Söndag 25 maj 2014

Foto: Kristin Levemyr
Lördag eftermiddag och vi packade in oss sex personer i surfbussen, hängde på en kanotkärra med ett gäng surfskis och susade mot Kalmar. Stämningen var hög i Västkust-safari/Fennmobilen och nivån bitvis mycket låg. Det var Pedro, Evy, Göran, Kris (tjihoo!), Peter och jag och efter 37 mil nådde vi campingen i Kalmar. Sova i stuga, sova dåligt, vara lite nervös. Äta frukost, lyssna efter obefintlig vind och njuta av solen. Rullade in till Kalmar där Eva Egnell och Hans Widell stod som arrangörer för Kalmar Surfski Wave Challange 2014 och jäklar vad de hade dragit på bra. Målområdet var snyggt lagt till hamnen utanför Evas kajakaffär ’Kalmarsunds Kajak’. Snygga nummerlappar, goodie bag med bland annat en riktigt sjysst surfskikeps, och så mängder med funktionärer som hjälpte till med allt överallt.

Solen gassade, besökare till båtmässan vid hamnen droppade in och palmerna på kajen vajade i den svaga brisen. Det kändes som om vi var i Cannes. Evy sa att hon var i Kapstaden.

kswc_skippersmeeting

Eva Egnell och Hans Widell – arrangörer – håller skepparmöte i Mörbylånga. Banan är ca 15km.

Runt 10:30 rullade vi alla iväg i den chartrade bussen och bilarna med surfskisläpen rullade efter i konvoj. Åkte över Ölandsbron och mot Mörbylånga där starten skulle gå. Än blåste det inte mycket alls men allt tydde på bris efter lunch – i sydvästlig riktning.

Skön stämning vid starten. Vältränade killar i bar överkropp, Kris plåtade och intervjuade, folk njöt av solen, förberedde sig, solfaktor, silvertejp, banan och sportdryck. Jag växlade några ord med Carola Cordes från Tyskland, en tjej som enligt Peter skulle vara ungefär lika snabb som mig. Och givetvis kom hon med en likadan båt som mig, en Fenn Elite Spark á 10kg. Så mitt planerade båtvapen var inte längre ett vapen. Inga fördelar där. Inga vågor till min fördel heller. Evy lovade att försöka struta Carola i starten (:-D) och jag lovade mig själv att köra på mycket hårdare i starten för att kunna ligga på våg.

Bara någon kvart innan starten kom faktiskt lite mer vind och där fanns faktiskt lite vågor på havet. Gött! Jag placerade mig i linje med Carola och hänge på när starten gick. 39 vispande surfskipaddlare satte av mot Kalmar och vattnet blev rejält stökig. Lyckades hänga på våg hyfsat bra och får vara nöjd med starten. Efter ett tag spreds fältet och jag började leta surf. Sneglade hela tiden åt vänster för att hålla koll på tyskan.. Det var varmt, svetten rann och jag var glad att jag hade minimalt med kläder samt barfota. Tyckte första halvan av loppet gick hyfsat bra men det var inga snabba kilometertider som visades i klockan. Jag snittade mellan 5 till 5:30 på kilometerarna även om jag tyckte min ski surfade på fint. Ja min ski ja. Den gick jättefint i de små vågorna och jag kände att den har ett mindre motstånd genom vågorna än den gamla. Ingen gigantisk skillnad men även små skillnader är viktiga.

kswc_carola_cordes

Carola Cordes i snygg och alert action. En tjej som vet hur en paddel skall dras.

kswc_emma_levemyr

En annan tjej som får slita lite mer och har en bit kvar till den fulländade paddeltekniken.

Efter ca halva loppet inser jag att jag faktiskt har hamnat efter tyskan, ca 100m. Fan också. Jag kan inte ta i mer, mår nästan lite illa. Flåsar och förbannar mig över min dåliga kondition. Musklerna inte alls trötta, det är bara dålig kondis som hindrade mig från att vispa på snabbare, kändes det som. Vinden tilltar mer och sista kilometern i sundet är riktigt trevlig. Så ser jag Jacub och Peter närma sig. Skit, det får räcka med tysk-stryk, inte göteborgsstryk också! Peter och Jacub trodde jag att jag klarat av i starten?! Svänger in i hamnen och det blir motvind. Det går rejält trögt nu och det känns som om jag har en stor tångruska i rodret. Jacub är nu förbi och jag ser Peter bakom mig. Paddlar på, ser hur tyskan går i mål och ser hur Peter närmar sig. Sista 50 metrarna paddlar vi båda för livet och Peter går om mig med några decimeter vid mållinjen.

kswc_peter_och_emma

Peter Svensson och jag tampas på upploppet. 1:22:06 noterades på Peter och 1 sekund långsammare på mig.

kswc_prisutdelning

Prisutdelning: Evy, Jacob Holst, Emma, Paul R och Carola Cordes.

Jaha så har man förlorat! Kommit tvåa! Jo det är en förlust även om jag gjorde en bra paddling. Jag var mycket närmare hela herrfältet framför mig än för två veckor sedan men det räckte inte. Carola var ett strå vassare och jag kunde aldrig ens utmana henne. Jättekul med ett race med rejält motstånd och jag hoppas att nästa gång vi möts så blir det fight på riktigt. Så här i efterhand känner jag mig oerhört sporrad att träna mer inför sommarens EM, för att ha chans på Carola. Hon var en minut och 6 sekunder snabbare än mig och att ta igen det försprånget är inte omöjligt.  Det får bli ett pass till i veckan fram till augusti!

Så dubbelt Tyskland på prispallen. Vi svenskar fick ge vika och tyskarna åkte hem med 5000kr vardera mer på fickan. Jag satte mig i värdens bästa surfbuss med världens bästa fru och vänner och brummade hemåt. ACn har ju aldrig funkat och det var lite svettigt. Men vad gör det?

Tack Eva och hans för en fantastiskt välarrangerad tävling. På återseende nästa år!

kswc_eva_och_hans

Eva och Hans & Co gjorde en fantastiskt fin tävling!

 

För fullständiga resultat, bilder mm se http://kalmarsurfski.se/

 

kswc_steffen_burkhardt

Bästa herre – Steffen Burkhardt på segrertiden 1:11:04

kswc_emma_i_mål

Trött…och kanske….lite glad eller?

kswc_eva

Arrangör och tävlande i ett – går det? Eva pustar ut efter racet.

kswc_evy

Alltid den så glada och glädjespridande Evy Lantz

kswc_peter

Peter Svensson – number one!

kswc_start

Starten vid Mörbylånga

 

kswc_paddeling

Fåglar och Jacub på väg om

kws_bussen

Världens bästa safaribuss inklusive innehållet!

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier