Säkerhet för surfskipaddling innefattar rätt mycket. Hur man planerar sin paddling, navigering, paddelkamrater, klädsel, erfarenhet, prognos, sträcka, dagsform, tekniska hjälpmedel, val av surfski etc. Det här blogginlägget kommer handla om vilka tekniska hjälpmedel jag använder mig av och har med mig under min resa genom vågorna, vad de är bra till och hur de fungerar.

Telefonen
Under en downwindtur har jag med mig min telefon (smartphone). Min telefon kan jag använda till att skicka sms och ringa med samt se på någon karta vart jag faktiskt är om jag blir osäker. Telefonen ligger i en vattentät ficka och det är rätt svårt att prata genom fodralet. Ibland lyckas jag inte använda skärmen på telefonen om mina fingrar är för kalla eller om det kommer vatten på fodralet som stör touchfunktionen. Att plocka telefonen ur fodralet gör jag bara om det är platt vatten. Det är alltså inte säkert att jag kan använda min telefon att ringa på, skicka sms eller navigera med om behov uppstår. Jag har därför skaffat en billig knapptelefon, som också ligger i en vattentät ficka. Den har ett kontantkort som jag förmodligen glömt fylla på. Kan sedan en tid tillbaka inte använda telefonen och jag är osäker på om det hjälper att fylla på kortet eller om jag måste köpa mitt fjärde nya kontantkort – suck! Kontantkort och extra telefon är helt enkelt inte lösningen för mig har jag insett. Upplever också att det blir för mycket prylar att ta med. Men så såg jag att Marianne har ett riktigt bra fodral till sin iPhone. Det är ett hårt skal, totalt vattentät, man använder det även till vardags och det gör inte telefonen nämnvärt klumpig (googla på ‘Catalyst Waterproof Case’). Ett sådant vill jag köpa till min nästa mobil (som det börjar bli dags för). Fodralet ligger på runt 1000kr. Med det fodralet tror jag att jag har får en säkrare och mer pålitlig telefonlösning än den jag har idag. Tills vidare kör jag på med min smartphone i fodralet. Så länge som det är sommar och fingrarna är hyfsat varma går det bra. Men jag har en liten backup faktiskt eftersom jag inte räknar med att kunna ringa på min smartphone i alla lägen. Nämligen GPS klockan…

GPS klockan
Jag har en Garmin 5 plus samt appen Garmin Connect installerad i min mobil. I appen har jag lagt upp tre olika personer, som också är vidtalade. När jag håller in en knapp på min GPS klocka kommer ett sms att gå iväg till dessa personer. I SMSet står det att jag har skickat ett nöd SMS samt att där finns en länk till min position. Jag har sagt till personerna att om de får SMSet ska de ringa sjöräddningen och tala om att jag är i nöd samt uppge min position. Jag kan även avbryta det hela genom nytt sms. Knappen på klockan kommer jag alltid åt, känns mycket felsäkert. Så länge jag inte har stängt av blåtanden på min telefon…

Jag har hållt in nödknappen i fem sekunder. SMS går iväg.
Så här ser SMSet ut som landar i telefonen hos kontaktpersonerna. Min position när jag larmade finns där samt länk så att de kan följa mig.
Jag kan avbryta nödsituationen.

Trackingapp – visa vart du är
I min telefon har jag en annan app installerad – Webtracking. Jag har ett konto upplagt (årlig prenumeration, 400kr, unlimited use oavsett aktivitet) med min användare. När jag slår på appen så syns min ‘plupp’ på en karta på internet. Alla kan se detta. Samplingen är lika bra som GPS klockan när den mäter min hastighet – alltså riktigt bra.

Här syns Kris och jag när vi surfade på fjorden. Min fart är 16.6km/h just den sekunden.

När jag paddlar ensam har jag webtrackingappen igång för att de på land skall veta vart jag är. Kanske har jag avtalat att bli hämtad. Kanske har jag bett Kris om att sätta fyr i bastun när jag rundar udden. Om jag skulle bli liggandes i vattnet är chansen större för de som tillslut söker mig att hitta mig, oavsett min status. Webtrackingen visar senaste position och den positionen ligger kvar hela dygnet även om min telefon skulle stängas av. Då kan de som söker åtmistone veta ungefär vart jag är – i sämsta fall.

Webtrackingappen använder jag även för att ha koll på mina kompisar när vi är ute tillsammans. Vi delar ofta upp oss två och två och då kan de vara bra att veta vart övriga är om till exempel jag och min kompis är först in till stranden/upptaget. Om vi kör en längre tur där vi har någon chaufför längs vägen så kan chauffören enkelt plocka upp oss på annat ställe om någon kroknar, om avtalad plan ändras. Sedan används även appen till våra tävlingar för tidtagning, resultatlistor, för att åskådare ska kunna följa våra tävlingar över nätet, beslutstöd för funktionärer som övervakar de tävlande, mätning av enskilda sträckor/spurtpris mm.

Viktigt att nämna är att appen är beroende av mobildata. Paddlar man någonstans där det inte finns någon täckning är det svårt. Till exempel att korsa Kattegatt/Skagerack skulle innebära att jag stora delar av turen inte blir synlig på kartan med aktuell position.

Det finns såklart andra liknande trackinglösnigar för smartphones, till exempel Glimpse, men jag vet att de drar betydligt mer ström och är inte lika självklara när man är en grupp som paddlar. Paddlar du ensam och har en GPS klocka har den kanske någon trackingfunktion där du delar en länk till den som följer dig. Webtracking är standard på de flesta av våra tävlingar så varför inte nyttja den all annan tid på havet när man ändå har den och betalar för den?

SPOT och PLB – Annan trackingutrustning
Jag har under några år ägt en PLB (läs mer här) som enkom använder sig av GPS/satellitlänk. Den kostade 3000kr och batterierna höll i ca 3 år. Man lägger in sina uppgifter i en databas och om jag trycker på nödknappen ska det enligt info ta åtminstone 30 min för svenska sjöräddnnigen att nå mig. Det är någon central i USA som rings upp, de ringer min närmast anhörig jag har angivit. Kan hen inte svara för att jag är i säkerhet skickar de fallet vidare till sjöräddningen i Sverige. Jag är osäker på hur bra det funkar men det ska funka. Och efter tre år får man slänga prylen. Det finns en annan pryl som bygger på samma teknik men erbjuder fler funktioner nämligen SPOT (uppladdningsbar dessutom), läs mer här. Årsavgiften ligger nog på 1000kr (gissar här) och prylen kostar en del. Men jag skulle tro att SPOTen är den allra bästa lösningen för paddling på alla ställen, om man ska göra en hel del avancerade paddlingar där inte nät finns. Folk kan följa dig på nätet vart du än är, korsandes Atlanten, bestigandes MtEverest. Men för min del har Webtracking hittills täckt mina behov.

Placering av din trackingsändare

Oavsett om du använder din mobil som positionssändare eller en SPOT el annan GPS utrustning så kräven prylen en bra placering på dig för att fungera optimalt. Placera alltid prylen så högt upp på dig själv som möjligt. Blir du liggandes i vattnet kommer din mobil inte kunna sända din position om den befinner sig under vattenytan. Bakom en vattenblåsa i ryggfickan är heller ingen bra placering. En smartphone i bröstfickan kan vara vanskligt. Gör du reentries finns risk att du krossar skärmen om du lägger dig på kanten på din ski. Så här har jag min telefon.

Med snöret kan jag dra fram/upp telefonen från ryggfickan, om jag behöver tillgång till den.

Kanske finns det ytterligare teknisk utrustning och tekniska lösningar men de jag nämnt ovan är det jag använder eller har använt. Jag har landat i att känna mig mycket komfortabel med Webtracking i kombination med min GPS klocka för akuta samtal om något händer under en busig tur där jag inte kan ringa nödsamtal från min telefon. Kan jag dessutom på sikt skaffa ett riktigt vattentätt fodral så kommer jag kunna använda min telefon ännu mer under turen, till sådant som kanske inte är livsnödvändigt men som kan förenkla och ibland även göra det roligare (kamera etc).

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier