Sedan i höstas har jag fått vara med om att se ett ganska stort gäng lyckliga nybörjare/förstagångsägare brumma iväg med en ny Fenn surfski på sitt biltak. Till några sa jag att ”vi får väl paddla någon dag så kan jag visa dig lite”. Tyvärr räcker inte min tid till och innan samvetet hade hunnit gnaga allt för mycket fick jag idén om att köra något inofficiellt surfskievent för dessa glada Fennägare.

Jag frågade tidigt min parhäst Evy om hon ville hjälpa till och fick snart ett ja till svar. Gött, Evy kan man alltid lite på! Jag ville att fokus under kursen skulle ligga på säkerhet och då framför allt re-entries – ett för mig kärt ämne. Förutom säkerhetsaspekten – är man kung på re-entries finns det inget som stoppar en från att paddla stora vågor. Och kan man paddla stora vågor då får man uppleva det bästa med surfski enligt min mening. Och det var således dit jag ville att nybörjare skulle få chansen att komma.

fzth gruppfoto

Kursdeltagarna: Anders Frimodog, Alin Lindberg, anna Cikorska, Britta Schildt, Bob Skinley, Bengt Nilsson, Markus Grip, Evy Lantz, Peter Karlsson, Margareta Gunnard.

Idag var det alltså dags för kursen, det var lördag, solen sken och en svag vind från väst blåste. Med andra ord – det var mer eller mindre perfekt för min kurs. Nio adepter dök upp i åldersspannet 30-80 år. De delades upp i två grupper där Evy gick igenom paddelteknik med ena gruppen och jag gick igenom re-entry med andra gruppen. De som redan var hyfsade på re-entry utmanade jag med en rankare båt. Tack vare Fenn.no hade vi ett gäng demo-båtar till vårt förfogande och jag tvingade Safari-Markus att köra re-entry i min Spark.
Vi gick även igenom kamraträddning, något jag faktiskt kommit att använda ett par tre gånger under mina turer. Med andra ord- bra att kunna!  De flesta av deltagarna satt i en Fenn Blue-Fin, den stabilaste skin i Fenn-serien. En sådan ski är ganska förlåtande och jag såg hur många slarvade med sina re-entries genom att skutta upp i skin utan att över huvud taget använda paddeln. Aja, inte bra i vågor…eller i rankare ski. Efter några åthutningar och hot skärpte sig de flesta och utförde re-entryn helt enligt instruktion.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kamraträddning – även i surfski.

Efter ca 2h åt vi lunch i gräset och slappade i solen. Kan livet vara bättre? Evy gick sedan igenom säkerhetsutrustning och här plockade jag upp några värdefulla tips. Evy har varit och paddlat surfski i Sydafrika och en av många saker hon lärde sig där var just detta silvertejps-trick. Man rullar ihop en bit silvertejp och stoppar i flytvästen, bara någon decimeter eller två. Tejpen kan användas till det mesta såsom att tejpa för ev. hål i surfskin, som plåster mm. Upptäckte dessutom att Evys lilla rulle i princip var slut…

fzth Evy Lantz säkerhetsgenomgång

Evy lantz går igenom vilka prylar man bör ha med sig när man paddlar surfski.

Efter lunch gav vi oss ut på tur på öppet hav för att söka största möjliga vågor. På västlig vind 4-5 m/s blir det inte speciellt stora vågor men tydligen tillräckligt stora för att de som trodde sig köpt för stabil surfski snabbt skulle känna sig nöjda med det initiala valet. Hittade även lite surf förbi Loteskär och in i sundet och hur trevligt är inte det? Annas glädjeskrik gav mig nästan hörselskador.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Re-entries till havs

Så till det viktigaste – after ski. Det blev lite bubbel och saft och en skål för de duktiga adepterna. Sedan grillade vi och njöt av grillmiddag i solen, i shorts och flip flops.  Ahhhh, nu är det sommar!

När jag ser Britta, hon som köpte ski för bara en vecka sedan, brumma iväg med skin på taket kände jag mig riktigt tillfreds. Helt annan känsla än i höstas, så mycket bättre!

fzth deltagarna

Gänget är samlat.

fzth fenn.no surfskis

Här vare Fenn-båtar…

fzth stranden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Emma demonstrerar re-entry

fzth markus grip

Safari-Markus utmanade sig med en Swordfish

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Safari-Markus visar att han kan re-entry även i en elite Spark

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Evy Lantz with the beautiful stroke…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bengt Nilsson visar att han lyssnat noga på Evys paddelinstruktioner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anders Frimodig hittar surf.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anders tränade re-entries flitigt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anna Cikorska utmanade sig i en Swordfish…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Britta till havs

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

fzth afterski Anna Cikorska Britta

Anna och Britta förbereder sig för after-ski

fzth Anders Frimofig Bengt Nilsson fzth Anders Frimofig Bob Skinley Bengt Nilsson fzth bbq  fzth Britta grillar fzth britta2        fzth Safari-Markus fzth skål

Categories:

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier