Lördag 25 november 2017

Alla foton är från Camillas Gopro.

Den där skåningen från Malmö gav sig inte, hon verkade inte fått nog av det lite saltare vattnet norrut. Camilla P hörde av sig och kollade om vi kunde paddla på lördag. Hon var på någon jordbrukskurs på slätta och hade ändå vägarna förbi. Och jag, jag skulle ju ändå paddla på något vis, sjö eller hav beroende på väder så ja varför inte köra något ihop? Nu visade det sig bli lite vind från syd och vi sydde ihop en downwind. Den här gången valde jag att ta ut min Epicdubbel (medel i stabilitet) och sätta Camilla i baksätet. På så vis hoppades jag att turen skulle bli aningen mer händelselös (i positiv bemärkelse) än förra lördagen. Trent kom också med på turen liksom Martin R. Trent , Camilla och jag blev utskjutande till Röda Holme av Kris, som sedan skulle ner till Torkelstorp (aka TT) för att kita och det var där jag och Camilla skulle avsluta vår tur. Dessa turer är de bästa, när Kris är med på ett eller annat sätt.

Det var inga rejäla vindar att tala om men vi hade i alla fall 7 m/s och sol så vem kan klaga på det en vinterdag? Det var otroligt skönt att paddla ut mot Hållsunds udde med solen i ögonen – ljusterapi! Skin kändes fin med Camilla där bak och vi tuffade på i skönt tempo. Fick dessutom de senaste ‘nyheterna’ från Trent och livet kändes bara så där skönt, underbart och komplett.

Trent, hur har veckan varit? -Jodå jättebra förutom att mina Stabburet är slut. 

Förra lördagen lärde vi oss att det är lika viktigt att ha något färglatt på huvudet som på överkroppen. Det var tack vare Camillas lysande gul mössa som Trent sett henne där i vattnet simmandes efter sin ski. Så idag drog jag fram min mest lysande mössa, ett gammalt utlottningspris från en tävling för länge sedan. Den får hänga med på turerna fram över. Undrar förresten om Knåda Sport idrottsförening fortfarande finns kvar?

Rundade udden efter ca 4km och vi började surfa på vågorna. De var hyfsat jämna för att vara där ute vid udden men gick ganska fort. Men det gick riktigt bra för oss, lyckades hitta ett jämnt arbetstempo och kunde växla till snabbare när det var dags att fånga nästa våg. Vågorna blev sen mindre och mindre men det fanns helt klart rullande små vågor att fånga hela vägen in. Typisk fjordsurf fast i mindre format. Lite efter Gottskär anslöt Martin R (som ännu inte har sträckan och erfarenheten i kroppen för att paddla runt udden) och nu blev vågorna långsammare men lite brantare och ännu surfigare. Vi behövde inte paddla lika mycket för att fånga vågorna och blev inte riktigt lika trötta.

Någon säger något kul eller är det bara allmän lycka?

Låg emellanåt jämsides med Trent och surfade på samma våg och då och då kunde jag spana in Martin R i sin fina Revo 3 fånga surfar. Och Camilla gjorde ett bra jobb i baksätet genom att vara synkroniserad och orkade hänga på bra i växlingarna. Enormt trevlig tur det blev och ett bra och rejält träningspass med 20km (varav 14 dw) där jag fick gå för fullt och fick träna på att läsa vågor och tima vår gemensamma kraft. Just nu tycker jag det är så enormt kul att paddla dubbel och det är en utmaning att hitta den gemensamma kraften och disponera den på rätt sätt till de rådande vågorna/förhållanden. SKITKUL!

Paddlade med min nya paddel för tredje gången. Det är en Gara Odin small som har i princip samma form som en Jantex Gamma och Braca XI. Anledningen att jag bytt från min Jantex Gamma till den här är för att den är en hel del lättare och för att skaftet är ännu mjukare. Jag har en del problem med mina armbågar och ena axel och har redan känt skillnad i positiv bemärkelse. Och så har ju Hank McGregor en Garapaddel. Blir jag lika snabb och bra som han med en Gara i mina händer? Man kan ju alltid hoppas :-D. Paddeln känns i alla fall riktigt sjysst – riktigt delux!

Lämnade Trent och Martin och vek av till TT där vi hittade Kris vankandes på stranden. Hon hade fått 20 minuter bra kitesurfing innan vinden droppat. Nu låg kiten där på land retfullt vajandes i vinden. Bytte om snabbt som tusan i kylan och jag tackade mig själv att jag idag valt torrdräkt (torrdräktspremiär!) och slapp därmed byta/klä av mig på underkroppen. Älskar verkligen min torris – en Ursuit MPS. Smidig som en pyjamas. Har haft den sedan 2013 (tror jag) och den håller än. Har kört otaliga pass i den, både på havet och på sjön.

Camillas bullar och mitt finkaffe bryggt på  privatimporterade kaffebönor från Colombia var bara så rätt. 2h intervallpaddling ger en bra hunger och kanel- och lussebullarna åkte raskt ner i magen. Mmmmmm!

Mmmm. Sol, hav och bra synk.

Som sista ord vill jag åter igen säga hur bra och kul det är med dubbel, speciellt i de lägen då det skiljer en del mellan paddlarna. Med dubbel kan den mindre erfarne lära sig av den mer erfarne, båda får ett bra träningspass där ingen behöver vänta på den andra och ingen behöver känna sig stressad och på efterkälken.

Sugen på att skaffa dubbel? Kolla i så fall in följande märken som jag vet går att få tag på i Sverige:

Stabilast:
Nelo dubbel (plast)
CS Boost (ny för 2017!)

Mellanstabila
CS Zest
Epic V10 dubbel

Rankast/Elit
Fenn Elite S dubbel
CS Blast

Vilken dubbel ska man ha? Du ska välja en dubbel som motsvarar den ski du sitter i idag eller helst lite stabilare beroende på vem du planerar att ha där bak.

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier