Lördag-söndag 25-26 juli 2016

I år tog Einar, Patrik Mossberg och Torbjörn Karldén över arrangemanget av Fjällbacka Surfski Open och gjorde det lite till ’sin’ grej – lite informellt och enormt trevligt. Tanken var först att göra ett helgevent av det men vädret var verkligen kass på alla sätt så det slutade med middag på lördag kväll och race på söndag. Från att vara ca 12 st. som skulle paddla blev vi 16 på startlinjen – fantastisk uppslutning för att vara ett så pass spontant race, som dessutom flyttades en dag framåt.

Började som sagt med samling i Patriks finfina sjöbod på lördag för middag och socialisering – som Einar skulle uttryckt det. Göra, Lillian, Anders Rylander, Pedro, jag, Mossberg, Fredrik W (hela vägen från Stockholm!) och Einar samlades och började med en bastubad. Det var jäkligt kallt och ruggigt och jag kan inte förstå hur alla grabbarna inklusive Lilian fixade att bada innan bastun. För min del krävdes en rejäl stund i bastun innan jag kunde hoppa i – från trampolinen givetvis.

fjallbacka2015_patrik_mossberg

Patrik Mossberg visar hur det ska gå till

fjallbacka2015_bad

Grill och en massa surfskisnack blev det sedan – och diskussioner om morgondagens tävling. Vi kollade prognos och banval och diskuterade antal följe/säkerhetsbåtar. Einar hade en idé om att dela in startfältet i två grupper, en snabb och en mindre snabb, där mindre snabb startar först. Jag tänkte att det där nog kunde vara en bra idé ur många aspekter. Dels från ett säkerhetsperspektiv – de paddlare som kommer bakom kan hjälpa ev. paddlare i nöd, och dels för att samla målgången något.

Göran och Lillian fick lyxsviten, rummet till höger efter trappan med de stora fönstren mot havet. Jag och Einar sov i rummet till vänster och innan vi båda slocknade pratade vi i halvdvala om allt det roliga som kommer under NM/SM helgen.

fjallbacka2015_middag

Middag i sjöboden

Lördag och frukost, regn och lite rusk – härligt! Under natten hade ytterligare några anmälningar trillat in bland annat Magnus Siverbrant. Samling i Sälvik där vi organiserade oss med släp och bilar och så rullade vi upp till Grebbestad och Grönemad där starten skulle gå. Ute blåste det ca 8 m/s i medelvind, från nordväst. Jag såg framför mig fina böljande och lättfångade surfvågor som skulle ge mig mitt livs snittrekord på över 13,5km/h. Tji fick jag!

Vid ilägget fick vi paddla runt och värma upp i väntan på följebåten. Passade på att snacka lite med några grabbar jag träffat under förra årets Fjällbackahelg. Plötsligt ser jag en Epicpaddel flyta runt i vattnet. Jag plockar upp den och ser mig omkring. Ser Filip och en kille till greja med något tillsammans och antar att paddeln är någon av grabbarnas. Lägger mig lite bakom och inväntar paniken. Jag ser plötsligt hur Filip börjar se sig omkring. –Fan, min paddel har sjunkit till botten! Utbrister han och tittar ner i vattnet. –Fan den ligger där nere! Efter en kort stund utbrister Filip till allmänheten – Min paddel ligger på botten, är det någon som har en reservpaddel? –Jag har en extra paddel du kan få låna! ropar jag bakifrån. –Fasen vad sjysst! ropar Filip tillbaka – lättad. Ja, ni kan ju själva tänka ut hans reaktion när han inser vilken reservpaddel det är jag har i handen. *flin*

Vi paddlade gemensamt ut till start och mindre snabba gruppen stack iväg på signalen av en hes starttuta. Fem minuter senare drog vi andra iväg. Första 2 kilometrarna fick vi vind och vågor rakt i sidan. Jag hängde med Magnus, Fredrik, Einar och Joel riktigt bra med bara en liten lucka. Ser en från mindre snabba gruppen bada och Einar är på väg dit men avbryter när han ser följebåten styra dit. Passerar Markus Grip som gjort en av sin första reentries för dagen – han värmde nog upp inför de kommande femton 😀

fjallbacka2015_dw_start

På väg ut till start

Vi rundade sedan kummeln och vände ner med vinden och vågorna. Tyvärr visar det sig lite svårare att surfa än jag trodde då det kom vågor från alla möjliga håll – stök kort och gott. Undan för undan ökar avståndet till grabbarna där framme och Einars gula väst blir mindre och mindre framför mig. Bitvis får jag surf och bitvis är jag frustrerad i allt gupp, hopp och studs. Håller dock hyfsad fart ser jag på min klocka och jag försöker ta i hela tiden. Banan är ju bara 12km så det finns inget att spara på.

Vid ett tillfälle blir vågorna riktigt fina och lite större då vinden har friskat i lite mer. Får många fina surfar och närmar mig Joel så pass att jag börjar fundera på om jag kommer kunna ta honom? Men nä, snart blir det hopp och studs igen och målet dyker upp för snart. Krämar i det sista till mål och är ca 30 sekunder efter Joel och 1 minut efter Einar. 12,8km mätte banan och min tid blev 59.55. Det ger ett snitt på 12,7km/h – inget rekord direkt. Einar konstaterar senare att jag bara var 2% efter honom, att avståndet krympt sedan Helsingborg. Joel har varit sjuk i fyra veckor så tiden upp till honom säger inte så mycket. Skit samma – det var ett bra pass, alltid kul att paddla i Fjällbacka, alltid kul med rejs och kul att se så mycket folk på vattnet. Det var stökigt som tusan – mest stökiga hittills för min del skulle jag tro. Inte så stökigt att jag blev rank men så pass att jag hade svårt att surfa och få flyt. Frustrerande ja, nyttigt såklart!

fjallbacka2015_dw1

Jorå, emellanåt fanns det fina ‘hål’ att dyka ner i.

Efteråt kurade vi ihop oss i Patriks sjöbod, åt hamburgare och korv och körde en liten prisceremoni där Einars handplockade blommor (vallmo från vägkanten) delades ut till snabbaste paddlarna liksom de paddlare som utnyttjat banan extra mycket.

fjallbacka2015_pris

Jag, Fredrik W, Magnus Siverbrant och Einar

Supertrevlig tillställning signerat Patrik, Einar och Torbjörn. Stort tack till er inklusive Erik och Stig som körde följebåtarna, tog tiden och la ut bojarna. Det finns en surfskisjäl i Fjällbacka och jag älskar att komma hit och paddla. Delvis för de gulliga röda sjöbodarna och den enormt vackra naturen och delvis för att det bor så många trevliga surfskimänniskor här. För stöket vet jag inte om jag skulle komma enkom, tror inte det. Men allt det andra….på återseende 2016, minst två gånger!

fjallbacka2015_skippersmeeting

Skippers meeting

fjallbacka2015_eric_gilland

Eric Gilland var svalt klädd

fjallbacka2015_lina_vleugels

Lina var lite mer välklädd

fjallbacka2015_dw0

på väg ut till start

fjallbacka2015_einar

Einar kör skepparmötet

fjallbacka2015_hamn

Skön utsikt!

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier