Söndag 10 maj 2015

I vinter har jag besökt vårt fina grannland Norge sex eller sju gånger för att åka skidor på längden, uppför, utför och efter kite. Men hur är det att paddla där när isen gått upp?

Jens Webster och jag planerade en resa till Oslo för att hämta hem några Fennbåtar till Sverige. Fick då reda på att det skulle gå en paddeltävling inne i Oslo – Tjuven rundt – samtidigt som vår planerade visit. Det var en annan bekant till mig, Einar Kjerschow, som arrangerade tävlingen.

Efter ett himmelskt besök med övernattning hos Jens vän Eva i Oslo åkte vi ner till Bygdö där vi parkerade och bytte om. Härifrån paddlade vi in till Oslo och Tjuven, en liten ö där Oslos möter fjorden. Här låg riktigt flotta lägenheter och andra byggnader, ett museum och en stor skuta (museum det med).
Tävlingen gick ut på att paddla runt Tjuven 5 (totalt 7,5km) och det mesta bestod av plattvatten. Kanske inte min favorit men det kändes ändå kul med en sådan central tävling i Oslo. Vi var 14 tappra själar som drog iväg, alla norska guttar utom jag. De flesta satt i surfski förutom några få. En av dessa guttar var den regerande olympiska mästaren Erik Verås Larsen och det lilla jag han se när han drog iväg var att han, förutom att paddla snyggt som tusan, inte gick för fullt. Det är alltid kul att se proffs utöva sin idrott. De är ju något slags facit och uppvisar en nivå som jag själv bara kan drömma om.

emma_levemyr_erik

Prisutdelning, K1 dam och herr samt havskajakklassen. Jag ser löjligt glad ut. Är det för att jag gått i mål eller för att jag står bredvid Erik? Foto: Hämtat från Oslo Kajakklubbs hemsida.

Det blev fem plågsamma varv där jag varv för varv paddlade långsammare. Det roligaste som hände var när jag lyckades fånga ganska stora vågor från en färja och surfa förbi gutten framför mig i ca 17km/h. Men tävling är alltid ett bra träningspass oavsett vilken placering man får. Idag var jag ensam jente och vann således damklassen, vilket gjorde att jag fick stå på prispallen tillsammans med en olympisk mästare. Det vägde helt klart upp avsaknaden av andra tjejer att mäta sig mot 🙂
Nästa gång jag paddlar i Norge hoppas jag att det blir en fet downwind någonstans. På återseende Norge!

Oslo Kajakklubb skrev en artikel om tävlingen. Läs mer här

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier