En av Västkust Surfskis grundare och tongivare tillika en av mina första surfskikompisar, flyttar nu till USA (för jobb). Livet är sådant, föränderligt. Jag har haft äran att vara Trents vän i ungefär 10 år och jag minns först gången jag träffade honom. Jag tror det var 2012 och Västkust Surfskis allra första surfskidag. Surfskidagen såg aningen annrolunda ut då, fanns där ens några återförsäljare? Kan hända att Anders och Leif var där men framför allt var vi ett gäng som samlades med våra surfskis, lade dem på stranden och vi alla provade runt. Och givetvis grillade vi efteråt. När folk skingrades bestämde jag och Trent att vi skulle paddla en sväng tillsammans och vi paddlade iväg. Trent i sin NK Fusion och jag i min Fenn Elite. Och så satte Trent igång att prata. Prata om sig själv och sina bedrifter under i princip hela paddelturen. Så jag kan väl säga att vår vänskap började på minus. Trent hade fortfarande hår på hela huvudet och alla mina hårstrån var ungdomligt blonda. Och vi båda hade betydligt färre rynkor i ansiktet än vad vi har idag.

Kanske ni tror att den nya vänskapen tog slut där men så var inte fallet. Den gemensamma surfskipaddlingen tog fart liksom allt chattande i Facebookgruppen Västkust Surfski. Den där Trent visade sig faktiskt vara en riktigt trevlig kille, prestigelös och men båda fötterna på jorden. Plötsligt hade han inget alls att bevisa för mig, var sig själv, ställde upp, hittade på, fixade fika och var med på alla mina downwindupptåg. Det är med Trent jag verkligen har upptäckt Kungsbackafjorden när alla stormar och kulingar har rutit i. Ja herre gud vad vi har surfat, upptäckt och utvecklats tillsammans. Vi spelade in några filmer på fjorden och vi tyckte såklart filmerna var jättebra och att surfarna vi fick till var jättelånga. Ser man filmerna idag kan man bara skratta åt kvalitén och de korta surfarna. Men vågorna var faktiskt stora och där fanns den genuina glädjen och surflyckan, som vi tillsammans upplevt så många gånger. Trent har varit en riktig YES-man och dessutom trollat fram snittar och bullar efter flera av våra downwinds. Och jag har verkligen älskat det!

Enligt min mening har Trent vart mycket tongivande i Västkust surfski communityn och med sitt sätt att vara, komunicera och bemöta andra människor bidragit till den icke-hierarkiska och icke-elitistiska kulturen där alla är välkomna.

För Trent har surfskipaddlingen varit ett sätt att möta havet, att få adrenalinkickar men också att få njuta av vacker natur, av västkustens klippor och blått hav, stillheten och friheten. Och Trent har aldrig åkt till tisdagsträningarna och slitit ont för att kunna hamna högre upp i resultatlistorna på våra surfskirejs. Han har gjort det för att kunna fånga fler vågor, få längre surfar och såklart för att hålla sig i trim. Trent imponeras inte av de snabba killarna, har imponeras av de som får långa och spektakulära surfar utan att knappt paddla. Och Trent skiter rent ut sagt i placeringar, för Trent är tävlingen ett äventyr och en kul grej, som till exempel Cape Point Challange i Sydafrika 2018 – den tävlingen var ett riktigt äventyr som gav oss minnen för livet. Och på tal om Sydafrika, det var någonstans då som Trent åter igen började ägna sig åt musik och under vår resa fullbordade han låten Surfski Babes, en idé som hans musikpartner Michelle sått fröet till. Med glimten i ögat leker jag med tanken, var det just för de där surfski babesen som du faktiskt paddlar ski?

Tack för tio fina år min vän. jag hoppas verkligen vi får fler år tillsammans, vart och hur vet man aldrig. Jag kommer gärna och hälsar på dig i San Fran och jag hoppas du kommer fortsätta med din surfskipaddling där, kanske du kommer bidra lika mycket till den westcoast surfski community som finns där, San Fran ligger ju faktiskt på västkusten. Jobba nu inte för mycket i landet over there, glöm inte att njuta av fritid och värdesätta havet och naturen, det som du gjort så bra här hemma. Lycka till men kom snart tillbaka.

Några foton från de tio gångna åren:

Här är ett annat gäng bilder på bland annat Trent, plockade från Västkust Surfskis Facebooksida (tack Evy!).
Klicka här för Googlealbum

Trent och min allra första film från fjorden: När Trents dröm blev sann

Categories:

Tags:

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier