10 november 2019

Jag får så här års ofta frågan: Vad har du på dig när du paddlar? I helgen när vi var sex paddlare på vattnet fick jag idén att fota och skriva om vad dessa sex paddlare har på sig. Syftet är att ge nyfikna och kanske oerfarna surfskipaddlare idéer på kläder och hur vi tänker när vi väljer just våra plagg för sen höst/vinterpaddling.

När jag klär mig inför en paddeltur tar jag förutom de vanliga parametrarna som temperatur i vattnet och luften hänsyn till våghöjd, längd på turen, hur exponerad sträckan är, vilka som är med mig på turen, min dagsform, planerad intensitet och hur mycket medvind kontra motvind vi ska paddla. Men det är jag det. Andra har kanske större marginaler och klär sig varmare oavsett ovanstående.

Jenny och Marianne i stilstudie. I min Fenn Elite S Double.

Förutsättningarna för dagen var frånlandsvind ca 4 m/s och 4 grader varmt i luften. Rätt trist väder med andra ord men vi slapp regn och snö i alla fall. Vattentemperaturen var 7C. Havet var platt, inga vågor som stänkte in i skin. Alla surfskipaddlarna är hyfsat rutinerade, har kommit förbi ‘badstadiet’.

Från vänster: Jenny, Leif, Emma, Mats och Camilla. Marianne fotade.

Jenny
Har på sig: Peak UK Long john 3 mm, 1,5 mm långärmad neoprentröja, 3 mm neoprenskor, paddeljacka, gul mössa och buff, surfsshorts från Erikshjälpen 🙂
Kommentarer om klädvalet: – Det går inte surfa utan surfsshorts det hör man ju på namnet! Long john är suveränt, varmt och bra rörelsefrihet, älskar min neoprentröja! Frös om fötterna, skulle haft tjockare skor, får gräva fram det plus yllestrumpor till skorna. Jag glömde vantar, det hade varit kris om jag inte fått låna av Camilla.

Leif
Har på sig: 0,5mm handskar (tror det är den tjockleken). Närmast kroppen funktionströja tunn, utanpå Palm one piece och en Kokatat Super Nova Gore Tex torrdräkt.

Kommentarer om klädvalet: -Frös inte när vi kom i land heller.

Emma
Har på sig: Palm Long John för höst/vinterbruk, tunn underställströja, tät paddeljacka, neoprenpoogies, neoprenhuva med hakrem, orange tunna mössa ovanpå, neoprenskor 7 mm på fötterna.
Kommentarer om klädvalet: -Jag blev något kall om benen, jag skulle ha haft ett par tunna regnbyxor på mig för att minska kyleffekten från det blöta neoprenet. Neoprenhuvan är ALLTID med på höst/vinter. Går ju att ta av om man blir varm. Ett riktigt bra förstärkningsplagg! På gränsen för mig att paddla enkom i neopoogisar. Hade det varit vågor och surf idag hade jag nog behövt ha ett par open palm handskar också samt ett par neoprenshorts att förstärka runt lår/rumpa.

Mats
Har på sig: Ursut MPS torrdräkt, merino-underställ och långa merinostrumpor (för slalompjäxor). Tunna padddelshorts och tröja över torrdräkten samt 2mm neoprenskor. Hook gloves 3mm och tunna poogies. Luva på huvudet.

Kommentarer om klädvalet: -Jag kunde vara utan mössa eller kanske haft ett ”tunnare” merino-ställ. Långa strumpor är ett sätt för mig att hålla fötterna varma. Jag skulle vilja ha tjockare skor men då blir det för trångt vid pedalerna (boots jag provat hittills). Mitt första val är Reeds-ställ med fleecefoder och tunna paddelshorts, samma boots, poggies och handskar&mössa, när jag vet var jag ska paddla.

Camilla

Har på sig: 3 mm Long john NRS, 5 mm boots, 0,5 mm neotröja, paddeljacka ja å då surfshorts.

Kommentarer om klädvalet: -Tumvantar är bäst då de är både varmare och ger bäst grepp. Fingervantar kräver att man håller hårdare i paddeln. Poogies är bra så länge man sitter i skin men mekigt vid re-entry och fingrarna kyls ned toksnabbt i vattnet. Jo, jag hade ullstrumpor i skorna. Lite kallt med bara händer i motvinden. Fick låna poggisar av Leif då.

Alla lånar tydligen vantar av varandra… 🙂

Marianne (ej på bild men klädd som Mats)

Har på sig: Ursuit MPS torrdräkt, och under den: merinoull på underkroppen: trosor, tunna långkalsonger, strumpor. På överkroppen: sportbehå, långärmad paddeltröja från vaikobi. Kommentarer om klädvalet: tröjan var perfekt, till skillnad från underställströja som ofta blir för varmt. Ovanpå dräkt: Neoprenskor 2mm (Frös jag lite i) Paddelshorts och t-shirt för att skydda torrdräkten mot slitage. Palm vantar med öppen hand och syntetbuff – Lagom varma.

Övrigt att tillägga: Jag har hört att neopren fungerar allra bäst om man har det direkt mot kroppen/huden. Minns inte källan och jag har inte forskat i ämnet eller gjort vetenskapliga tester. Men personligen bygger jag hellre lager utanpå mitt neopren än innanför. Klädval är personligt så ut och testa och hitta din egen uttestade setup!

Tags:

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier