I dag visste jag inte riktigt vart vi skulle paddla…egentligen. Vinden skulle vända och vrida mellan syd  och sydost och vara rejält tilltagande. Tillslut lät jag min nyfikenhet bestämma. Jag hade fått nys om ett ställe vid Åsa som skulle möjliggöra ilägg långt ut i fjorden och ge oss noll meter motvindspaddling (tack Camilla Edman, även kallad ”the locals”).

Patric Petersson och Trent Victor mötte upp vid Daggudden. Mor och far kom också dit för att agera ”surfski-expressen”. Vi styrde mot Åsa och parkerade vid staketet till naturreservatet Näsbykrok, dit det faktiskt gick ganska fort att köra. Därifrån var det ca 100m att bära ner till en liten stenstrand. Vinden hade börjat tuta i ganska bra, kanske 14m/s från syd-sydost, och det blev inte helt enkelt att lägga i. Stranden var full med sten, vågor/dyningar rullade in och vinden friskade i, tack och lov utåt. Jag ställde mig på en större sten och siktade in mig på en vågdal. Vågdalen kom och jag kastade mig upp i skin och vispade på – och kom iväg tack och lov. Det påminde mig lite om strandstarterna i Portugal.

näsbykrok_trent

Trent tajmar vågorna

 

näsbykrok_emmapatric

Patric och jag lägger i.

Ganska snart fick vi fjordens stora och sydliga dyningar snett i sidan men eftersom vågorna var runda gick det fint. Det blev någon slags halvsurf ner mot Lönnskär-ögruppen. Beslutade mig för att gå på innersidan av Lönnskär, över ”helveteshålet”, och det var lite spännande att surfa in i det choppiga gattet. Snart kom vi ut i fjordrännan och lekstugan kunde börja. Vinden friskade i mer och mer och när vi var mitt för Kalvö hade vi upp emot 18m/s enligt OSO. Surfvågorna var fantastiska! Inte jättestora eftersom vinden kom något från sydost, kanske någon meter, men det var lätt att länka, att traversera, att surfa, att surfa länge….ja det kändes som om allt var möjligt idag. Jag låg baköver skin titt som tätt i de långa surfarna och kunde lätt ta mig vidare till nya utförsbackar. Vilken lekstuga! Vilken eufori!

Det är sällan jag surfat så bra h e l a vägen in till Daggudden. Trent sa samma sak, han hade nästan surfat in i bryggan J

Jag vet inte hur lång den nya turen vi paddlat mätte exakt men karttjänsterna sa 14km. Och då snackar vi ren downwind 🙂 . Jättekul med ett nytt iläggsställe. Kanske inget för nybörjare men jag lär återvända!

näsbykrok

Ilägg Näsbykrok och passagen mellan öarna.

Imorgon är det på’t igen. Just nu råder inflation med de sydliga vindarna och det är bara att hänga på. Men i morgon blir det årets sista surf, och förmodligen sista turen innan våren. Skin ska in på vinterförvaring, skidorna åker fram och skidsemestrarna tar vid.

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier