Nu är det vinter på riktigt! Frågan är vart gränsen går…. för mig går nog gränsen vid 1 plusgrad ca och några få plusgrader i vattnet. Det brukar infalla ungefär så här års, runt nyår, och hålla i sig fram till mars någon gång. Jag får ofta frågan vad jag har på mig och historien om torrdräkt versus neopren upprepar sig. Och många verkar tro att torrdräkt är ett måste, så är det inte. Det har nyligen varit en hel del diskussioner i vår Facebookgrupp ‘Västkust Surfski’ om just detta och jag håller helt med Henning Hansen, det bästa med den här diskussionen (som varje vinter återkommer) är, att göra folk uppmärksamma på för- och nackdelarna med båda plagg och att utifrån den fakta göra sitt eget val. Med respekt för andras val. För min del väljer jag oftare torrdräkt eftersom jag får några minuter till på land när jag kommit upp innan jag börjar frysa. Och jag slipper klä av mig naken för att få på mig torrt. Men visst, emellanåt blir jag rätt blöt i min torrdräkt, dels av svett men ofta av att det faktiskt sprutar in i ärmmuddarna och halsmudden när jag surfar. Vad gäller muddar så tror jag att latexmuddar ger en tätare mudd men samtidigt är den skörare och kräver underhåll. Kanske är det mina handleder som är för smala liksom min hals men det kommer faktiskt in del vatten där. Jag känner mig bitvis inte helt trygg i min Ursuit, den är tunn och ger mig bästa rörligheten men den går dock sönder rätt lätt (dock mycket lätt att laga 🙂 ). Jag kör intervallpass i min tunna torris, både i K1an och på havet, går hur bra som helst! Osäker om jag vill ha en tjockare torrdräkt, begränsas min rörlighet är det inte värt det. I alla fall inte så länge som jag paddlar på det sätt jag gör idag.
Visst, det går att bära mer skyddskläder över torrisen, det skulle göra att jag kände mig säkrare.

Jag har använt torrdräkt i säkert åtta år så jag vill påstå att jag har erfarenheter. Önskar att jag haft tillfälle att utforska fler torrdräkter, nu kom min jämförelse enkom att handla om Ursuit eftersom det är den jag använt så flitigt.

Mina för- och nackdelar med torrdräkt vs neopren

+Tar liten plats i cykelväskan. Väger inget heller.
+Bekvämt före och efter paddling. Behöver oftast inte byta långkalsonger/strumpor och trosor efteråt.
+One-piece konceptet är bekvämt. Ett plagg att packa jämfört med tre-fyra om jag skulle köra neopren.
Samma sak gäller när man torkar sina plagg efteråt.
+JAG fryser mindre efter paddlingen/på land.

-Litar inte fullt ut på dräkten, skulle inte vilja köra expeditionspaddling i den.

Att hamna i kallt vatten, bli liggandes en längre stund, behöva simma? Jag vet inte, det har inte hänt mig och jag vet inte vilket plagg som är bäst då, hur just Ursuiten fungerar på min kropp etc. Jag kör sällan utmanande turer på vintern, håller mig till fjordsurf och kortare turer.

Om jag skulle ha neopren så här års skulle jag behöva ha vindtäta kläder utanpå för vindavstötning. Är tacksam över att inte behöva välja, båda val har sina för- och nackdelar och vad som är viktigast för mig just den dagen, den turen och i de förhållandena jag ska paddla avgör mitt val. Ska turen bli väldigt blöt är det neoprentröja i kombination med longjohn, samt paddeljacka/vindtätt som gäller. Ä det en torrare tur men låg risk skulle jag välja bort neoprentröjan och köra med två lager underställ istället. Inte lika tätt men inget du vill bli liggandes med i vattnet.

Örjan skatt är het som en kamin, svettas bara han tänker på torrdräkt och väljer därför lite annorlunda än mig, ALL respekt för hans val. Läs gärna hans bloginlägg om det. Trent Victor är en annan paddlare som inte heller kör med torris. Läs om hur han klär sig här.

Mina kroppsliga förutsättningar är annorlunda. Jag lider av Raynauds fenomen (vita fingrar) och händerna blir vita/funktionsodugliga så fort jag blir minsta kall om överkroppen. Och det blir jag rätt lätt, och det blir värre för varje år. Jag lär mig leva med detta och får bakläxa då och då. När jag blir 70-80 år kommer jag vara en av de där tanterna som springer runt på stan med dunjacka mitt i sommaren (springer? ja så klart!). Ni har väl sett dem?

Idag var det någon minus, frånlandsvind, kanske 7-8 m/s och snöflingor som yrde i luften. Jag drog på mig ett par tunna långkalsonger, skidstrumpor upp till knäna och mina mycket varma mamelucker med något dunliknande material. På överkroppen hade jag två underställströjor. Tycker det blir bra att alltid ha två lager under torrisen. Är det varmare kan man ha riktigt tunn underställströja plus en funktions T-Shirt. På huvudet min älskade neoprenhoodie plus mössa. Visst, det ska vara en mössa i självlysande färger men idag paddlade jag ensam, ingen båttrafik finns här ute så här års och det var relativt lugnt. Risken för att behöva självlysande mössa i skarpt läge var mycket liten.

Dakine cold water mitt

På händerna har jag alltid dubbelt. Ett par neoprenhandskar och ett par pogies. De neoprenhandskar jag använder har inget neopren i handflatan, jag pallar inte det. Och helst vill jag ha tumvantar för bättre värme. Dessa är mina favoriter hittills då de bygger 0 i handlflatan och har vindavstötande neopren på ovansidan (har dock fått limma sömmarna med rubber glue). Till och med Charlotta F, (som verkar frysa mest i hela världen) blev varm i dessa handskar när hon fick prova dem. Kan hända det finns andra märken också, med ett tunt lager gummi/plast i handflatan och blankt neopren på ovansidan.

Ju bylsigare vante ju skönare är det att ha en pogie med stor öppning, för att komma i dem lätt tycker jag. Läs mer om pogies här.Så till sist, de stackars fötterna. Förutom skidstrumpa och goretextyg så har jag ett par Flashbomb 7mm el ett par Atan 6,5mm. De sistnämnda något varmare då de har vindavstötande yta.

Gjorde en film på Instagramformat från dagens vintertur.

Frös jag idag? Hade jag klätt mig bra? Jag var varm under turen, något kall när jag bar ner skin till havet. Händerna frös i neoprenhandskarna innan de kom in i pogiesarna. Fick veva igång blodet innan jag satte i… Jag började bli kall om fötterna efter 45 min. Trent har försökt med fotpogie, osäker om det fungerar. Enligt Tommy K, som också fryser och som har paddlat i hela sitt liv och har galet mycket erfarenhet, så är värmesulor enda sättet att komma runt kalla-fötter problemet. Jag håller mig oftast till någon timma på vintern och kan ta att fötterna blir kalla en stund. En fjordsurf tar ca 40-50 min så då är det ju lugnt 😀

Så fort jag klev ur skin och började gå hemåt mot vinden började jag frysa. Nästa gång får jag ta med en skoteroverall ner till stranden. Det är mitt sätt att lösa frysproblemen efter paddlingen.

Sätt igång och utforska de kläder ni har, bygg på med lager, låna kompisarnas plagg, våga bada, välta mm, allt för att bygga upp er egen erfarenhetsbank om kläder, vad som fungerar för just er. Ta det i små steg, ha inte för långt till land/värme om ni utforskar ny klädsetup. Tänk också på att oavsett vad ni har på er så blir allt bylsigare och svårare på vintern. Det kan ta längre tid att ta sig upp i skin om du faller ur, kanske att fingrarna fungerar sämre och kanske att du blir stressad i början av kylan, om du inte är van. Vintern är inte den tid ni ska pusha era gränser, ta till extra marginaler!

Stay safe, ha kul!

Fler artiklar om ämnet:

http://emmalevemyr.se/vad-har-vi-pa-oss-sa-har-ars/

http://www.westcoastsurfski.se/category/torrdrakt/

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier