2017-09-23
Öresund Downwind Challange arrangerades för tredje året i rad och arrangemanget har verkligen etablerat sig bland de svenska och danska surfskipaddlarna (samt en och annan tysk) som ett välordnat arrangemang med skön stämning och mycket själ. Tyvärr har de ännu inte lyckats få någon vind men nästa år kommer den, det känner jag i magen redan nu.

Jag, Trent och Evy åkte ner på fredagskvällen och fick bo i någons väns lägenhet i Västra Hamnen. Kul ställe!  Inför ankomsten till Malmö googlade jag på ‘de bästa falafelställena i Malmö’ och fick många träffar. Valde att gå på någon artikel Metro skrivit i våras. Tråcklade oss in i staden och hittade tillslut en parkering där Trent med fantastisk precision tryckte in surfskibilen i en mycket tight ficka. Hur gjorde vi innan bakkamerans tid? Vi hamnade inte på något av ställena Metro rekommenderat då några förbipasserande kajakpaddlare tipsade oss om att gå till Falafel nr 1 (som för övrigt verkade finnas på flera adresser) vid Triangeln. Jag vet inte om vi hittade till rätt ställe men god falafel blev det. Mycket god!

Mums för Malmöfalafel!

Lördag morgon och jag vaknade med ont i halsen och snuva. Whatta?! Totalt oväntat, hade ju känt mig både pigg och pepp hela veckan. Och det där med att vitlök är vapen mot förkylning visade sig inte stämma. Trots vitlökssås speciale i gårdagens falafel befann jag mig nu här i en förkyld situation. Surt! Åter igen fick jag strycka mig från en surfskitävling.

Jag blev en hangaround och fotograf och följde loppet från land. Hann att hänga lite med Viktoria och det var ju kul. Och hon hade bakat ett fantastiskt vackert bröd till mig, hur glad blir man inte då?
Starten gick vid Barsebäck och på vägen dit körde Lazlo sin klassiska guidning – jag bara älskar den. Och på skånska såklart. Fick lära mig en hel del matnyttigt om Malmö som till exempel att det faktiskt är konstigt och missvisande att Malmö kallas för parkernas stad. Tydligen ligger Malmö trea på listan över ‘sämsta parkstad’ i antalet tillgängliga parker för folket. Kära nån! Tänk att vi svenskar lever med sådan felaktig information.

Bästa Laszlo kan både arrangera surfskitävlingar och hålla professionella guidade turer genom Malmö.

Det var jäkligt kul att se uppslutningen på damsidan. Sprintkanotisten och olympiern Linnea Stensils var där liksom Emma Broberg från Danmark, en tjej som verkligen har tagit sig sedan jag såg henne första gången. Hon är en allround surfskipaddlare som behärskar både platt och vågor och är en bra ambassadör för sporten i Danmark. Båda skall åka till surfski-VM i Hongkong i november, jag önskar er båda lycka till och kör hårt! Och förutom dessa damer fanns ytterligare en dansk tjej på plats liksom flera av de svenska surfskidamerna man ofta ser på tävling. Och hur många lokala damer var ni? Fyra? Och förutom alla herrar så fanns två stycken OC-1 paddlare på plats också – kul!

Skepparmöte

Linnea Stensils på plats – i surfski! Nu ska vi se, vad var det för kul grej hon sa? Att paddla surfski på plattvatten är som att paddla sprint fast med dålig sittställning. 😀

Det var en platt dag med svaga vindar från nord. Tävlingsledaren Lazslo gjorde allt han kunde för att erbjuda en bra downwindbanan men vinden rådde han inte på. Jag har själv paddlat dw från Barsebäck till Lomma två gånger och gillar sträckan skarpt. Det är lagom tekniskt och öppet hav känsla. Och så är det enkelt att hitta, man siktar på Turning Torso.

Kul med OC-1 på tävlingen.

Jag stod och hängde vid målgången, kollade lite webtracking och fotade. Med webtracking är det ju enkelt att se vart paddlarna befinner sig men vinnaren Steffen Burkhardt hade ingen så lite spännande var det ju att se en oannonserad paddlare dyka upp. Linnea och Emma kom in samtidigt men utan spurtstrid. Jag tror att Emma, som kom tvåa, fått kämpa lite hårdare då hon varit förkyld och det var platt.

Steffen Burkhardt är så jäkla stark. Han var tvåa i Oslo och etta idag. Hatten av för dig Steffen!

Självaste Laszlo med sällskap närmar sig målet

Evy kämpade på på platten.

Trent fick låna min ski och min pulsklocka och hade en kul och intressant tur där han lärde sig både det ena och det andra.

Tillbaka till Malmö Kanotklubbs fina klubbstuga och goda grillade hamburgare. Men egentligen – varför serverar ni inte falafel?  Jättefin prisutdelning och prisutdelning för Sweden Surfski Open (aka svenska cupen). Jag var såklart besviken över att jag inte kunnat vara med och eventuellt kunnat knipa andraplatsen. Nu gick den till Eva och Evy kom trea. De fick jättefina chokladpriser, lyxchoklad i fina förpackningar plus presentkort till någon av cupens sponsorers butiker. Riktigt najsiga priser som jag gärna hade velat vinna. Ett stort tack till sponsorerna av surfski open: Aterra, Nordic Kayaks, Epic Sweden, Dietz, Kajak Kalmarsund och Sportkajaker. Ert bidrag i år har lyft cupen i avseende på priser, säkerhet, tävlingsmaterial mm. TACK!

Kalmarpaddlaren Eva mycket glad över tredjeplatsen i surfski open

Glada cuppristagare! 1a Maciej C och Emma B, 2a Johan Stenberg och Eva Egnell, 3a Johan Wangler och Evy Lantz

 

Tack Laszlo och Malmö Kanotklubb för en välarrangerad tävling. Ni i Malmö är så jäkla goa och härliga människor, det är alltid ett nöje att åka ner till er. Och det känns självklart att just Malmö ska ha surfskitävling med tanke på alla downwindmöjligheter som erbjuds nere hos er. Personligen hoppas jag på att få tävla på sydkusten nästa år. Alla pratar ju om sydkusten!

Ok ok cupen är slut och snart även tävlingarna 2017. Men hap hap hap, glöm inte King&Queen of the Fjord om två veckor. Och så kommer Trents sköna event och tävling Vagnryttaren 28 oktober. Och det är väl nu högsäsongen för downwninds i Kungsbackafjorden börjar. Jag gnuggar händerna, korsar fingrarna och hoppas på många fläskiga kulingar från syd.

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier