Äntligen dags för Leffes tävling i Helsingborg. Jag älskar den här tävlingen förmodligen för att den går mitt i sommaren, det är flip flops, Skåne, shorts, solkräm, sand och alltid vågor. Och så Leif! I år visade det sig bli minst lika bra som tidigare år och här kommer min race report.

Efter Vågryttaren hade Anders Karlsson och jag ett snack om att det är trist att paddelfesten alltid tar slut så fort prisutdelningen är över. Folk kommer långväga och drar hem fort som tusan. Den här gången tänkte jag göra annorlunda och det visade sig att Lina Vleugels gick i samma tankar. Ihop med paddelsakerna packade vi tält och susade ner till Höganäs där starten skulle gå. Snälla Leif hade fixat så att någon kunde ta vår bil tillbaka till målet och på så vis fick vi sova några extra timmar den morgonen, vilket var suveränt eftersom det skulle bli en sen kväll.

På plats i Höganäs var det skepparmöte, registrering, förberedelser mm. Det visade sig bli något över fyrtio startande (deltagarrekord) och det var folk från Norge, Danmark, Tyskland och Sverige – kul! Kungen Tommy Karls var på plats, skulle han slå Steffen nu? Gammelkungen Einar med sin snygga ’svensk-ski’ var också på plats – hur långt efter honom skulle jag vara idag?

aterra2015_1

Leif ‘Leffe’ Davidsson

aterra2015_2

Skepparmöte

Det var mestadels sol och vind från nordväst – uppskattningsvis 6 m/s. Det såg lite futtigt ut men det skulle visa sig annorlunda. Start på vattnet och vi satte kurs mot Svinabådan. Under ca 5km hade vi vind och vågor rakt i sidan – Emmas specialitet. Kunde hitta en del småsurf här och där och hade förmodligen kunnat hitta än mer om jag fokuserat bättre. Körde idag med pulsklockan för att hålla koll på att jag varken latade mig eller brände ut mig – något jag verkligen kan rekommendera andra till att ha. Jag finner dessutom hastighetsmätaren användbar när jag tränar (och tävlar) surf. I alla fall, jag höll hyfsat jämnt med Einar, Fredrik W och några andra snabba grabbar. Susade glädjande om Jakub och Anders Abrahamsson – det var verkligen Emmaföre idag. Rundade äntligen fyren och nu kunde surfet börja. För att vara 5-6 m/s så var det ganska stort. Förmodligen berodde det på gammal sjö efter veckans fina vindar. Vågorna kom något snett bakifrån och jag fick kräma i en del för att fånga dem liksom fokusera för att inte halka in mot kusten för mycket. Dock gillar jag att hela tiden ligga lite på skrå och ju närmare Helsingborg jag kom ju bättre gick det. Det var en hel del stökvågor och dubbla vågsystem så det var inte helt givet även om det var surf i princip hela tiden. Sista 20 minuterna fick jag piska på mig själv för att behålla fokus och inte tappa fart. Irriterande nog kom jag inte närmare snubben i Epicen och Mockeväst framför mig. Och Einar – han såg jag knappt länge. Var faktiskt lite förbannad – är jag inte bättre än så här? Efter målgång visade det sig att snubben i Epicen och Mockevästen var Svenne och då blev jag än mer förbannad. Slog honom sist på Seamasters och EM men senaste två tävlingar med vågor har han varit förbi mig *grrrr*. Men efter att ha checkat mina ’långsammare-än-Tommy’ procent blev jag nöjd eftersom procenten var en av de lägsta hittills.  Racet blev drygt 19km och klockan stannade för min del på 1.40.något. Snitttiden var ganska dålig tyckte jag men efter att ha pratat runt lite med folk insåg jag att flera hade samma upplevelse och Leif bekräftade detta då han pratade om motström.

Det var i alla fall många som hade haft det kul där ute på havet och kompisen Lina var lysande glad för att ha fått paddla en så lång dw. Med pressat tidsschema som innefattar barn och jobb är hon inte bortskämd med riktiga downwindturer och hade lärt sig en hel del under dagen. Några andra hade fått mer vågor än vad de väntat sig och fått jobba en del med balansen. Men på det stora hela var det en nöjd och go känsla i ‘lägret’.

aterra2015_0

Starten har gått! Foto: livaerial.com

aterra2015_00

Start från Höganäs. Foto: livaerial.com

I år var målet/omklädning/prisutdelning i Helsingborgskanotisternas klubbhus med bästa tänkbara läge – på strandpromenaden och ca 30m till stranden. Och här fick vi dessutom slå upp vårt tält senare. Stort tack till alla trevliga funktionärer som hjälpte Leif under tävlingen och för att vi fick låna er stuga – mycket uppskattat!

aterra2015_3

Tommy van förstapristagare

Ja – kungen Tommy vann i år herrklassen med en sliten Steffen på andraplats. Martin N trea, Ola fyra och Johan femma – snyggt killar. Siverbrant låg också med bra men tappade några placeringar på slutet. På damernas prispall fick jag sällskap av Hanna H och glädjande nog Evy. Evy var själaglad som fått sina första prispengar någonsin. Tack för detta Leif, prispengar är alltid välkommet! Och så den sedvanliga skumpan – en flaska att spruta med och en att dricka upp :-D. Jag börjar få till ett ordentligt sprut med den där flaskan – som nuförtiden blöter ner fler än bara mig själv.

Senare blev det utgång på restaurang med ett härligt gäng. Minns inte om restaurangen stängde eller vad som hände riktigt men Leif, Lina V och jag tofflade vidare i våra flip flops in mot Helsingborgs stad för att dricka drinkar och spana in utelivet. Riktigt kul att hänga med Leif och Lina och jag tror att speciellt Lina uppskattade mina drinkval.

På tur står en surfskihelg i Fjällbacka med informell tävling plus tur till väderöarna. Don’t miss! Sen blir det NM och SM i augusti men dit är det ju en evighet. Sommaren är fantastisk tycker jag – vind varje dag. Många klagar på vädret men jag bara tackar och tar emot. SES!

 

aterra2015_4

En syn jag aldrig tröttnar på – surfskis överallt.

aterra2015_5

Varför ska folk alltid fåna sig på foto?

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier