18-21 april 2014

Fyra dagars ledighet och ett besök till Skåne låg framför oss och vi packade bilen full med leksaker. Det var surfski, windsurfingprylar, inlines, slackline och kite. Det gick inte på tio minuter att packa bilen om man säger så…

Första stoppet blev Varberg där vi träffade Kalle. Vindprognosen var urusel så Kris fick ta en tur på skateboarden istället för kiten medan Karl och jag fick gotta oss med en tur i dubbeln. Till en början såg det helt platt ut men när vi paddlat ut från stranden söder om Läjet ser vi hur dyningarna som faktiskt rullade in bröt mäktigt en bra bit från land. Enligt Kalle skulle det inte ligga några stenar där, det såg snarare ut som om det var något sandrev som gav denna efterlängtade effekt.  Vi körde ett gäng ins and outs, fick till några fina surfar och emellanåt stannade vi, pustade och konstaterade att vi var i dålig form. Det var jättekul att få till ett pass i dubbeln med Kalle och det är alltid trevligt att paddla surfski i Varberg. Jag har många fina surfskiminnen därifrån.

Åkte vidare på kvällen ner till några goda vänner Ann-Sofi och Cliff som bor i närheten av Ängelholm. Ann-Sofi är Kris och min windsurfingförebild. Kanske inte för att hon sätter de coolaste tricksen utan för att hon är en del äldre än oss, tokbrinner för windsurfing, bor i bilen (Volvo 740 kombi) på surfstranden och har huset fullt med surfprylar. Så vill jag fortsätta leva mitt liv, ålder är skit samma. Cliff är inte alls så intresserad av windsurfing men vet så klart massor och är en riktigt bra hangaround. Men nu är det så att Cliff har gått och intresserat sig för den ädla sporten surfski och ville gärna prova. Och det skulle han få…

Efter en enormt stadig frukost på lördag morgon packade vi in oss i bilen och for till Mölle/Kullen. Cliff har förutom det nyvunna surfskiintresset ett stort intresse av djur och natur och varför då inte kombinera dessa två intressen? Paddla surfski runt Kullen, kan det bli bättre?

dubbel_med_nyborjare

Cliff gör sig redo för sitt första pass i surfski

Dagen var solig och stilla och vi skulle få lä hela vägen upp till spetsen. Gick igenom de grundläggande bitarna för surfski och så satte vi av på det spegelblanka havet. Cliff satt tryggt i baksätet, torr och fin i min Ursuit torrdräkt och njöt av friheten och farten. Båten kändes riktigt stabil och det märktes av Cliff var avslappnad och han blev inte alls spänd och nervös då skin då och då lutade lite. När vi kom till spetsen ser jag att det rullar små fina dyningar från nord ost och testar om Cliff är med på noterna. Och det var han och vi kom på surf nästan direkt. Kanske ingen monstersurf men nog för att förstå principen. Efter säkert en och en halv timma avslutar vi turen vid Mölles hamn och testar en reentry från djupt vatten. Inga problem! Nästa steg är att göra det på egen hand i en singel-ski Cliff!

dubbel_med_cliff

Runt Kullen med Cliff

På kvällen var det Ann-Sofies tur att testa baksätet. Som de flesta tjejer så satt hon tryggt i baksätet utan några större balansproblem. Däremot var det tufft för henne att orka paddla eftersom hon satt i en tajt winsurfingneoprendräkt. Dessa tenderar att strama över axlarna och mycket snart fick hon mjölksyra i axlarna och behövde vila med jämna intervall.

På söndagen utlovades rejäl bris och vi åkte ner till Klagshamn där ett mycket fint windsurfingspot ligger. Kris och Ann-Sofie skulle windsurfa och jag skulle möta upp Ola Ström för ett pass i dubbeln. När Ola kom hade vinden ökat till ca 11m/s och vi satte av rakt ut i havet mot vindkraftverken och Danmark. Ola hade nyligen varit på surfskicentret i Tarifa och lärt sig en hel del vilket märktes tydligt. Senast vi paddlade dubbel var ju under VM i Portugal och jag minns fortfarande tydligt hur jag gjorde mitt yttersta för att hänga med starka Ola i hans tempo. Det var tufft…Skillnaden idag var att Ola inte paddlade ifrån vågen lika ofta utan hängde på den en längre stund och sedan vid ett väl valt tillfälle satte fart mot nästa. För mig passade detta intervalltempo mycket bättre och jag kunde följa honom hela tiden utan mjölksyra i axlarna och blodsmak i munnen. Och jäklar vad vi surfade! Jag önskar att jag hade haft min GPS klocka på mig….Och min GoPro!

EpicV10_klagshamn

Surfski och windsurfingbrädor i harmoni

Alldeles för snart nådde vi vindkraftverken och vi vände tillbaka. Nu fick vi hela havet mot oss och det blev en blöt hemresa. Några gånger kändes det som om jag var nära att spolas ur skin och jag fick dusch efter dusch av kallt, härligt och salt vatten i ansiktet och över hela kroppen. Gött!

Detta var klart det roligaste och mest lärorika dubbelpasset jag har varit ute på i vår Epic V10a. Jag hoppas det kan bli fler sådana pass med mästare Ola Ström i framtiden. Tyvärr verkar det inte bli någon SS2 klass på EM i Portugal i sommar. Det hade nog kunnat bli spännande annars.

Efter surfskituren drog jag på mig min Ursuit och utan på den neoprenskorna, våtdräktsbyxorna och hängselen. Här skulle det windsurfas! Det var flera månader sedan  jag windsurfade men takterna satt i. Klagshamn är en grymt trevligt spot eftersom det är långgrunt med mestadels sandbotten. Det känns som om man är utomlands eftersom vattnet är så klart, en fantastisk upplevelse att susa fram över sandbotten! Snacka om dubbel-dubbelsurf idag!

klagshamn

Många surfade i Klagshamn denna brisiga och vackra dag

Åt middag kl. 21:30 och ännu en gång kändes det som om vi befann oss på kontinenten med dessa kontinentala vanor.

Jag tackar för en riktigt skön påskhelg som jag fick spendera med min fru och kära vänner. Och med mycket aktivitet på havet…

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier