För två år sedan var jag med på kajakorienteringen i Fjällbacka, då med start Hamburgsund. Jag tyckte det var hur vackert som helst och hur trevligt som helst. Kanske inte hur kul som helst eftersom jag inte är så förtjust i plattvattenspaddling. Och den dagen var det så klart vindstilla. I år gav jag mig på det igen eftersom jag helt enkelt hade tid och lust. Vi var en förnämlig grupp från Göteborg som åkte dit, det var multisportarna Lisa, Annalena, Camilla, Gustav, och surfskifolket Safari-Markus, Joel, Pedro, Jensa, Christina, mor, far och jag. Och så klart Anders Karlsson och Marcus i dubbeln.

När vi lämnade Göteborg regnade det faktiskt lite men när vi ca 90 minuter senare rullade in i Sälvik/Fjällbacka sken solen och det kändes som om man var någonstans exotiskt. Sandstrand, röda sjöbodar, blått hav, branta klippor och höga berg. Fjällbacka helt enkelt, som faktiskt är exotiskt!

Skönt häng, säga hej till alla, fika, mammas bullar, preppa vätskeblåsan, byta om, tejpa skavsår och på med solfaktor. Precis som förra helgen fick det bli minsta möjliga i klädväg. Skepparmötet innehöll inga överraskningar, enkla regler som att hjälpa andra paddlare i nöd samt att kajaken inte får bäras över land var väl det enda att tänka på.

kajakol2014_lisa_annalena

För att göra paddlingen extra jobbig hyrde Annalena och Lisa den trögaste och tyngsta kajak som uthyrningsfirman kunde uppbringa. De snittade 8,5km/h i denna styggelse, inte så illa!

kajakol2014_stranden

Runt 12 var vi ca 35 paddlare som ställde upp oss på stranden och kl. 12:00 gick startskottet. Då fick man vända på kartan och ge sig av. Satte fast kartan med en tight cord på benet, vilket funkade fint. Kompassen hängde runt halsen, inte alls lika bra. Nästa år ska jag fixa något genomskinligt fodral till kompassen – som jag kan sätta fast på låret för att jag ska kunna ha uppsikt över kompassen hela tiden.

kajakol2014_start2

Starten har gått.

Det blev bra drag till första kontrollen. Lade mig på våg efter Joel men fick sedan släppa och ta näste mans våg – Zedtech Griffin vågen. Vid första stämplingen passade jag på att doppa mig eftersom det var varmt. Skönt! Till tvåan blev det ett vägval och jag slängde mig på yttervägen utan att titta allt för mycket på kartan. Såg att Anders, Joel och Jensa drog den vägen och hängde på. Efter någon kilometer vid Valös norra sida kommer Pedro ikapp och går om. –Jag har tappat kartan, ropar Pedro. Ok tänker jag, då får han nog hänga resten av vägen. Lade mig på Pedros våg och låg där ganska skönt ett bra tag. Så kom några dyningar eller om det var båtvågor och jag tryckte till och min fina Spark bara swichade ut med vågorna. GRYMT! Sen låg Pedro där omkring mig resten av rejset. Sidledes och sen lite bakom. Ganska trevligt med sällskap faktiskt även om sällskapet inte tillförde så mycket rent orienteringsmässigt 🙂

Stämplingen vid 2ans kontroll var riktigt vacker. En liten sandstrand bland klipporna förde mina tankar till söderhavet. Till kontroll tre hade jag tappat mina ledsagare och jag fick börja orientera själv. Det gick hyfsat fast jag får erkänna att då jag hastade iväg för snabbt missade jag ”avtagsvägen” till bästa vägvalet och fick nöja mig med nästa bästa vägvalet. Till fyran kom så det obligatoriska misstaget som jag alltid gör när jag orienterar. Blev för ivrig, såg fel på kartan och när jag insåg att jag låg en kobbe fel kunde jag inte förmå mig att rätta upp utan höll linjen och fick en lite längre tur ut till havs än vad som var optimalt. Jag lär mig nog aldrig….. Tappade nog fyra minuter på detta men kanske ingen placering om man ser till herrklassen. Den 17-18km långa orienteringsbanan tog mig 1.54 och jag var både nöjd och missnöjd. Missnöjd över det slarviga vägvalet men mycket nöjd över min paddelhastighet. Nu vågar jag allt säga att det finns mycket fart i den nya Sparken. Jag till och med gillade det ”platta” loppet idag. Verkligen gillade! Tyckte inte det var ett dugg segt och tråkigt. Jag till och med njöt!

Kom i mål som femma i herrklassen och etta i damklassen. Pappa som körde korta banan kom in samtidigt. Jensa vann herrklassen med Joel tvåa och Einar trea. Jäkligt bra paddlat Joel!

Grill på bryggan, mammas hamburgare, fantastiskt skönt häng i solen och mängder med trevliga människor att prata med. Tillvaron kan inte bli så mycket bättre. Prisutdelning och jag fick ännu en upplaga av Einars jättefina medalj egentillverkad av en skiva björkstam.
kajakol2014_medalj

Ett stort tack till er som ligger bakom arrangemanget ’Kajakorienteringen’ (www.kajakorienteringen.se). Det är alltid kul med gratisrace men jag hoppas att alla skänkte en slant i bössan som täcker era utgifter. Räkna in mig och min familj nästa år. Och jag tänker lobba för er tävling så kanske vi blir en bra bit över 40? Vi ses!

kajakol2014_patrik_joel

Patrik Mossberg och Joel Eriksson redor för race!

kajakol2014_finish

Joel spurtade och höll undan för Einar Kjershow.

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier