Oktober
Far har skaffat sig en ny surfski – en Fenn Blue- Fin. Det är Fenns surfskimodell för nybörjae och den är jämförbar med Epic V8 om man ser till måtten och utseendet. Jag har vid två olika tillfällen testat skin, på plattvatten och på Kungsbackafjorden i små men fina surfvågor.

Jag har vid flertalet tillfällen hört och läst om duktiga surfskipaddlare som varit ute i nybörjarskis och enligt dem verkligen haft kul i vågorna och paddlat riktigt snabbt. Jag har nog inte riktigt trott dem för vid en första anblick av både V8an och Blue-Fin så ser jag bara en pråm, en liten tjockis, en prinskorv, en traktor…

Pappas Blue-Fin är i materialet Vaccum Glas och väger ca 13kg. Skin har den nya cutten i främre cockpit vilket innebär att skrovet är något insvängt precis där paddlaren förväntas sätta i paddeln. Sittbrunnen är dessutom låg vilket gör det enkelt för reentries. Trots att den är bred och stabil känns den ganska livfull i vattnet och jag lyckades pressa upp den i 12km/h på plattvatten. Ja, stabil det är den…jag lyckades till och med stå upp i den.

test_fennbluefin_1

Blue-Fin – lätt att bära på med sina 13kg och skönt stabil.

Andra gången jag paddlade den var på fjorden och det var små men fina, rullande vågor som kom in rakt från syd. Det blåste ca 7m/s, en lugn och fin kväll. Jag blev snabbt överraskad då jag upptäckte hur enkelt det var att komma på surf eftersom skin accelererar snabbt. Och när jag låg på våg så var det nästan så att jag ville ta upp kexchokladen, skala den och börja tugga, bara för att demonstrera hur fint skin följde med i surfet utan min ansträngning. Vid några tillfällen då jag låg på surf kollade jag min GPS och såg att jag var uppe i ca 14km/h. Gött!

Jag tycker det är jättekul att det kommit flertalet surfskimodeller som gör sporten tillgänglig även för nybörjare. Nu kan fler njuta av en riktig downwind!

test_fennbluefin2

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier