27-29 april 2018
Är det fjärde gången jag gör det här? Eller femte? Jag har glömt men det spelar ingen roll för jag vill hålla den här samlingen varje år eftersom det ger mig så mycket glädje, energi och kunskap. Och det är så fint att få vara med nya och gamla paddelvänner en hel helg, se dem utvecklas, bli snabbare och bättre.
Det var tio deltagare anmälda till vårsamlingen och vi träffades alla på Einars sommarställe på Drängsholmen/Raftön i Bohuslän fredag kväll. Grillade, bekantade oss med varandra och tränade på Helgamaskinen. Jag älskar Helgamaskinen och blev så glad när jag hörde att Einar tagit med den ner i år. Med Helga får man verkligen en bra känsla för vilka muskler som ska jobba när man sätter i paddeln. Det sista vi sedan orkade med innan läggdags var att prata lite om säkerhet, de där prylarna man bör ha med sig på vattnet. Det blev några bra diskussioner om VHF kontra telefon, leg leashar i olika utformning, nödbloss, visselpipor etc. En tejprulle kom fram och alla lovade att tejpa för karbinhakar/krokar och nitar på legleash nästa morgon. Det finns allt för många fall där karbinhakarna har gått upp och det skulle komma hända igen under vår samling.
Lördag: Sol och lite vind – en lovande dag kändes det som. Mario kom studsandes in i köket snart efter att jag kommit upp och satt igång med grötkoket. Han tog sig ann rollen som kaffeansvarig och fick igång en kaffekanna snabbt. Han hade längtat efter kaffe sedan kvällen innan :-D. Köket fylldes snart av alla deltagare, tre norrmän och sju svenskar (varav två tjejer) och så Einar och jag. Allt var som det brukar: sill på rågade gröttallrikar, Einars Markset bröd med brunost, apelsinklyftor (apelsinbåtar heter det på norska) och starkt kaffe. Norrmannen Frode slöt upp vid 9 då vi delade upp oss i två grupper och stack ut på havet. Idag hade jag tänkt att kopiera konceptet ‘bli trygg i vågorna’ som jag körde på OSQ förra helgen och vi transporterade oss ut mot öppet hav. Under tiden tränade vi bland annat på reentry, först i lugna vatten men sedan i vågor och under tävlingsliknande former för att känna på hur det är att göra reentry under pressade situationer. När vi väl kommit ut till yttersta ön ser jag till min glädje att vågorna var hyfsat stora trots att vinden bara var runt 5 m/s. Från rätt riktning blir det stora vågor här i Kosterskärgården, speciellt i sunden som ligger i rätt riktning. VI körde ut och in några gånger och jag försökte pusha alla att paddla på och gärna gå runt istället för att stötta. Vågorna var otroligt oregelbundna och snabba så det var inte helt lätt att fånga dem. Men det var likväl bra övning att vara i vågorna, att paddla mot dem, med dem, få dem i sidan och att bada i dem. Och framförallt att se vart gränsen går.
Passet loggades på 13 kilometer och för några av deltagarna kändes det då det var första paddelpasset för säsongen. Sedan njöt vi av lunch och vila innan nästa paddelpass som kom att bli teknikpasset många längtat efter. Det blev åter igen några drag i Helgamaskinen innan vi gick på vattnet. Einar körde några teknikövningar med deltagarna medan jag filmade var och en. Sedan blev det min tur att gå på vattnet för att avsluta med 30 minuter pulshöjande aktiviteter. Vi körde bland annat ett större antal flygande starter och det var mäktigt att vara 12 paddlare på linje som alla tävlade mot varandra. Det var flera som utmanade mig ordentligt på starterna (20 drag), till exempel Arne, Jan, Mario, Mattias m flera. Kul!
Efter paddelpasset körde vi gemensam stretch bra för paddelmusklerna och kom fram till att stretch av höftböjare är extra viktigt för oss paddlare (takk Jan!) Jag har själv haft problem tidigare med ryggen och avhjälpt det med just den stretchövningen.
Efter stretchingen var vattnet i badtunnan varmt så jag valde att glida ner där innan grillning. Några valde att grilla först. Det var extra torr ved som Einar eldade med i år och det blev riktigt varmt, så varmt att jag faktiskt var tvungen att gå upp efter någon timma eller så. men så otroligt skönt och avslappnande att sitta där i kvällssolen och titta ut över havet och klippöarna. Sverige är vackert!
Innan vi alla fick gå och lägga oss tittade vi igenom alla filmer och Einar gav feedback på deltagarnas paddelteknik och det diskuterades paddelteknik i allmänhet. Det var kul att se hur flera av deltagarnas teknik hade förbättrats bara under lördagen. Några av de ganska nya surfskipaddlarna hade otroligt fin teknik och när Einar undrade hur de gjort för att få till så fin teknik svarade de: vi har kollat på youtube.
På söndagen körde vi en del repetition av paddelteknikövningarna från gårdagen, samt balansövningarna. Vi tränade också på våghäng och testade på parpaddling under tiden vi transporterade oss ut mot öppet hav. Idag blåste det mindre och vinden kom från ett något sämre håll. Ute på öppet hav fanns bara långa och snabba dyningar som bara Arne och Einar orkade fånga. Vindvågorna var tyvärr för små för att göra något med men vi provade ändå på övningen som går ut på att komma så långt som möjligt på 50 tag. Jag brukar själv köra 80 tag och det är den bästa övningen jag vet för att träna på att bli effektiv i vågorna.
På eftermiddagen avslutade vi samlingen med att vara på en sandstrand och lära oss strandstart (i vattnet). Strandstart är bra att kunna delvis för att man gör det på vissa tävlingar men framförallt är den bra att kunna då man ska sätta i på en sandstrand och man måste tima vågorna. Då gäller det att sätta starten snabbt så fort vågen gått förbi. Timar man fel och är sen i starten får man nästa våg över sig och blir tillbakaspolad upp på sanden. För att göra det lite mer kul och fartfyllt körde vi stafett i lag om två med flera vändor. Alla gjorde upp om två åtråvärda kexchoklad och det var riktigt kul att se alla paddla sitt yttersta i den hårda kampen. Lag Einar-Mattias var snabbast och hade väl kanske bäst underskattat sin förmåga då vi formade lagen. De var dock ödmjuka vinnare och delade broderligt med sig av chokladen.
Ännu en vårsamling var så till ända och jag tyckte det har varit en kanonfin samling med mycket trevliga, goa och entusiastiska deltagare som gav allt på havet och även i köket i diskbaljan. Det var så kul att se er utvecklas och jag hoppas att ni fortsätter att utvecklas i vågorna. Tack till er alla – det är just sådana som er som gör att jag år efter år fortsätter att hålla på med vårsamlingen. Mixen mellan norrmän och svenskar är toppen och i år var vi lyckliga att vara tre tjejer dessutom. Kan vi bli fyra åtminstone 2019? Och tack till Einar givetvis. Att få vara i team med dig är toppen, det vet du att jag tycker!
Väl mött igen 2019!
Comments are closed