24 januari 2015

En lättare snöstorm från syd. Trent kollade om jag ville hänga med ut på fjorden. Jag sa nog först ja mest på skoj. Jag paddlar inte på vintern, punkt slut. Min Spark ligger på vinterförvaring och mentalt befinner jag mig i skidspåren och i offpisten. Och även fysiskt till viss del. Kom nyligen hem efter en fantastisk skidresa i Japan och varje helg framöver är planerad med längdskidåkning inför Öppet Spår. Det är nästan så att jag har glömt hur kul det är med Surfski. Fryser mest när jag tänker på surfski på vintern.

Jag blev lite sen till bestämd tidpunkt. Hamnade efter snöplogen på E6an och alla bilar körde i snigelfart. Visst det rådde vinterväglag men jämfört med det jag hade kört runt i i Japan under två veckors tid var detta ingenting. Det snöande en hel del – och blåste. Underbart tycker jag, vinter vill vi ju ha.

Träffades vid Daggudden och på plats var Fredrik O, Eric G, Trent och Joel. Det var premiärtur för Fredrik och vi hoppades på att Fjorden skulle visa sig från en bra sida idag. Blickade ut över havet och såg bra med gäss ända in – gött. Dock låg det is i rännan vilket skulle göra det svårt för oss att ta upp efter avslutad tur varvid vi flyttade oss till bryggan intill: Jontis.
Trent hade tagit med sig min gamla ski ’Emma’ åt mig och jag var nog lite nervös att hon skulle vara som en tvålkopp idag. Stora vågor, jag ringrostig eftersom jag inte suttit i en ski på 3 månader och så alla dessa kläder och handskar.

fjorden3

Joel redo inför fjordturen

fjorden4

Eric G också redo. Han kör sin havskajak och den surfade riktigt fint i vågorna. Men släproder?

fjorden1

Emma, Fredrik och Joel på samma våg. Foto: Joel Eriksson (GoPro)

Vi satte i vid Lilla Jägaren och så fort jag blötte ner mina neoprenhandskar blev jag kall om händerna. Jag lider av det där vita-fingrar syndromet och jag blev nervös att händerna skulle domna bort redan från början. Försökte veva lite på armarna medan jag väntade på de andra men så fort jag slutade att paddla så började skin att driva i den hårda vinden. Yes havet såg argt ut och med all snön som snöade horisontellt blev det extra effektfullt. Tillslut var vi fem i vattnet och vi satte fart mot det lilla hamninloppet. Snart fick vi 12 m/s i sidan och tillhörande vågor. Gött…inga problem i skin, det är som att cykla. Och så fort vi vände ner med vågorna gick allt på autopilot. Fånga vågor, styra, länka, precis som att cykla. Fast kroppen orkade inte fånga så många vågor som jag ville. Förutom att jag itne använt paddelmusklerna på ett tag så var det var bylsigt med så mycket kläder på (två lager plus torrisen) och neoprenhandskar + pougies. Verkningsgrader blir helt klart lägre och jag tappar en del av känslan. Men….det var ju skitkul ändå. Och jättekul att sitta där ute i den milda snöstormen tillsammans med fyra andra färgglada entusiaster som alla hade ett fett smile över hela ansiktet. Vid något tillfälle låg Joel, Fredrik och jag och surfade på samma våg och med bara några meter mellan oss. Och mina händer? Varma!

Fjorden idag? Jorå, en klassisk dag på fjorden som dock inte var tipp topp vågmässigt men inte heller dålig. Jag hade nog förväntat mig lite större vågor med tanke på prognosen men som vanligt var prognosen något upptrissad. Fjorden levererade ungefär som sig bör på 10-12m/s. Riktningen var perfekt tyckte jag. Det var så länge sedan som drygt ett år sen som jag var på fjorden med vindar över 15m/s. Jag saknar det. Det är skillnad, det måste upplevas! Det är nästan lite galet.

fjorden2

Eric, Fredrik, Emma, Joel och Trent. Foto: Eric G

Efter upptag bytte vi om snabbt som tusan alla utom Trent. Han verkar vara en kamin och med min skoteroverall utanpå och en dyna att stå på i snön verkade han vara nöjd. Kaffe, kanellängd och selfie – så som det brukar gå till. Skönt att få bli påmind om hur kul det är med surfski och hur kul det är att vara med likasinnade. Tack Trent för lån av ski och för att du drog ut mig på Fjorden. Tack!

Lite trist att jag kände av ryggen/rumpan när jag paddlade. Har hållit upp ett bra tag och hoppades på att det skulle hjälpa men tyvärr inte. Kollade upp ryggen ordentligt innan jul och efter några röntgenundersökningar och snack med ryggspecialist fick jag höra att fem diskar är rejält slitna varav den mellan S1 och L5 är nersliten/borta helt på ena sidan. Detta leder till att en nerv kommer i kläm när jag framförallt sitter och det strålar ut i höger ben och framförallt rumpan. Och så lite annat krafs som påverkar muskulaturen i rumpan. Detta är något jag tydligen får leva med och frågan är hur mycket sjukgymnastik kan avhjälpa? Hur mycket jag kommer kunna paddla framöver får kroppen bestämma. Men en och annan fjordtur då det blåser på blir det såklart. Jag får helt enkelt plocka russinen ur kakan.

Ses på havet!

 

 

 

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier