18 augusti 2014

På grund av att den MAZU som jag tänkt hyra under EM i Portugal 2014 var något för rank i de förhållanden vi hade kom det sig att jag kom över en Nordic Kayaks Storm surfski istället. Jag paddlade den i tre dagar och känner att jag kan skriva lite om skidan här på min blogg för de som är nyfikna. Jag är ingen expert på att känna egenskaper och skillnader mellan olika skis men kan åtminstone tala om hur jag sitter, hur jag upplever att båten beter sig osv.

DCIM100GOPRO

Jag paddlar Stormen under en dw-session, Porto/Portugal

I Portugal hade vi en- till tvåmetersvågor under de tre dagar jag paddlade i just Stormen. Det började med en träningsdag där vi skulle ta oss ut genom en surfzon som för mig var som en krigszon. Jag är inte så van vid stora vågor men heller ingen nybörjade.  Jag var enormt tacksam över stabiliteten i båten då jag stångades mot vågorna, mycket glad!

Skin jag hyrde var en variant i glasfiber (typ C) som väger 14kg. Jag sticker inte under stol med att det för mig blir en ganska tung båt och jag känner av vikten då jag försöker fånga vågor och ska accelerera upp farten.  En Storm i kolfiber hade inte varit fel under själva race-dagen 🙂 DCIM100GOPRO

Vidare så satt jag bra i båten men sittbrunnen var något för stor vid mina höfter och jag fick tejpa dit lite padding för att få kontakt. Bulben störde mig aldrig och sittställningen med rumpa/rygg funkade fint. Annars kändes sittbrunnen ganska nätt runt mina fötter. Självlänsen är av typen stängbar och är vrålsnabb när den är öppen – så länge som man inte glömmer att öppna den.  Justering av fotstöd liknar det på Epic, enkelt och självjusterande. Tyckte även jag hade ganska fin kontakt med rodret för att vara med snörstyrning. Jag är ju annars ett stort fan av vajerstyrning eftersom jag upplever det mer direkt och precist.

Mitt första intryck av båten var lite åt buss/färja-hållet jämfört med det jag är van vid. Den är en hel del rankare än en Fenn Sworfish men ett snäpp stabilare än Fenns olika Elite-båtar. Det som var lite överraskande och glädjande var att skin kändes lättdriven och den surfade jättefint i vågorna – verkligen! Skin växte i mitt tycke för var dag och med ett något lättare skrov och mindre sittbrun hade jag helt klart kunnat fortsätta paddla denna ski i stora förhållanden. Dessutom lyser det kvalité om båten, inget hafsverk här inte.

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier