AW på fjorden
Fredag 24 oktober 2014

Den fina vinden fortsätter. Redan tidigt i veckan såg jag att alla prognoser pekade åt en aktiv helg på havet. Det började redan på fredag eftermiddag. Bestämde att paddla med Evy, Trent och Göran. Marcus S, Markus G och ytterligare någon skulle också köra och då både en och två vändor under dagen. När vi vid 15:30 rullade ner till Daggudden så stod där sex (!) bilar med skis på taket. WOW! Epic-Anders var där med ett gäng och så var det några jag inte ände igen. Verkligen jättekul att så många tagit sig hit denna fredag eftermiddag med regn och rusk. Regn och rusk från syd….

Fick rapporter från Anders som varit ute redan att vågorna inte var så bra som man kunde tro, att dyningen gick väldigt fort och inget var gratis. Enligt OSO låg vinden på ca 12m/s S och tidigare under dagen hade vinden legat på SSO.

Vi la i vid Lilla Jägaren och idag lånade Evy min Spark och jag testade en Fenn Elite Glide för första gången. Evy och Göran bestämde att hålla ihop och Trent och jag skulle köra vårt första Fjordrace.  Trent och jag paddlade en liten stund mot vinden. Här kände jag direkt att jag satt i en ski med mer volym i fören då den var betydligt jobbigare att trycka mot vinden!

Vände ner och kom direkt på surf. Funderade på vad Anders egentligen menade med att vågorna var svårfångade?!  Det var riktigt kul att ha Trent och klockan att tävla mot och jag märkte att jag paddlade lite annorlunda. Jag jobbade mycket mer aktivt med att länka vågor, att få ut mesta möjliga av varje våg och inte slå av på takten när pulsen blev hög för att i nästa sekund skylla på att jag måste vänta in någon. Enormt bra och enkelt sätt att få kroppen att tända till och få ett tävlingslikt pass.

Lyckades länka många vågor någonstans efter Gottskär och kunde faktiskt dra ifrån Trent något, en litet försprång jag lyckades hålla hela vägen trots att Trent knappade in på slutet. Vanligtvis är Trent den snabbare av oss två så det var ju ett kul avslut på fredags-AWn på Fjorden.

DCIM100GOPRO

Trent, Marcus, Emma, Evy och Göran

Marcus S som varit ute på en tidigare runda bekräftade att vågorna var bättre nu under andra turen och jag var hyfsat nöjd. Vi fick väl ungefär vad man kan förvänta av fjorden på en tolva från syd.

AWn fortasatte sedan hemma i lägenheten där Evy, Kris, Lisbeth och jag blandade saker i stora skålar. Jag tror vi lyckades komma fram till vad och hur det skall blandas i bålskålen på den kommande filmfestivalen.

Foto 2014-10-24 21 36 26

Evy och Kris i djup smakkoncentration

 Kunde inte låta bli – eller – En mössa i brallan
Lördag 25 oktober 2014

Lördag morgon påbörjades av förklarliga skäl inte speciellt tidigt och enligt DMI skulle ingen surf missas. Vinden skulle nämligen droppa snabbt på morgonen vilket inte brukar ge speciellt bra förhållanden. Kunde dock inte låta bli att kolla OSO vid 10-tiden och såg att vinden fortfarande låg på 12 m/s. *grrrrrr* och ångest! Marcus S hörde av sig och kollade om ev. surfsällskap senare. Jag skulle förvisso ut till föräldrarna vilket är åt samma håll men inte kunde vinden vara något att hänga i granen så pass sent? Bestämde att vi skulle träffas vid fjorden och bara kolla läget, eftersom jag ändå var på väg ut. Packade ner paddelkläderna och gladdes extra åt min torrdräkt. Hade jag haft neopren hade detta inte varit torrt från gårdagens session.

Kom till Fjorden och såg att det såg löjligt lugnt ut. OSO sa 8m/s. Det som fick mig att bestämma mig var att jag faktiskt såg att det bröt här och där ute på vattnet. Och så är ju Marcus en trevlig kille, inte fel att få en paddeltur med honom på tu man hand.

Glömde min sittdyna och fick turligt nog låna Marcus neoprenmössa. Den gjorde nästan lika gott för mina sittknölar som sittdynan och så var paddelturen räddad. Upprepade gårdagens tur och visst, det var mycket mindre men det var fina rullande vågor som var lätta att fånga – ganska likt det vi hade under tävlingen för två veckor sedan. Och ja, det var verkligen värt besväret. Men idag inget Fjordrace utan bara lite lek i vågorna.

 

Jag vill mer men inte kroppen
Söndag 26 oktober 2014

Facebooktråden för söndagens paddling hade fyllts på hyggligt och tiden för samling var satt till 11. Gjorde då en fräckis och kollade med Joel om han inte ville köra ett Fjordrace med mig tidigare på morgonen.  Husgrejar-Joel tackade ja och vi möttes upp vid Jonttis och lastade. Körde till Lilla Jägaren – ja bilen styr dit nästan helt av sig självt nu. Idag kändes det som om det blåste det något mer än i fredags och riktningen var något SSV vilket gjorde att vågorna var aningen mindre, i alla fall vid hamninloppet där vi la i. Paddlade mot vinden ca 10 minuter och vände sedan ner och mitt för stenpiren drog vi igång vårt race. Höll inte Joel bakom mig speciellt länge – en kilometer kanske? Sedan låg han framför mig med ca 30 m fram till Kalvö. Där satte Joel ordentlig fart och släkte allt mitt hopp om att kanske kanske… Nä – Joel har verkligen blivit snabb i år och jag tror inte det kommer komma några fler tävlingar där jag paddlar om honom. Inte ens om det är stora vågor och stökigt – som är lite utav min specialitet. Härligt jobbat Joel!

Vågorna då? Inte speciellt bra faktiskt. Från start till Gottskär helt ok men mitt för Gottskär var det nästan platt! Vågorna kom tillbaka snart men svåra att länka och det kändes kort mellan dem idag. Körde gång på gång in i framförvarande våg, jätteirriterande när jag bara ville hetsa på framåt snabbast möjliga. När jag försökte lägga mig på skrå mellan vågorna broachade jag. Joel upplevde samma sak. Mitt Fjordrace blev ca två minuter långsammare än fredagens.  MEN – jättekul att få en tur med Joel på tu man hand. Han fick för övrigt åka i bak när vi skulle hämta hans bil. Joel hade glömt att lägga torra kläder i min bil och ja – den är ju ny å allt. Det var dock Joels förslag – det var inte jag som tvingade honom 🙂

Foto 2014-10-26 10 29 55

Joel skonar min nya bil.

Hann nätt och jämnt skjutsa upp Joel till Lilla Jägaren och sedan tillbaka till Jonttis innan det var dags för nästa samling. Det var Marcus S (kul att du kunde!), Göran, Tryggve, Peter Karlsson (yes äntligen!) och Anders O som åkte till Draget. Vi hade turligt nog två chaufförer – Lilian och Anders fru, som tog två av tre bilar tillbaka. När vi kom till Draget kom ytterligare en surfskipaddlare och anslöt – ännu en kille jag inte träffat tidigare – Per-Anders Langseth .  Vad har hänt liksom? Så många entusiaster på fjorden, enormt kul! Och så många som faktiskt behärskar en tolva i sidan, framifrån och galant i medvind. Jag behöver inte längre känna mig ensam när jag sitter där i min ski och stretar mot vinden i kylan, och ibland i regn, med vågorna sköljandes över mig. Nu vet jag att jag inte är knäpp, så många som gör samma sak kan inte ha fel, eller hur?!

Vågorna den här turen var en hel del bättre än tidigare turen. Kan inte förklara varför för OSO sa att riktningen var samma hela tiden, åtminstone 6km bort där mätaren befinner sig. Men det är bara att tacka och ta emot och surfa på. Och det gjorde verkligen alla. Tror alla hade en kanontur på Fjorden. Görans glädje i sprutsurfarna gick i alla fall inte att ta miste på, hans glädjeskrik hördes fint genom vinden. De som inte tidigare varit på fjorden var även de mycket nöjda och tyckte absolut att fjorden levererat lättsurfade förhållanden- 100% surf.

After ski med té och Lilians kaka. Ja hon hade verkligen bakat…och kakan stod där så fint i bakluckan på kombin. Fullständig lycka! Jag var såklart jättehungrig efter mina två vändor och försåg mig med hela tre rejäla bitar. Mums! Ja vänner – det är oftast så mina fjordturer på helgerna ser ut. Kanske inte alltid man hinner fika men det är nog ändå mer regel än undantag.

Foto 2014-10-26 13 31 35

Lilians kaka – mums!

Jättekul att träffa så många nya ansikten idag och på återseende hoppas jag. Vinden fortsatte blåsa och skulle öka men att köra en vända till var inte att tänka på, kroppen ville inte. Tur att Marcus S inte kom med ännu ett fjordförslag.

Foto 2014-10-26 13 31 27

Sju lyckliga surfskipaddlare och en mycket snäll chaufför tillika fikaräddare.

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier