20-23 april 2018
Evy, Teresia och jag slog våra påsar ihop och drog ihop ett surfskiläger enbart för tjejer. Jag hade ingen aning om vilka och hur många som skulle vara intresserade av just ett sådant läger men intresset visade sig stort då lägret fulltecknades över natten. Blev smått chockad när jag på morgonen kollade av mejlen och insåg att det var fullt och fick neka flera tjejer. Sen gick månaderna, det blev jul, nyår, skidsäsong, vårvinter och pang så var det april och dags för lägret, det där lägret jag gått och tänkt på hela vintern, klurat på övningar, upplägg, maträtter, hur fördela sängplatser, gruppindelningar etc. Sådan är min hjärna, arbetar alltid. Och när Teresia och jag åkte till Marbella för att paddla i mars hann vi testa gamla övningar och uppfinna nya just för vårt läger. Nu var vi redo.
Fredag
Jag hade gjutit bastugrund med föräldrar och svärföräldrarna hela torsdag och fredag och hann nätt och jämt åka till affären och handla det sista. På väg tillbaka ut till stugan ringer Maria W och undrade om hon tagit fel på datum. –Jag står här ute men det är helt tomt! Usch på mig, dålig kursledare att inte vara på plats när samlingen började.
De andra 14 deltagarna/kursledarna droppade in efter det och runt 19 drog vi igång med grill och middag. Så häftigt att vara 16 stycken surfskitjejer samlade! Det var tre kvinnor från Stockholm, tre från Malmö och resten från Göteborg. Jättekul att ha så många långväga gäster! Efter middagen pratade vi om säkerhet på vattnet, diskuterade igenom vad man ska göra/hur undvika att man hamnar i några utvalda jobbiga situationer. Till exempel – vad gör man om roderlinan går av? Och vad gör man om man går på grund och får hål i sin ski. Det finns en hel del prylar man kan kitta upp sig med när man paddlar ski varav några stycken jag anser vara obligatoriska: flytväst, leash, visselpipa och knapptelefon. Annat som fackla, paddelleash, silvertape, gps, kompass mm ska är bra att ha men kan väljas utefter väder, vind, paddelsträcka etc.
Lördag
Frukost med sill på gröten och det var faktiskt några som vågade prova – och jag tror bestämt att några diggade det – i Omega 3s tecken. Tre sillabitar och dagsransonen är fylld! (har jag läst). Sill på gröten är Einars idé från början och när Göran L tog efter på Einars läger kunde ju inte jag vara sämre. Vill man paddla lika bra som Einar är det bara att kopiera det vinnande sillkonceptet.
Samlades kl 9.00 påbylsade och redo. Jag höll genomgång om säkerhet och torrvisade reentry, kamraträdding och parpaddling/bogsering av ski. Sen gick vi ner till havet och övade på riktigt, i salt och kallt vatten. Det blåste på ganska bra och jag ville egentligen bara få övandet överstökat så att vi kunde paddla ut till vågorna. Vi lät deltagarna jobba två och två där erfaren fick jobba med mindre erfaren och på så vis visa och lära varandra.
Höll sedan ett kort snack om det där med att känna sig säker/trygg i vågorna. Att vara trygg i vågorna är en förutsättning för att kunna bli duktig på att surfa vågor. Hur blir man trygg? Min ambition med det här passet var att ge deltagarna övningar för att på egen hand kontinuerligt utmana sig själva i vågorna och på så vis bli tryggare och tryggare. Genom att hela tiden pusha sig själv och klara större och större förhållanden så blir man tryggare och tryggare tänker jag. Och det handlar inte bara om att kunna sitta rätt upp i sin ski utan det handlar om att klara av reentryn, att paddla med en meters vågor i sidan, att vända i vågorna, att kunna fokusera på annat än att vågorna är stora och läskiga. Det handlar ju också om att göra situationen till en vana, att det blir vardagsmat med enkommafem i sidan. Idag skulle jag försöka få tjejerna att pusha sig själva, att våga ta det där extra paddeltaget istället för att stötta. Att visa för sig själva hur mycket de egentligen klarar och vart gränsen går. Men detta förutsätter att man kan sin reentry, att den sitter i ryggmärgen. Jag har själv övat reentryn mycket och den sitter i ryggmärgen! Och sitter den i ryggmärgen klarar man reentryn i pressade situationer där man kanske är rädd, frusen, stressad.
Jag fick med mig åtta paddlare som var sugna på rejäl utmaning. Ute på öppet hav blev det en herrans massa ryck med start i vattnet, kortare intervall som inkluderade reentry, intervall med en meters vågor i sidan och lite surf, heikoptern chickenrace där jag själv var första kvinna att välta i. Solen sken, tjejerna kämpade som tusan och vi guppade upp och ner i vågorna. En underbar dag på havet! Jag hade gärna fortsatt men klockan sa stopp och det var dags att bryta för lunch.
Pastan och Maritas pastasås tog slut i rasande fart precis som svärmors mörka choklad. Tjejerna var hungriga! Det var riktigt skönt att äta och hänga lite i solen men snart var det dags för mer teori. Herregud, hur mycket skulle tjejerna behöva ta in idag? Det tänkte jag faktiskt aldrig på…
Teorin kom att handla om att vågor kan se väldigt olika ut och hur det påverkar oss som surfskipaddlare. Och hur viktigt det är att träna sin hjärna på att läsa vågor och förstå dem. Och sen vad skillnaden är mellan att surfa ifrån en våg och att ligga kvar på den. Med mycket inspiration från Boyan men även Dawid samt egna slutsatser och erfarenheter försökte jag förmedla grundläggande teori om hur man fångar de där efterlängtade vågorna.
På havet en stund senare körde vi ett antal övningar som syftade till att tvinga oss fokusera maximalt på att läsa vågor och tima dem perfekt istället för att använda för mycket kraft och syre. Precis som med att bli trygg på havet så krävs det tid till att lära sig läsa havet, förstå vilka vågor man ska satsa på och vilka man ska släppa, hur mycket man ska satsa och vad man kan göra när man väl fångat en våg. Det är ett långt lärande och jag tror mycket på att jobba med de här övningarna och inte bara gå ut och tokköra downwind varje gång det blåser. Så sa Boyan till mig och jag litar på Boyan! Och det har ju gått bättre sen den dag jag började lyssna på Boyan J
Comments are closed