5e augusti 2018

Herregud, den prognosen var så stabil! i ungefär fem dagar hade alla prognoser visat på 12-14 m/s NV vid Båstad inför söndagens race. Tror ni jag var sugen på att åka dit ELLER? Kändes mycket bra när Örjan hämtad upp mig i Mölndal och vi babblade så att vi missade avfarten till Jonttis där vi skulle hämta upp Göran och Lilian.

Beräknad våghöjd 2-2,5 meter från Torekov till Båstad.

Lastade och surrade våra tre skis mycket noggrant eftersom det skulle blåsa endel. Jag tvingade Dessuom tvingade jag Örjan att hålla lugn och fin fart på vägen. Vi mumsade på mina mackor (helt enligt spec Viktoria!) och njöt av Görans kaffe och Lilians fikabuffé bestående av dadelbollar, majsknäcke och den där underbara sockerkakan med vaniljgojs i. Örjan döpte den till Lilian-kakan och vi klubbade för att det ska vara Westcoast Surfskis klubbkaka från och med nu. Vi har ju fått den förut och vi vill ha den i framtiden. Mmmmmm!

ca 90 minuter senare rullade vi in i Båstad. Det blåste en hel del och det var ovanligt kallt så folk fick klä på sig. Jag pratade med Fredrik W, som under gårdagen paddlat igenom den tänkta banan, och vi båda var lite oroliga för att banan var lite väl exponerad med tanke på att det skulle blåsa 12-14m/s.  Jag var inte så orolig för egen del men tänkte att det skulle vara lite synd om över halva  startfältet skulle välja korta banan, den med start i kattvik. Och tänk om några väljer långa banan och inte klarar den. Kusten mot Hovs Hallar bjuder inte direkt på några sandstränder utan där är det höga klippor och i bästa fall stenstränder. 3m höga vågor på det och ja…

Fredrik W kommer på de flesta tävlingar. Han diggade dagens förhållanden.

Snackade ihop oss med Leif, som var banansvarig och vi kom tillslut gemensamt fram till att stryka långa banan och istället köra två varv på korta banan. Klokt tycker jag. En viss besvikelse kände jag fast var nog mestadels glad – det här beslutet blir blir bäst för de flesta.

Slutgiltigt banval: Kattvik till Båstad ca 8km. Två turer dessutom.

Samlade ihop oss i bilar och rullade mot start vid Kattvik. I kattvik hölls sedvanligt skepparmöte, kort uppvärmning och så snabbt iväg.

Skepparmöte. 21 deltagare på startlinjen.

Paddlade snett mot vinden ut till en boj, ca 700m ut. Relativt branta vågor faktiskt och jag kände hur skin bitvis driftade med vinden. Blev aningen nervös av att ligga för nära de andra. Efter rundnigen var det bara att ösa på och här kom vågor från öppet hav – stoooooooooora och runda och med riktningen in mot kusten. Jag siktade istället utåt och plockade vindvågorna. Dee kanske inte gick så fort men jag visste att belöningen skulle komma.  Det var rejält stökigt med korssjön och vid något tillfälle då jag lite för sent och lite för girigt försökte pressa mig ner på en mycket brant våg broachade jag och fyllde hela skin. Sen fick jag ytterligare två fyllningar på det innan jag rett ut stöket. Skit! Tänkte att nu kommer väl de där gubbarna som längtar efter min skalp och surfar förbi mig.

Fet-broach! Dumt Emma, klantigt!

Kom sen igång och kunde börja plocka de större vågorna, som nu hade en bättre riktning. Det blev en hel del av och på. Ena stunden var man uppe i 25km/h och andra stunden fick man stopp och var nere i 4km/h. Men det var jääääääkligt kul, det var blött, det var jobbigt men fy fasiken vad kul det var att dundra nerför de långa och stora backarna. Det här är surfski! Det är så här det ska vara!

Vågorna gick fort så man fick paddla fort. Det var såklart jobbigt men det gav utdelning och känslan av att flyga fram var fantastisk. Men visst, det var inget rent race jag fick till, det blev en hel del stopp och jag undrade hur de andra gick. Jag såg inte en kotte.

Stora vågor, runt 2 meter många av dem.

8km gick fort och snart var jag i mål. Slet av leachen en bit innan stranden och paddlade sedan rakt in med vågorna. Var inte sugen på att tumla runt i vågorna. Red på baksidan av en liten våg och kunde stabilt köra hela vägen upp på stranden. Emil, Maciej och dansken Ronny hade hunnit gå i mål innan mig men de var ju inte vilka som helst. Kände mig mycket nöjd placeringsmässigt.Och skönt att ha Filip, Leif, Peter Rode och andra gubbar bakom.

Fick se ett gäng sämre avslut av de som kom in bakom och någon dansk fastnade vid badtrappan och hela skin flög runt i vinden – ouch! Fler och fler av de som redan gått i mål insåg allvaret och började hjälpa de som kom in på stranden att säkert komma upp. det var inte helt enkelt att bära sin ski själv i den hårda vinden och snart fick jag hjälp av Lilian med att bära bort min frimärkslätta ski till säkert ställe.

Ganska snart var vi alla samlade, euforiska givetvis. Lastade skisen, några bytte om lite snabbt och så fixade vi iordning reslutatlistan. Det hade inte varit helt enkelt för avprickaren på stranden att se nummerlapparna på skisen men tillsammans redde vi enkelt ut det efteråt.

Örjan drog fram sätesskydden till sin fina bil så att vi kunde åka blöta och sandiga till kattvik igen. Väl i Kattvik var alla snabba på att få av sina skis från släpet och komma på vattnet. Start inom 20 minuter och snart var vi iväg igen. Vinden hade tilltagit ytterligare och jag försökte hålla än mer avstånd till gubbarna på väg ut. hade hoppats på att Jenny Larsson skulle sparra mot mig i motvinden men hon gick runt efter två paddeltag vid starten.

Endast fyra tjejer på startlinjen idag men vilka supertjejer!

Andra rundan blev helt klart bättre för min del. Det var inte samma korssjö och det var lättare att följa vindvågorna ut samtidigt som jag kunde surfa de stora dyningarna oftare. Fick en jämnare fart och fler toppar runt 22-26km/h. Vattenfyllde bara en gång, inga broachar. Riktigt nöjd! men fick jobba som ett svin. Pulsklockan berättade efteråt att jag kört i zon 5 80% av tiden, resten zon4. Jag var i alla fall otroligt nöjd med mitt andra åk. Nöjd med min strategi, med kroppen och otroligt nöjd med min surfki. Den går så jäkla bra och nog har jag hårdtestat den nu :-D.

När jag närmade mig stranden såg jag att Maciej var precis framför mig och jag försökte spurta men hann inte riktigt ända fram. han hade valt en Blue-Fin för dagen och det var ju häftigt att se att han kan vara så snabb i en så bred ski. Kul!

Emil var givetvis snabbast i mål båda racen. Jag fick Peter Rode före mig på runda två, han knep till och med tredjeplatsen. Folk hade nu lärt sig från förra rundan och fler gjorde en bättre finish helt klart. och fler sprang iväg och gömde sina skis undan vinden direkt. Snacka om att det blåste! Det måste ha blåst kuling precis vid stranden och sanden yrde. Men alla var glada, euforiska, hoppade…bra energiflöde helt klart 🙂

Örjan MYCKET glad

Duscha, byta om och äta tillsammans. Prisutdelning och jag vann en poncho och presentkort på att komma till Båstad med ett gäng kompisar och segla med instruktörer. KUL! Hoppas verkligen jag kan få till det framöver. Avslutningsvis lastade vi enormt sandiga skis på biltaken och for hemåt. Trötta, lyckliga, glada. och det fanns en bit Liliankaka kvar till oss alla i bilen.

Mitt sandiga vrålåk. Har fått på en wave deflector och den visade sig vara mycket bra. Ska försöka spraymåla den för vit kan den ju inte vara. Frågan är om det blir rosa, guld eller svart?

Wohoooooooo brudarna på prispallen!

Körde placeringsprincipen idag med poäng efter placering varje race. Minst poäng vinner. Tiderna skippade vi.

 

Har klippt ihop en race report från filmerna i min GarminVirb och mobilkamera.

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier