20 december 2015

Snart jul och jag har flyttat ut till föräldrarna för lite julmys….och paddling :-D. Och vindarna levererar! Igår fick jag mig en skön tur runt öarna vid Orrviken, allmänt stökigt som vanligt när vindarna ligger på syd till väst. Idag var det sydliga vindar och då gäller ju fjorden – uteslutande! Goa vännerna Evy, Epic-Anders, Göran och Tryggve var också med och vi var ordentligt bortskämda med mamma, pappa och Lilian som servicepersonal och chaufförer. Trent skulle ha varit med men fick en man-cold. Och Markus Grip stannade hemma för att öva på att rita bättre.

Först pratade vi om att starta från Krokudden men precis innan avfärd ser Göran på OSOs hemsida att vinden kommer från syd-sydost. Jag funderar kort och tänker Näsbykrok. Om vindarna ligger mer åt sydosthållet är det bättre att komma från Åsa-hållet än från Onsalahållet – om man ska vara petig. Näsbykrok har en tuff start men jag var säker på att alla i gruppen skulle fixa det. Dessutom satt både Anders och Göran i mycket stabila skis och skulle kunna ge en hjälpande hand vid behov. Och alla hade torrdräkter och är duktiga på reentry, så resonerade jag. Det är kul att få ta ut vänner på nya turer, alltid kul att få se lite nytt å fräscht tänkte jag.

IMG_2141

Evy redo för surf.

Vi hade ca 9-10m/s i medel och vinden var aldrig ett problem. Ganska snart efter isätt blev vågorna stora och rakt i sidan, lätt över 1,5m. För en sekund slog det mig – Emma, du måste ta på dig säkerhetsbältet. Så lustig känsla liksom. Snart kom jag överens med vågorna, de var stora och runda. Efter någon kilometer vände vi ner och surfade in mellan öarna ’Länsmansröva’ och Inre Lön. Jag har tidigare benämnt platsen som ’Helveteshålet’ och någon annan kallade det idag för Häxkitteln och Tvättmaskinen. Passagen är ganska smal på slutet och det är som en tratt man studsar igenom. Evy körde igenom med ’legs out’ med mantrat ’If in doubt, legs out’. Hon är go hon Evy i sin gula hjälm och varma leende.

IMG_2146

Briefing! Sikta lite ovanför Länsmansröva och surfa in i tratten!

Efter att ha tagit oss igenom stöket kom vi ut i fjordrännan inte så långt från Fjordskär. Då hade vi många härliga kilometrar framför oss med underbar surf. Vinden ökade och det var bra tryck i vågorna. Det var lättfångat och lätt att länka – perfekta förhållanden på många sätt. Tjihoo liksom! Det var bara Marcus som saknades. Han skulle ha älskat den här turen. Evy sa –Marcus skulle ha svischat över stöket vid Häxkitteln leende i sin Glide.

Vid ett tillfälle vände jag mig om för att kolla efter de andra. Jag såg sälen som följt oss hela vägen in. Och jag såg en dramatisk himmel där solen lös långt bakom de grå molnen. Och så såg jag Evy och Göran komma surfandes med stora leenden. Att få paddla med sina vänner på fjorden idag kändes extra fint. Att få vara tillsammans när det är tungt. Tände några ljus vid Jonttis brygga efter turen och frossade sedan i bakluckefikat.

Var snälla mot varandra, ta hand om varandra och uppskatta livet!

 

IMG_2145

Mums!

IMG_2144

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier