I den här artikeln beskriver jag vad pogies är för något och vilka olika typer av pogies det finns (som jag känner till). Jag ger också flera exempel på märken och delar med mig av mina erfarenheter av olika modeller, allt för att våra händer ska förbli så varma som möjligt ute på havet.

Pogies (‘padlemuffer’ på norsk) är ett slags skydd för händerna, som fästes på paddelskaftet. Man sticker sedan in händerna i pogiesarna och håller runt paddelskaftet precis som vanligt. Pogiesarna fungerar som vindskydd, till viss del vattenskydd och beroende på typ av pogie kan den även värma handen likt en vante. Fördelen med pogies är att du får hålla om paddelskaftet utan att ha något neopren i handflatan. De finns de som tycker det fungerar finfint att paddla med handskar på medan andra inte alls gillar det då de tappar kontakten med paddeln. Själv känner jag mig rankare då jag har handskar på mig, åtminstone de som bygger i handflatan. Nackdelen med pogies är att du inte har någon nytta av dem så fort du släpper paddeln. Hamnar du i vattnet blir du barhänt. Så fort du kliver upp på land och måste använda händerna till annat än att paddla blir det kallt. Hur många gånger har jag inte burit surfski utan handskar och händerna har hunnit bli stela och kalla innan de får komma in i de så sköna pogies-påsarna? MEN…..det är ju så skönt att få greppa paddeln utan neopren emellan….

Mina pogies och jag umgås rätt ofta. Under varje paddeltur från oktober till april ungefär.


Vad jag använder och mina erfarenheter
Jag tycker mig ha hittat en setup som funkar fint. Jag kör med ett par ‘mitt emellan varma’ pogies (se ‘NK pogies’ i tabellen nedan) fram tills temperaturen kryper ner under 10C. De är av neopren men relativt tunna och lätta, samt mycket lätta att komma in i. När det blir kallare tar jag på mig mina gamla windsurfinghandskar, som har en tunt plastaktigt material i handflatan och vindtätt (enkel) neopren på resten. De är tumvantar men det går bra så länge jag inte måste pilla med något. Och med dessa vantar på kan jag fortfarande sticka in händerna i mina höst-pogisar, som har relativt stora öppningar. Säkerheten blir bättre om jag skulle hamna i vattnet. Jag kör emellanåt med ännu varmare pogies, se till exempel ‘Palm Descent mitt’ i tabellen nedan, vilken är tjockare och har en mycket mindre öppning. Dessa sluter åt bra och värmer skönt men i dessa får jag inte in några rejälare handskar. Dessutom får jag skav på knogarna av den här typen då de är lite tightare, vilket jag kompenserar för med en tunn arbetshandske. Just den sistnämnda setupen är det enda som funkar om jag ska ut på ett långpass à 3-4 timmar i vågor (läs träna inför Cape Point Challenge hösten 2018) i kallare temperaturer. Då orkar jag inte med att paddla i mina windsurfinghandskar. De ligger då som pliktskyldigast nedstoppade i bröstfickan på flytvästen.

Jag använder då och då open palm handskar, vilka har ungefär samma för- och nackdelar som pogies. De värmer mer på land givetvis och de får bättre skydd om du hamnar i vattnet. Dessa kan också vara värda att kolla upp om du söker olika alternativ för att värma dina händer. Men kom ihåg – en hel neoprenhandske är alltid det säkraste alternativet.

Min pogiesäsong går vanligtvis från oktober till april men såklart med vissa undantag. Jag förstärker med mina neoprenhandskar från december till februari ungefär. I somras hade jag faktiskt pogies på mig under en runda i busväder. Det var kanske 15C och vattnet var nog inte varmare än 17 grader. Vi skulle vara ute i flera timmar och jag visste att jag skulle få vänta endel, snurra runt etc. Då var det riktigt skönt. Kan tilläggas att jag är rätt kall om mina händer, men inte åt det extrema hållet.

Det finns riktigt tunna pogies, som bara kan ses som vindskydd (väl så bra emellanåt). De väger i princip ingenting, de är som prassliga påsar, och är lätta att komma i. Jag har ett par Padler Wind mitten enkom när jag kör plattvatten på sjön och oftast bara på våren då luften är lite varmare och neoprenpogisarna blir too much. Jag har även kört något med liknande tunna pogies fast med långa skaft. De håller såklart mer tätt mot vind och vatten men är trassliga att komma i.

För mig är vikten en viktig aspekt i mitt val av pogies. Jag uppskattar också utrymmet i den, får lätt skav på händerna (över hela kroppen faktiskt!). Samtidigt blir en tightare pogie varmare. Jag tänker också lite på hur fästanordningen fungerar. Är det kardborre, knappar eller hål som håller fast pogien i skaftet? Knappar och kardborre kan skava men är ett måste om paddeln inte är delbar.

Detta är mina erfarenheter, som har byggts upp av många års paddlande och pogiesanvändande. Jag har hunnit igenom rätt många olika modeller på den tiden. Ta inte mina erfarenheter som ett rättesnöre utan testa olika pogies och se vad som passar just dina händer och din paddelstil. Paddling i vågor kräver ofta rejälare pogies än om du kör plattvatten. Har du varma händer eller fryser du lätt? Har du stor eller små händer? Vill du kunna komma i pogien snabbt eller prioriterar du en pogie som smiter åt ordentligt? Eller älskar du att paddla i neoprenhandskar och är oberörd av det som bygger i handflatan så är det bara att gratulera.

Material
Nylon – Mycket vindtätt och lätt material – Som en Goretexjacka ungefär. Värmer inget men skyddar från vind och vatten.

PU – Vattentätt ytmaterial liknande tunn galon. Om materialet har en fleecad insida värmer det bra så länge som pogien inte blir för blöt.

Neopren 2-5mm – lättare till tyngre samt kallare till varmare. Fördelen med neopren framför alla andra material är att det värmer även när det är blött.

Ett gäng pogies av olika typ
Jag har samlat in tips på bra pogies från flera medlemmar i Facebookgruppen Västkust Surfski och presenterar dem här nedan. Jag har försökt att kategorisera pogiesarna efter hur kalla/varma de är, jag börjar med kallast längst upp och avslutar med de varmaste längst ner. Sammanfattningsvis kan man väl säga att ju varmare pogie ju tyngre blir den. Ingen blev överraskad nu? 😀 (klicka på bilderna för större bild!)

Märke och modellMaterialBildÖvrigt
Padler windmittenNylonKardborrelåsning
85g
Lätta att komma i.
Kanuk 300 Nylon Kardborrelåsning. Insydd plastskena för enkel påtagning
Reed Chillcheater AQUATHERM
LOW PROFILE
PU liknande (Aquatherm) Finns både med och utan fleecad insida. Kardborrelåsning
Vaikobi VCold
(fleece lined)
PU, fleacad insida Kardborrelåsning
90 g. Lätt att komma i
NK Pogie2mm neopren Hål för paddelskaft, sluter tätt om skaften. Lätta att komma i.
110g.
Palm Neo mitt
3mm Thermo
Fibre neopren
Kardborrelåsning
121g
Palm Descent mitt4mm neopren
Kardborrelåsning
124g
NRS Mamba5mm neopren + fleecad insidaKardborrelåsning.

Tags:

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier