Jag tror många av oss surfskipaddlare älskar att surfa. Och vi älskar att utveckla vår förmåga i den här konsten. Ju mer vi bemästrar surfen ju roligare blir det. Det är vi som bestämmer, inte vågen. Men hur gör man för att surfa? Den frågan får jag rätt ofta. Mitt allra viktigaste tips är att ge sig ut och paddla downwind. In- och ut funkar också men det blir inte alls lika effektivt som en hel downwind där man får möjlighet på möjlighet att fånga vågor och feedbackloopen är snabb. Och ni som har möjlighet att surfa på Kungsbackafjorden eller Älgöfjorden eller andra ställen där vågorna är branta och hyfsat korta ska såklart ta den möjligheten. Där erbjuds bästa möjliga förhållanden för att lära sig surfa, att förstå vad man håller på med, när och hur vågorna ska fångas.

Men såklart att det är bra med ett par tips på vägen. Jag har lärt mig det mesta om att surfa genom att paddla med Boyan Zlatarev men också Dawid Mocke. Dessutom har jag hämtat inspiration från andra duktiga surfskipaddlare runt om i världen. Och lägg till otaliga downwinds och timmar på havet där jag lekt och tränat i allt från små till stora vågor. Det tar tid att bli bra på vågor. Det är många situationer som ska nötas in i ryggmärgen.

I filmen nedan har jag valt ut några av de viktigaste sakerna att tänka på för att du ska bli effektivare i vågorna. Det finns en hel del till såklart men börja med dessa tips. Det är svårt att ta in för mycket på en gång. Jag får jobba på en del 2 såklart, där jag får ta upp ytterligare några av grunderna såsom att ändra riktning, broacha etc.

Filmen är inspelad på Kungsbackafjorden, där förhållandena är väldigt speciella. Perfekt för dig som är nybörjare!

Tags:

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier