Jag får en del frågor från både nybörjare och fortsättare, om hur jag tampas med vissa problem som kan uppstå, vad jag har på mig när jag paddlar, hur många blåsor jag får i mina händer, hur jag tränar för att bli bättre och mycket mer. Senaste frågorna kom från en paddelkompis som numera bor en bit bort, om hur jag löser träsmaken man kan få i rumpan och hur jag får bra grepp på min paddel. Jonas gav mig därmed idén till det här blogginlägget där jag tipsar om:

Sittdynor, paddelgrepp, förstärkningsplagg, reentry, energi i flytvästen, skyddsplats håller din ski fin längre och sidvindspaddling.

Träsmak i ändan? Sår på ryggen?
JA! vi ser alla olika ut i kroppen och de olika surfskimodellerna är olika byggda. Om man får träsmak i ändan efter en stunds paddlande elle rsår på ryggen/svanskotan kan detta avhjälpas med en dyna av tunnare eller tjockare modell. Här ser ni ett tidigare blogginlägg jag skrivit. Den ski jag paddlar idag har otroligt bra bucket varvid jag bara har en mycket tunn dyna för att få några få millimeters distans mellan mina utstickande ben ovanför svanskotan och sargen. I vissa andra båtar klarar jag knappt att rotera utan en tjockare dyna, jag får så ont i sittknölarna! I min Fenn SS2 dubbel kör jag med tjock dyna som jag karvat ordentligt i för att få skön passform. Jag köper en 16mm dyna från Dietz, gör hålen för sittknölarna cylinderformade och karvar ur framåt.

Jag kör med ett teflonpapper (Clas Ohlsson 50kr) på min dyna för att erhålla samma glid som jag skulle haft om jag kört utan dyna. Det är alltså inte så att teflonpappret ger mig ytterligare glid, det ger mig bara samma glid som om jag inte skulle haft någon dyna. Dynorna kommer ju i något slags mjukare material med rätt bra friktion. Jag tycker inte man behöver använda teflonpapper bara för att. Gör det bara om du börjar använda dyna och saknar glidet.

Paddelgrepp
Från början paddlade jag med paddel utan något speciellt för greppet på min högra hand. I början av säsongen fick jag stora blåsor på tummen och andra ställen. Eller efter längre pass. Sen byggde jag upp en valk. Och så fick jag börja om efter nästa vinter. Testade med en linda för höger hand (högervriden paddel), en sådan man sätter på badmintonrack eller innebandyklubba. Jag älskade det och kör alltid med det sen den dagen. Grepptape från M3 är egentligen bäst men något för stygg mot min hand. Lindan jag har måste vara len, speciellt om jag paddlar i saltvatten. På vänster hand kanske jag slipar med 800-papper om skaftet är lite för glidigt. Om ni smörjer er med solkräm innan passet, tvätta händerna efteråt eller gnugga med sand för att få bort det feta ut handflatorna. Med det feta kvar kommer ni definitivt att slinta på skaftet. Det finns även vax till greppet, kan vara värt att testa om man älskar bra grepp på paddeln och inte vill sätta linda på skaftet.

Jag kör med innebandylinda. Den bygger lite men funkar eftersom mitt paddelskaft är extra smalt.

Neoprenhuva med hakband/vindjacka
Tänk att något som tar så liten plats kan värma så pass mycket. Bästa förstärkningsplagget för sin storlek på höst, vinter, vår – när vattnet är kallt. Gul mössa/buff kan med fördel tas på utanpå. Ha den i bröstfickan om du blir för varm.
Den tunna vindjackan fyller samma funktion fast då på sommaren. Kan ju hända att man hamnar i en situation där man måste paddla mer motvind/sidvind än man räknat med. Då är det rätt skönt att ta fram den där vindjackan.

okej, inte fräckaste bilden på mig men där ser ni min älskade neoprenhuva plus gul buff utanpå.
Färgstark vindjacka kan komma väl till pass när passet blir blötare än planerat, blåsigt från fel håll, turen blir längre än planerat etc. Oväntade saker händer då och då…


Låt en gel/chokladbit bo i flytvästen
Flera flera gånger har jag tackat mig själv så innerligt att jag nästan alltid haft någon energibit att stoppa i mig. Ibland innan race. Ibland under en dw. Ibland när en kompis håller på att vägga. Ibland när jag kommit upp på land och knappt orkar byta om. Oplanerade saker händer även i surfski så var beredd!

Reentry – nyckeln till framgång
Jag har sagt det så många gånger förut och säger det igen. LÄR ER klättra upp i er ski så fort ni påbörjar er surfskikarriär. Bli trygg med reentryn, träna tills den sitter i ryggmärgen. Ni kommer kunna slappna av bättre, vara mindre rädda för att ramla i, våga utmana er själva mer och er utveckling går snabbare framåt. Lär er gilla att bada från er surfski. Nu är det sommar och perfekt tid att öva. Paddla rakt ut på havet, bada från din ski. Mer glesbefolkad badstrand finns inte!
Men glöm inte att reentryn ska utföras med vinden/vågorna I ryggen.
Inspiration till reentryträning – se mina två filmer här

Håll din ski fin längre
Sätter skyddsfilm på alla mina surfskis, från start till slutet på cockpit. Syns knappt och skyddar mot repor och märken som kommer från paddeln vid isättet, blixtlås på dina kläder när du gör reentry, när du lastar skin på biltaket mm. 30Cm x 120cm för 140kr på Biltema. Finns i transparent och matt svart. Håller din ski fin längre.

Träna sidsjöpaddling
Vill du kapa tid på surfskiracen? Eller bara bli snabbare på havet helt enkelt? Eller kanske är det så att du vill slippa hamna i en vis typ av förhållande där du inte har kontroll? Det jag har sett genom åren är att många skipaddlare är duktiga på downwind men faktiskt bedrövliga i sidsjö. Det kan räcka med vågor runt 20 – 30 cm för att folk ska tappa kontrollen fullständigt, eller åtminstone tappa flera kilometer i timman i hastighet när de hamnar i sidsjö. För egen del försöker jag att inte tappa mer än 1.5km/h i sidsjö jämfört med platt hav (om inte vinden är riktigt frisk vill säga).. Det finns faktiskt mycket att utnyttja sidledes, dessa vågor ska du inte se som ett hinder. Lär dig bli bekväm med en halvmeter I sidan, lär dig till om med tycka om det och utnyttja det– det händer ju något! Träna det kontinuerligt genom att välja lite andra vägar på havet när du är ute. Sök upp stöket, lägg träningsrundan som en triangelbana istället för mot och med. Kör en längre intervall I sidvind eller åtminstone som en fyrkant. Utmana dig själv genom att se om du kan minska diffen i fart I de olika vågriktningarna.

Ut med dig och paddla i stöket, så blir stöket tillslut vardag.

Tags:

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier