Jag reder ut varför, hur och när man behöver ha någon slags sittdyna i sin surfski. Häng på!

Vi har alla olika form på våra bakdelar, ä.k rumpor, och i kombination med att surfskis ser olika ut i cockpit och hur man paddlar kan det ibland vara behövligt med någon slags sittdyna. För min egen del finns det tre själv till att jag har en sittdyna:

 1. Jag har hittills suttit i Fenn surfskis och dessa är ganska djupa i sittbrunnen. Även Dawid Mocke kör en tunn sittdyna i sin Fenn Glide just för detta. Ju högre upp man sitter ju bättre paddelisätt får man. Men desto högre blir tyngdpunkten. Med dynan kommer man upp något, vilket man kan ha råd med eftersom Fenn surfskis är ganska stabila relativt sin bredd.
 2. När jag roterar i ett kajaksäte eller i en surfski så är det något som rör sig över mina sittknölar. Det låter, det gnissar och efter ett tag får jag jäkligt ont. Det enda som kan avhjälpa detta är en rotationssits (funkar i vanlig kajak) eller en dyna. Jag kör dyna i både min racingkajak och i min surfski. Avhjälper problemet till 100%!
 3. Ovanför min svanskota längs ryggraden petar mitt skelett/ryggrad ut något vilket gör att jag efter en stunds paddlande får skavsår då skinnet nöts mot sargen/skrovet. Det svider duktigt i duschen efteråt och det blir fula ärr. Med min dyna blir det en mindre distans mellan rygg och skrovet.

 

Hur ska dynan se ut?
Det finns standarddynor man kan köpa från till exempel Mockeshop. Dessa är tunna, relativt styva och har en baksida med självhäftande klister. Dessutom har de hål för sittknölarna. Bra att veta om dessa är att du bör låta bli att klistra fast den i din surfski. Det är ett helvete rent ut sagt att få bort den den dag du inte vill ha den där längre. Eller vad säger du Evy?

Även Dietz har dynor i olika tjocklek med hål för sittknölarna.Jag gillar att ha hål för sittknölarna. Det känns skönt helt enkelt och jag höjer inte min sittposition lika mycket som jag hade gjort utan hålen i dynan. Men det är givetvis en smaksak. Om man inte vill köpa en dyna så kan man enkelt mecka sig sin egen dyna med hjälp av något material likt liggunderlag.

Sittdyna 16mm inköpt på Dietz.se och jag har börjat karva i den.


Jag har hittills gjort mina dynor något tjockare baktill med syfte att komma fram med höften något, att hamna i attackposition. Kan hända att det har att göra med Fenns djupa cockpit, eller så har det med min anatomi att göra? Det funkar i alla fall bäst för mig.

IMG_2798

En av mina många dynor. Här har jag satt på en extra bit liggunderlag på baksidan – på bakre delen, se den rosa delen.

Personligen gillar jag att rotera och glida på min dyna varvid jag beklär den med ett ark bakplåtspapper i teflon. Finns lite över allt att köpa, jag har köpt mina på Clas Olsson, ca 40kr styck. Det glidiga slits dock med tiden och jag brukar få byta ut det någon gång per säsong. Inte alla gillar att sitta glidigt. Vissa surfskicelebriteter hävdar att man inte ska sitta på glidig dyna utan att man snarare glider i sina paddelshorts istället. Gör det du tycker passar dig bäst! Jag kör paddelshorts (dubbeltyg) ovanpå mina paddelkläder om jag har paddelkläder i strävare material. Paddelshorts plus gliddyna ger ett jäkla glid 😀

 

Fäst dynan
Jag använder kardborre med dubbelhäftande tejp, ca 5 cm bred och någon decimeter lång. Har provat några olika varianter och den här funkar bäst helt klart. Finns på Kjell & Co för en hundring metern, eller en femtilapp för halvmetern. På det här viset kan jag enkelt flytta dynan framåt eller bakåt några centimeter. Och den sitter där den ska även då man går runt i vågorna.

 

Gör själv guiden.

 1. Skaffa en färdig sittdyna och gå till steg 6. Eller gå till steg 2.
 2. Ta en bit liggunderlag av valfri sort och klipp till en 32×28 cm fyrkant.
 3. Runda till enligt bilden.IMG_2801
 4. Klipp till hål för sittknölarna, ca 5 cm i diameter. Fastställ dess positioner genom att sitta på dynan på golvet med spetsiga knän. Känn efter med fingrarna vart dina sittknölar är, håll och klipp ett litet hål för ena knölen. Fortsätt att känna och klippa i små steg tills du är nöjd med båda hålen.
 5. Om du vill ha glid, klä din sittdyna med teflonduken. Annars gå till steg 6. Använd silvertape och fäst duken på baksidan av dynan. Tejpa undersidan på dynan så att inget vatten kan ta sig in innanför tejp och duk.
  IMG_2799

  Framsidan med teflonduk


  IMG_2800

  Baksidan med teflonduk fäst med silvertape. kardborre fastsatt med dubbelhäftande tape.

 6. Fäst ca 1 dm av kardborret under dynan. Använd helst den hårda delen av kardborret.
 7. Rengör cockpit ordentligt för att den dubbelhäftande tapen skall fästa ordentligt.
 8. Fäst ihop kardborret, måtta in dynan, ta bort skyddet på den mjuka delen av kardborret och kläm fast dynan i cockpit. Var noga med att få fast kardborret i mitten av cockpit. Viktigt är att få dynan en bit upp mot ryggen. Alternativ provsitter du dynan i cockpit innan du klistra för att skaffa dig ett hum om ungefär vart den skall sitta.
 9. Sitt gärna en stund på dynan för att få klistret att fästa ordentligt i cockpit.

Dynan på plats i surfskin. Märk dess position!

Färdig!

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier