Air B’n B
Är det som gäller för boende i Fish Hoek. I Fish Hoek bor man bra på de flesta ställen/områden  är min gissning. Vi bodde uppe på bergssluttningen och hade 10min promenad ner till stranden.

Bränna sig på solen?
Ja absolut, solen är stark här. Finns billig och bra solfaktor på surfaffärerna. Jag hade faktor 50 och vitt skydd på läpparna – bra!

Constantia
Vinområde bara ca 30mintuer bort från Fish Hoek. Här finns flera vingårdar att besöka, gå på guidade turer och äta gott. Gilalr du vin, vackra omgivningar och god mat är detta ett måste.

Dawid Mocke
Ja han bor här och driver sin surfskiskola/downwind camps. Om du vill bli bättre på surfski så var med på någon av hans kurser/camps. Havet i Fasle Bay kräver viss kunskap i surfski så är du mindre erfaren kan jag varmt rekommendera dig att haka på Dawids downwind camp. Mockisarna (Dawid, Jasper, Nikki) är otroligt erfarna och härliga människor som ger mycket till sina stundenter på havet. Läs mer här

Jasper, en av världens bästa surfskipaddlare, fostrad på lifesavingklubben i Fish Hoek.

 

El
220V gäller här och någon konstig adapter jag inte lyckades köpa rätt (tre stora runda) men i vårt hem satt där redan adaptrar till engelsk och europeisk/svensk då det gick finfint ändå. Dock fanns där adaptrar att köpa i mataffärerna, skert billigare än hemma.

Fish&Chips
Finns på ALLA menyer här och de är mer el mindre experter på att få fisken helt perfekt. Jag åt oftast bara fisken och lämnade frityren men fisken var ALLTID otroligt mjuk och saftig. Rekommenderar Fish Hoek Fishery (takeway) på huvudgatan. De har funnits där i urminnes tider och många locals går dit. Även friterad bläckfisk finns nog på de flesta menyer och den rä otroligt mjuk och fin i konsistens och smak. En perfekt förrätt om man är lite extra hungrig.

Godis typiskt för Sydafrika
Torkad frukt pressad till platta ark är riktigt gott. Kallas ibland ’Flaki fruit’. MUMS!

Hajar?
De kanske finns men inget att oroa sig för. Tror att sälarna utgör ett större (men kanske inte dödligt) hot då de kan komma ganska nära och kan nog bitas om de skulle råka landa i din ski när de hoppar. Fråga Life Savers på stranden om du är osäker på rådande hajflagg.

Insekter, myggor mm.
Såg nästan inga alls – jätteskönt. Inga läskigheter alls förutom några baggar i huset men kan knappast räknas som läskiga.

Jultraditioner
Gillar du julen ska du nog stanna hemma i Sverige den här perioden. Julkänslan infann sig inte i Fish Hoek med omgivningar.

Kriminaliteten – är det illa?
Om jag säger så här: det finns inga hus utan höga staket/taggtråd. Fish Hoek kändes dock lugnt men man bör inte gå ensam när det är mörkt, speciellt inte som tjej. Man kan inte lämna något framme på klubben/stranden, lås in saker i bilen/omklädningsrum och ta värdesaker på dig. Lämna inte leashen i skin om skin förvaras utomhus. Vandra i bergen? Fråga någon local/läs på nätet vad som gäller för just den tur du tänk. Vi blev avrådda från att åka buss och tåg men jag vet inte hur illa det är egentligen. Läs svenska ambassadens rekommendationer här

Lokala fiskrestaurang jag rekommenderar
Kalkys i Kalk Bay. De stänger prick 20.00 och då menar jag prick. Beställ 19.30 och var med om när de stänger – en kul upplevelse! Besök också Fish Hoek Fishery på huvudgatan. Se ‘Fish & Chips’ ovan.

Mobilsurfa
De flesta Air B’n Bs har wifi inkluderat men det kostar inte så mycket att köpa ett sydafrikanskt simkort (7kr) och köpa till en surfmängd. 1GB ca 130kr. Behövs om du ska använda Safe TRX på vattnet när du paddlar, vilket du såklart vill göra eftersom du tänker på din egen säkerhet. ’RSA Safe TRX’ heter Appen, helt gratis och med panikknapp.

Neopren?
Packa ner allt från en tunn dunjacka till bikini. Kvällarna kan vara kalla men dagarna är som en svensk sommardag el ännu varmare. I vattnet gäller oftast shorts och t-shirt men beroende på hur långt du ska paddla och hur mycket det blåser och i vilken riktning kan något tunnare neopren vara skönt. Neoprenskor behövs ej.

Orka Paddles och hyra av Surfski
Vi hyrde genom Peter Cole/Orka Paddles och jag hyrde en Fenn Elite Carbon för ca 2700kr/15 dagar. Vi fick access till lifesavingklubben och dess faciliteter, mycket smidigt och bra.
orkapaddles@gmail.com och www.OrkaPaddles.com. Ska du hyra i december/Cape Point Challange var ute i mycket god tid, speciellt om du ska ha en rankare ski.
Orka Paddles affär ligger närmare Muizenberg och här finns allt i kläd- och prylväg du kan tänkas behöva för att paddla. Surfskis och paddlar och en massa Thule takräcken finns också. Nästan hela Mockes kolelktion finns samt många coola Funky Pants.
Kan hända att även Mocke/Surfskischool hyr ut surfskis. Enligt hans instagramkonto ser det ut så.

Pizza
Otroligt god Pizza har de på många menyer. Tunnbottnad och med en massa fräscha grönsaker/ingredienser på. Glöm den svenska sunkiga och feta kebabpizzan!

Restauranger
Finns flera stycken sjysst i Fish Hoek och flera sjyssta om man kör med bilen mot Nordhoek. Använd Trip Advisor. Vi åt en femrätters på The Foodbarn i Nordhoek, som varmt kan rekommenderas. Hör med de lokala för att få tips. Undvik gärna KFC och liknande, varför gå dit när du befinner dig i matlandet Sydafrika? Man får ta med eget vin/öl till de flesta restauranger och de tar en mindre avgift för att öppna upp flaskorna.

Snoek
Någon benig och billig fisk jag aldrig provade. Den ska tydligen ha en unik smak eftersom den enbart äter sardiner. Jag ska testa den nästa gång. Jag rekommenderar annars Hake – den är jättefin och fortfarande billig, ganska lik torsk. Linefish är i regel dyrare och aknske lite exklusivar eän Hake i smak/konsistens.

Taxi
Uber är stort här. Extra bra om man ska på vinprovning och ingen vill köra hyrbil.

Uttagsaoutomater
Finns överallt. Precis som hemma.

Vinnie och Miller’s run
Miller’s run är en klassisk dw sträcka på 11km. Vacker dw, ganska branta vågor och emellanåt småstökig men inget konstigt för oss. Du avslutar framför Lifesavingklubben på stranden i Fish Hoek. Gör det stylish eller ge badvakterna något att skratta åt när du broachar och tumlar runt i vågorna. Vågbrytet i Fish Hoek är snällt i jämförelse med andra stränder runt omkring.
Vinnie som har Miller’s Taxi skickar ut meddelanden till alla i en Whatsapp grupp för kommande körningar. En tur kostar 70kr och kan betalas kontant el med kort. Sök upp Miller’s Taxi på Facebook för att få tag på Vinnies telefonnummer. Han kan även hämta på flygplats/ köra på olika utflyktsturer etc.

Yttreligare tävlingar
Cape Point Challange är kanske inte en tävling för alla men i Fish Hoek under december finns det många andra mindre tävlingar du kan vara med på. Sea Dog serien körs varje fredag kl 18 och är något som måste upplevas. Alla kan vara med så länge man kan paddla 7km. De flesta tävlingar är rundbana (inte dw) och inte speciellt långa. Vinne, Mocke, Orka m fl kan upplysa dig om vilka tävlingar som går i trakten. Ett jättekul sätt att se olika omgivningar och träffa kul paddelfolk.

Zenit
Nej solen står inte i zenit här men den är stark. Sydafrika ligger lika nära ekvatorn som södra Grekland ungefär.

Å,Ä,Ö
dessa bokstäver finns inte i något av alla de olika språk som talas i Sydafrika. Förutom engelska och afrikaan pratas flera olika språk bland de svarta människorna.

L som i Lighthouse – fyren som är smått ikonisk för Millers run. Foto: Evy Lantz

 

F som i Fish Hoek Surf Lifesaving club – det är här många av världens bästa surfskipaddlare växer och frodas. Läget är sjysst!

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier