Lördag 10 november 2015

Det är mycket västligt nu. Och varmt fortfarande! Markus S som nyligen köpt sin första elitkolfiberskida (Fenn Elite Glide) ville testa sina gränser och tillsammans med Tryggve gav vi oss ut på stökbanan, den från Röda Holme till Rågelund via Malö. Banan är varierande och bjuder på mycket mer varierad vågkörning än vad fjorden gör. Jag hade några duster med den här banan i somras och efter det kallar jag banan för stökbanan. Någon gång fick jag knappt surf på hela turen trots nio fina sekundmeter från väst. Idag blåste det kanske 8 m/s och riktningen låg något mer på nordväst. Rent teoretiskt ska inte banan vara bra på nordväst eftersom vågriktningen borde peka åt Ringhals. Men praktiken säger en annan sak, vågorna tenderar ju oftast att svänga av in mot land och även fjorden vilket gör att vågorna på nordväst faktiskt går ganska rakt in mot Rågelund. Och det gör att vågorna på rak västanvind hamnar en del snett bakifrån in mot Rågelund varvid det blir lite krångligare. MEN, idag nordväst och vi fick vågorna i perfekt vinkel. Eller rättare sagt, det var två vågsystem där dyningarna gick mot Rågelund och vindvågorna något mer åt Ringhals. Tekniskt och skitkul!

marcus2

Min fina bil som erbjuder vissa utmaningar vid lastning/avlastning. Men vilket tak….

Isätt Röda Holme och man får en snäll resa upp mot Malö. Sedan paddlar man ut mot Malös baksida och möter vågorna en stund som uppvärmning. Vi körde någon kilometer innan vi vände och började surfa. Jag kom direkt in i det, plockade vindvågorna för att få upp farten och tog de större dyningarna emellanåt. Solen gassade och det var riktigt varmt och skönt. Mitt finger, som jag lyckats deformera genom att hacka av fingertoppen tidigare under veckan, var väl inpackat i någon skyddsanordning signerad Kris. Tyckte det kändes hyfsat bra trots torrdräkt, pougies och tjocka sockar. Det finns inget som slår känslan av att vara sommarklädd och barfota i surfskin, allt blir så mycket enklare då. På vintern blir allt klumpigt och jag tappar känseln på något vis.

tryggve

Tryggve vid Röda Holmen

Tog det ganska lugnt och experimenterade i vågorna, allt det där som Boyan pratat om. Jag tycker det går bra men känner mig svag när det är dags att accelerera. Inser hur viktigt det är att börja i tid, åter igen – det som Boyan sagt. Redan när nosen pekar uppåt börjar jag accelerera. På fjordens små och branta vågor behöver man inte alls ha samma framförhållning. Måste nog börja köra lite mer styrka/korta intervaller med motstånd. Jag har legat av mig, blivit klen 🙂

marcus3

Marcus på surf

marcus1

Marcus diggar sin nya Glide

Markus och Tryggve sken som små solar och hade också haft det suveränt på havet. Vi alla funderade på hur man skulle kunna lösa logistikbiten på ett bra sätt? En linbana som tog en tillbaka till Jonttis från Rågelund? På stökbanan krävs tyvärr chaufför då det är långt att köra. Hela jäkla fjorden ska man ju runda. Idag var det Markus fru Michelle som stod och väntade med bilen – mycket uppskattat!

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier