2019-08-12

Äntligen hade vi kommit in i en blåsperiod med vindar från syd. Under lördagen körde vi på Fjorden, med hyfsat höga förväntningar. Dock blev det en bomkörnig då vinden låg mer eller mindre på sydost och vågora var små i Fjorden. Dock skulle jag ändå träna och körde sedvanliga Orreviken till Jonttis och var gång jag kör den turen och har vinden någorlunda med mig (såsom snett i sidan) är det bonus  för mig, såsom idag. Men visst, det var inga monstersurfar direkt. Kris, som gjorde sin premiär DW på vår nya SUP (SIC Bullet 12.4) var ganska missnöjd.

Söndagen hade vi knapt brytt oss om att planera eftersom vinden då skulle komma från sydväst och det brukar sällan fungera på Fjorden. Men vi var väl hungriga…och det skulle blåsa en hel del så varför inte chansa? Jag kollade om någon var sugen att sitta bakom mig i dubbeln och ta oss ut till udden och leka i vågorna där. Är man två blir utresan så mycket roligare och lättare än att sitta och kämpa och trycka själv. Förvisso är inte 4-5 km motvind i 14 m/s längre något märkvärdigt efter mitt gästspel i Cape Point Challange 2018 men kan man slippa göra det ensam blir det som sagt mycket roligare. Tänk själv, hur kul är det att helt ensam åka Lisebergs senaste attraktion? Vem ska du diskutera åkupplevelsen med efteråt? Vem ska du skrika ikapp med i utförsbackarna?

Det blev Eric Gilland som nappade på mitt erbjudande. Medan Kris paddlade tillsammans med Pontus Ny in i Fjorden från Draget styrde Eric och jag kosan rakt ut. Så fort vi kom runt första udden blev det motigt och efter lilla Jägaren blev det otroligt stampigt och blött. Efter ännu några kilometer blev vågorna större. Sista kilometern gick vi i lä bakom udden tills vi var tvugna att gå ut och sikta förbi udden en bra bit. Det var då äventyret började på riktigt. Jäklars vilka uppförsbackar och dalar. Sittandes i ski ter sig snart vågorna ganska stora och snart satt vi och skrek av förtjusning. Fantastiskt! Bättre än Flumeride, bättre än alla attraktioner på nöjesparken!

Riktigt sköna vågor vid Hållsundsudde!

Skön våg där borta. Kommer vi orka ta den?

Väl förbi udden och lite till, när vågorna inte längre blev större, vände vi och började surfa. Eller försökte surfa…Vågorna utanför Fjorden är raka motsatsen till vågorna inne på Fjorden. De kommer från två till tre olika riktningar, de är branta och snabba. Vi gjorde verkligen vårt yttersta för att fånga dem men fick egentligen aldrig en av de största utan snarare någon halva här och där innan framförvarande ’puckel’ snabbt blev för stor. Skin slingrade sig hit och dit och vi slet med balansen. Satt på högra höften och försökte paddla i 20 km/h. Sen vänstra höften, vattenfyllde Erics sittbrun, satt fast. Och så höll det på. Men det var otroligt kul ändå att sitta där i stöken, få havet i ansiktet och blicka ner i otroligt fina vågdalar.

Ju längre in vi kom ju mer surf fick vi givetvis. Någonstans efter Fjordskär hängde jag över kanten på en våg, fick den tillslut och tippade ner i vågdalen – med alldeles för brant vinkel. Jag slog personligt rekord i djupdyk med ski, hela fören inklusive mig själv pressades ner i vågen och jag fick en enorm vattenpelare i bröstet, pressade mig mot ryggstödet och skrek av förtjusning.

Efter Gottskär blev det mer traditionellt fjordsurf med fina, jämna och rullande vågor där vi kunde surfa mer än paddla. Det här har man ju gjort många många gånger och vi tog alla vågor vi ville surfa. Vid ett tillfälle när vi surfade en lång våg försökte jag göra den där 360n som Eric och jag pratat om. Kopplade loss mig och kollade om Eric var med där bak. Jodå – det var han. Men när det väl kom till kritan vågade jag tusan inte. Susade fram i bra fart och det var någon spärr i mig som höll mig tillbaka. Men när vi började tappa surfen och farten gått ner endel vågade jag. Kom dock bara 180 grader och där välte vi. Måste nog öva mer i min SS1a. Visste inte riktigt hur jag skulle komma vidare från baklänges position. Måste medge att det inte är så ofta jag sitter baklänges i en surfski, med fart dessutom.

En fantastisk dag på Fjorden helt enkelt. Jättekul med Eric i bak, som var en bra baksätespaddlare genom att titt som tätt lägga sig i min navigering. Eric är DUKTIG på att surfa och det var riktigt kul att leta vågor ihop, att tillsammans hitta sweetspot och glida så länge som möjligt. Vi var överrens om att ju fler gånger vi kör ute vid udden ju fler av de där monstervågorna kommer vi att fånga. Det man tränar på blir man bra på! Och då är det jag som ska fixa bättre vidvinkel på kameran. Misslyckades tyvärr med detta idag och filmerna blev tyvärr ganska dåliga.

Har klippt ihop lite från vår upwind paddling och från mitt 360 försök. Det är kul att minnas!

Ps Fjorden funkade fint idag på SV just för att vinden faktiskt låg några grader åt S än rak SV. Så helt rak SV var det inte.

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier