Tack från oss som står bakom Surfski Open, vilket är ‘arrangörsgruppen’ med Aterra/Leif Davidsson, Eva Egnell och jag. Surfski Open är efterföljaren av Svenska Surfskicupen, vilken surfskikommittén startade 2013 (har jag för mig). Då bestod kommittén av Jens B, Peter Svensson och, ja jag har faktiskt glömt. Kan hända att Tommy Karls var med där en sväng också. Cupen startades för att surfski Sverige skulle ha ett antal tävlingar som skulle hålla en viss standard och gälla som kvaltävlingar för de som ville åka med på mästerskap. Det första VM i Surfski hölls 2013 i Portugal och jag minns än idag det gulliga samtalet från Jens som ringde och meddelade att jag hade blivit uttagen. Åren gick och det rullade på. Efter ett tag började drivande människor att tröttna och det behövdes ny energi och intressenter. Kommittén släppte cupen varvid Surfski Open initierades av Aterra tillsammans med Eva och jag. Egentligen inga big news förutom att en hemsida skapades där regler, kalender, resultat etc skulle samlas, sponsorer runt om i Sverige bidrog med pengar så att flaggor, nummerlappar skulle kunna tryckas upp. Vår önskan var att kunna underlätta för nya arrangörer genom att erbjuda någon slags standardisering på surfskitävlingar där vi bland annat satt en lägsta nivå för säkerheten. Deltävlingarna fortsatte att vara kvaltävlingar för de internationella tävlingarna. Tyvärr är vi inte så många som tävlar på internationell nivå och det känns ganska brådskande att få en återväxt.

Men så hände något 2019. Surfskikommittén valde att satsa VM budgeten på ungdomarna och bjöd in till VM och VM kval. Plötsligt fanns där ett gäng fina ungdomar från sprint-maratonvärlden som började komma till våra tävlingar: Jessica Lööf, Joel Brånäs, Nils Thoresson, Anton Wöhrer, Elsa Ohrås och Axel Haglund. Några av er kommer åka till VM och det ska bli så otroligt kul att följa er. Ni är den nya energi jag har väntat på, precis vad som behövdes för att jag skulle få lite nytändning vad beträffar arrangemang och åtaganden.  Jag ser det ske i flera länder, paddlare kör både surfski och maraton. Varför skulle det inte kunna vara så även i Sverige?

Surfski Open tror jag är ganska anonym för många varför jag skriver om just detta. Jag hoppas vi orkar köra vidare och jag hoppas verkligen att fler gamla och nya tävlingsarrangörer vill vara med. I år blev det skralt med tävlingar (även om de var väldigt trevliga och bra) och jag hoppas se några fler tävlingar nästa år och gärna med större geografisk spridning. Jag tror och hoppas Gotland gör comback. Hade det inte varit kul om Oxelösund också gör comeback? Att korsa Bråviken är helt klart en värdig downwindsträcka om det blåser på lite, klarar man den klarar man mycket. Så ni arrangörer där ute, fundera på 2020 och hör av er.

Jag önskar få tacka alla som hjälpt till på våra tävlingar samt våra sponsorer. Utan er inga tävlingar. Det är ni som gör att jag orkar fortsätta. Keep up the good work! Men också ett stort tack till alla som kommer på våra tävlingar. Fortsätt med det och fortsätt vara snälla och anmäl er i tid.
Jag vill också riktat ett litet särskilt tack till alla våra utländska deltagare. Vi har flera paddlare från Danmark som kommer till oss men även gästspel från Norge, Tyskland och ibland Sydafrika, USA, Spanien m fl.

Resultat från årets Surfski Open hittar ni här

Mer om Surfski-Open.com

Sammanfattning av deltävlingarna i Surfski Open 2019

Vågryttaren
Liksom 2018 valde Vågryttaren att slå på stort med både SS1 och SS2 tävling. Ur arrangörssynpunkt är det extremt krävande men det blir också otroligt kul. Att paddla SS2 är ett perfekt sätt att få med sig mer oerfarna ut, vilket några av ungdomarna fick erfara under tävlingen på söndagen då det blev en ganska stökig överfart från Orreviken till Rågelund. Stålmannen valde dock att köra SS1 i damklassen och gillade förhållandena med 1m vågor snett i sidan. Under lördagens mer platta race från Ringhals till Röda Holme gjorde gudfadern Tommy Karls upp mot sydafrikanen Ivan Kreuger till svenskens fördel.

Patrik körde båt på lördagen, ännu en av många som hjälper oss på tävlingarna. Tack! Foto: Kris Levemyr

Min mamma har inga problem med att serva 60 portioner två dagar i rad. Fantastiskt!

Michelle, en av många som ställer upp år efter år och hjälper till. Hon fixade även festen och stod för underhållningen. Foto: Kris Levemyr

Aterra-Leif är taggad inför lördagens SS1 race. Foto: Kris Levemyr

Damerna körde SS2 under lördagen. Alltid häftigt när starten går och alla drar på för fullt. Foto: Kris Levemyr

En av ungdomarna som var med oss och körde riktigt bra – Jessica Löv från Tibro KK.

Tommy och Ivan gör upp. Foto: Kris Levemyr

Anton har varit med oss på alla tävlingar, han har blivit riktigt surfskibiten och ska med på VM. Foto: Kris Levemyr

Stålmannen gästade oss under söndagen. Foto: Helen Helios

SM/South Skåne Ocean Race
De här arrangörerna hade verkligen fått snäppa upp i och med att de skulle ingå i SM veckan. Det var tufft för dem att få till tävling på helgen och inte krocka med för många andra paddelgrenar. Att vara med i SM veckan har flera fördelar men också några nackdelar såsom att vi måste anpassa oss till en bestämd tid. Dock hade vi vädergudarna med oss och fick åtminstone en första halva av racet med vågor runt halvmetern. Jag som deltagare tyckte det var kul att gå i mål inne i folkvimlet med speaker, flaggor, tält mm. Det är något extra helt klart. Och en stor eloge till alla arrangörer/crew som skötte webtrackingen, tidsschema, mat mm exemplariskt. Camillas PM-film tror jag vi är flera som aldrig kommer glömma. Kanske något för oss andra arrangörer att ta efter. I dagens späckade informationssammhälle är det så svårt att få folk att läsa ett PM. Att göra en film utav det är nog grejen.

Camilla Persson har gjort PM-film och det blev både riktigt kul och rekordmånga som faktiskt tagit till sig all info. Mer sådant!

Kvällen innan tävling hade vi fest i MKKs lokaler. Många sov i Malmö eftersom samlingen var redan kl 8 dagen efter.

Ett jäkla slit blev det för mig som inte fick så mycket vågor till hjälp. Foto: Madelayne Canas

Mångsysslare! Tyvärr hann Camilla inte vara med och tävla, någon skulle ju vara speaker.

 

Aterra Wave Challange
Äldst i klassen är numera Aterra Wave Challange, som arrats så många år som jag har varit med och lite till. När hölls den första tävlingen? 2011? I år valde Aterra att köra två tävlingar, en vanlig SS1 downwinder och en shorttrack. Själv var jag bara med på shorttracken eftersom jag blev sjuk efter den. Vi paddlade två gånger från Kattvik till Båstad, ca 7km downwind. Jag tycker det är ett kul inslag med två kortare race och på just den här banan passar det perfekt.

Några av damerna under lördagens tävling. Enligt statistik är det 16olika surfskidamer som deltagit i någon Surfski Open tävling i år. Kul! Foto: Leif Davidsson

Eftersnack. Tre danskar, en sydafrikan och en amerikan förgyllde tävlingen idag. Foto: Leif Davidsson

 

Söndagens tävling bjöd på ca 15 kilometer lång banan i Skälderviken med start i Arild. Klart surt att ligga hemma i sängen och sedan få se dessa foton. Foto: Leif Davidsson

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier