13 juli 2014

Dags för Aterra-Leifs race i Helsingborg! Jag har kört tävlingen två gånger tidigare och förhållandena har varit likvärdiga; sol och svag downwind med surf. Tävlingsbanan går antingen från Helsingborg till Viken eller tvärt om beroende på vindarna. Prognosen för dagen såg inte alls bra ut. Vinden skulle vända från nord till sydväst ungefär då vi skulle paddla och inte vara speciellt tuff. Och så regn och ev. åska på det. Kris, jag, surfbussen och Sparky sladdade in på parkeringen vid Viken. Det hade regnat hela resan ner och det regnade duktigt även i Viken. Det kändes lite kallt så neoprenbyxorna åkte på till slut efter en stunds tvekande. Det blåste faktiskt på en del, dock från väst, och det gick gäss där ute. Jag var dock helt övertygad om att vi skulle få ett rejs med 100% sidvind och utan surf. Glömde bort att Leif kan det där sundet, ungefär så som jag känner till Kungsbackafjorden, och vet hur banan bäst ska gå för att ge downwind.

Jättekul att träffa surfskifolket igen, Evy, Ola, Joel, Pedro, Johan, Martin, Matilda, Jens, Hanna, Sofia m.fl. Några internationella ’gäster’ hade även kommit till tävlingen, kanske på grund av prispengarna? Steffen som vann herrklassen i Kalmar var här och var givetvis tippad till segern.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Strandstart vid Viken. Foto: Kristin Levemyr

Dags för start och det blev strandstart i år igen. Tog det lugnt och fint i starten och började paddla ut mot vågorna. Det stampade på ganska bra och det var några längre bak i fältet som fick lite problem. Vi paddlade ca 1,5km rakt ut innan vi rundade fyren Svinabådan och vände sedan söder ut mot Helsingborg. Och det var då jag insåg till min stora lycka att det var surfvågor – på riktigt. Förvisso kom de snett bakifrån men jäklars, det var ju surf! Var pigg och ivrig och matade på ganska bra i början. Gick om killen i Stellar-skin och tog sikte på Joel. Joel har ju paddlat grymt bra de senaste tävlingarna och jag har inte varit i närheten av honom. Skulle dagens tekniska paddling vara till min fördel?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Surfskifolket iväg, lite knöligare med vanlig kajak. Foto: Kristin Levemyr

Jag höll ganska nära land jämfört med de andra eftersom jag trodde att strömmen skulle vara svagare där. Så var det förra året nämligen. Då jag gått om både Joel och Stellar-killen så trodde jag att det var just på grund av strömmen.  Efteråt visade det sig att det inte varit någon ström att tala om och vägvalet hade förmodligen ingen betydelse.

Ju längre tiden gick ju tröttare blev jag. Det var fina vågor men man fick slita på ganska bra för att fånga dem och ännu mer för att länka. Sporrades dock av att jag verkade dryga ut avstående bak till Joel som jag faktiskt försökte ha lite koll på.  Blev dock tröttare och tröttare och blev glad när jag började skymta E4-bojen i Helsingborg. Vattnet blev här stökigare med dyningar från fler håll (Helsingborg trafikeras ju av många fartyg och färjor) och jag kände mig bitvis rank. Fick svårt att hitta surf och sista biten in mot mål var riktigt guppig, bland det guppigaste jag varit med om faktiskt. Hittade ingen surf alls utan hade fullt sjå att bara paddla framåt i stor-stöket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Målgång för min del. Foto: Kristin Levemyr

Jag har ingen aning om hur lång banan blev – var det 18km? Gick i mål som första dam på 1.27 och kände mig nöjd över min insats. Jag hade ca 10min till Ola, vilket är en bra värdemätare och en diff att vara nöjd med. Ola är duktig i vågor och diffen upp till honom var inte större än vanligt trots ganska teknisk surf idag. Steffen Burkhardt vann tävlingen endast en minut före Ola och jag säger ’stort grattis’ till Ola för både tiden och placeringen. Idag var det för en gångs skull riktiga surfskiförhållanden under tävling vilket var länge sedan vi hade. Jag är trött på alla vackra och platta dagar vi haft under tidigare tävlingar.

Tack Aterra-Leif för bra arrangemang! Verkar som ett säkert kort att åka på dina rejs, har gett dw tre år i rad nu! Jag diggar paddling i sundet eftersom det verkar leverera vågor redan på ganska svaga vindar och många riktningar.

Och Sparky då? Jo hon går fint! Är fortfarande lite nykär och älskar känslan av att komma så lätt på surf. Och känslan av att bara ha 10,5kg att lyfta upp ur vattnet och upp på biltaket efter paddlingen när armarna är trötta.

awc2014_price

Steffen och jag får spruta jordgubbsvin och jag börjar äntligen få snits på sprutandet efter två års övning. Foto: Pedro Pontes

 Resultat Aterra Wave Challenge:

1    Emma Levemyr1.27.14
2    Evy Lantz    1.39.09
3    Matilda Gustavsson    1.39.51
4    Paula Nilsson    2.02.17

1    Steffen Burkhardt    1.15.32
2    Ola Ström    1.16.43
3    Martin Nordstrand    1.17.29
4    Björn Ljungberg    1.17.45
5    Fredrik Wangler    1.18.39
6    Johan Skärskog    1.19.04
7    Holger Siebke    1.21.50
8    Jens Thorild    1.22.15
9    Joel Eriksson    1.29.01
10    Jacob Holst    1.31.22
11    Anders Abrahamsson    1.32.00
12    Hans Sten    1.36.45
13    Leif Davidsson    1.37.05
14    Jonas Sääv    1.42.40
15    Johan Källmark    1.45.43
16    Thomas Olsson    1.51.57
17    Erik Odén    1.53.35
18    Kristoffer Håkansson    1.54.18
19    Anders Hallberg    1.59.55
20    Niklas Lagesson    1.59.56
21    Göran Mattsson DNF

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier