Måndag 6 juni 2016

Det är just det här jag gör mina pass på paddelmaskinen under vintern för. Åker hem från jobbet, sätter mig i bilen och åker upp till klubben, betalar trängselskatt och förpestar miljön (inte så enkelt att cykla till klubben på isiga grusvägar i kyla, regn och mörker). Får blåsor i nävarna på maskinen. En del av mig hade hellre stannat hemma och myst i soffan, vallat skidorna lite extra, lagat en spännande middag till min fru och kanske tapetserat om sovrummet. Så det är lite gött när sommaren är här och tävlingssäsongen har börjat. Då får jag äntligen använda allt det där som jag samlat på mig under vintern. Efter ett kul och sporrande VM på Tahiti och att jag fått fint motstånd från bland annat Hanna i Stockholm har helt klart träningsdosen ökat och det var skönt att idag få ett kvitto på att tiden på gymmet inte varit helt bortkastad.

Åkte ner på fredag kväll tillsammans med Pedro, Jakub, Richard och Magnus S. Bodde fint i stugor på Stensö Camping. När vi skulle sova kände jag mig nervös på något vis. Eller snarare uppe i varv och förväntansfull. Hjärtat slog snabbt och hårt och jag kunde bara inte slappna av. Somnade nog tillslut men det kändes aldrig som att jag sov djupt. Drömde att jag var på surfskitävling och hur jag tappat bort mina kläder. Irrade omkring och hittade dem tillslut. Men då hade bussen till start redan avgått och jag fick lifta med två killar, som även de var eftersläntrare. Jag hade givetvis också tappat bort min paddel och frågade killarna om de hade någon över. Jo jag har faktiskt en över sa killen i passagerarsätet och räcker över ett gigantiskt hemmabygge där bladen var stora som lampplafonder och skaftet tjock likt en mindre stock. Ha ha ha!

kalamar_reg

Registrering i surfklubbens lokaler vid Långviksbadet.

Tävlingen i Kalmar är alltid välarrangerad och så även i år. Banan i år bestämdes till att gå från Revsudden norr om Kalmar med målgång vid Långviken söder om Slottet (ca 18km). Det blåste en ganska fin nordlig vind och vi var många som inte riktigt visste hur vi skulle klä oss. Det var en krispig morgon och vinden var kall. Men tillslut blev det barfota, neoshorts och en långärmad underställströja – bra val!

kalmar_skippers_mmeting

Skepparmöte vid Revsudden

När starten gick vid 12.45 blåste det uppskattningsvis runt 7 m/s och det var fina vågor runt en halv meter som rullade ner i sundet. Starten gick och det drogs upp ett rejält tempo som jag lyckades hänga på hyfsat bra. Vågor i sidan brukar jag hantera bra men starka Hanna hanterade det ännu bättre idag och låg aningen före mig. Efter några minuter rundade vi bojen och fick äntligen börja surfa. Magnus S, Emil, Paul, Ola, Elis, Marran m fl satte av snabbt och försvann snart utom synhåll.

Hanna och jag kom att ligga jämsides och växlade om att ligga först. Riktigt spännande och intressant! Och aningen stressande givetvis. Dock lyckades jag hålla mig lugn och inte rusa på fel vågor. Höll mig också slaviskt till pulsklockan för att inte dra på mig onödig syra. Däremot märkte jag att jag emellanåt tappade fokus och började tänka på vardagsbekymmer och vips var Hanna före mig. Började fokusera igen och tog igen luckan. Jobbade hårt på att accelerera tidigare för att fånga vågorna och det gav fin utdelning. Och kroppen orkade verkligen hålla en fin frekvens på den där paddeln och tekniken kändes bra.

Så där höll vi på fram till en bit innan bron då jag av någon anledning fick en lucka till Hanna och försökte samla värdefulla metrar. Det blev aningen stökigare under bron som nog berodde på strömmar. Jag visste att det skulle bli platt efter bron och det kändes som om vinden höll på att mojna, helt enligt prognos. När jag passerade hamnen i Kalmar paddlade jag nästan för mitt liv med full fokus. Hanna är riktigt grym på plattvatten och jag behövde göra allt jag kunde om jag skulle hålla undan. Jag har nog aldrig pressat på så hårt tidigare under så pass lång tid. Med någon kilometer kvar ser jag Hanna i periferin och har ingen aning om min fart kommer räcka.

Det räckte med 10 sekunder. Phiew! Hanna hade lika gärna kunnat vinna kändes det som. Men idag var det tydligen jag som drog längsta strået. Min tid blev runt 1.24h.

På herrsidan hade Magnus S och Emil satt av och kört ett hårt race i vågorna medan Paul R legat bakom och surfat på med mindre ansträngning. Han kunde efter ett tag gå om när de andra två grabbarna stångat sig trötta och lyckades behålla ledningen ända in i mål trots att de två marathonspecialisterna närmat sig på plattvattensektionen. Emil knep andraplatsen och Siven fick nöja sig med en tredje plats.

kalmar_spark

Sparky gick fint idag!

Folk verkade väldigt nöjda med dagen efter att få ha surfat i solen. Fin utdelning med andra ord! Fiskgrytan som bjöds på efteråt var också fin liksom prisbordet och prispengarna och det finns väl inget annat att säga sammanfattningsvis än att Kalmar Surfski club med Hasse och Eva åter igen bjöd på en finfin tävling med vindgudarna på sin sida. Bra jobbat och stort tack!

kalmar_pris2

Glada pristagare!

kalmar_pris

Erica, Elis, Steffen, Eva, Siven, Hanna och Emil

Se kalmar surfskis hemsida för resultat mm

Det var trevligt att packa in sig fem stycken i Pedros bil för hemresan. Richard Holm gästspelar på västkusen i och med jobb och var också med. Att åka bil med trevliga surfskimänniskor är en del av det trevliga med surfskitävling, även om man får trängas lite i baksätet. Jakub och Richard är ju inte direkt smala över axlarna om man säger så.

Jättekul att tävlingssäsongen är i gång och fantastiskt kul att få tävla, surfa, ge alllt. I år kommer jag få surfa mer än någonsin eftersom jag blivit bättre både fysiskt och teknisk och i och med det kommer jag kunna plocka fler och fler vågor. Jag kommer också att få det rejält svettigt på racen framöver, precis som jag spådde i höstas. Nervigt, sporrande och kul! Och sommaren är här med shorts, solkräm, svett, sol, varmt, vind. Äntligen!

Om två veckor är det dags för Vågryttaren, det ska bli trevligt! Men innan dess blir det tävling i Köpenhamn. På återseende!

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier