Till helgen är det dags att ställa om klockan till sommartid. Ramsan ’på våren tar man FRAM utemöblerna från förrådet, på hösten ställer man TILLBAKA utemöblerna i förrådet’ har hittills hjälpt mig att hålla reda på åt vilket håll jag skall vrida klockan. Men från och med nu kommer ramsan för mig gå så här: på våren tar man fram surfskin från vinterförvaringen, på hösten lägger man tillbaka surfskin till vinterförvaringen. Det är förvisso några som kör året runt och inte vinterförvarar sitt kära flytetyg men ni förstår poängen. Och nu när vi befinner oss i, för många, ’ta fram’ fasen så kan jag passa på att tipsa om några best practices inför säsongen 2016:

  1. För dig som förvarar surfskin utomhus, använd något skydd som skyddar den från UV-strålning. Själv använder jag mig av en så kallad kanotstrumpa vilket är som en mycket avlång trikåkjol inköpt på Bootshaus.se. Strumpan funkar även som transportskydd, du slipper de minsta reporna som lätt blir vid hantering av surfski. Surfskin fixar fukt, väta, smuts och vind men inte UV-strålning i långa loppet.
  2. För dig som förvarar surfskin utomhus, bind fast din skida! Jag har sett flera exempel på stackars surfskis som fått större och mindre skador efter att med hjälp av vinden lämnat uppläggningsplatsen. Det kan också vara bra att tänka på om du lägger din ski temporärt på stranden/marken efter avslutat pass. Har du en skida i kolfiber så fungerar den mer som ett segel på land och rullar iväg hur lätt som helst. Gräv ner den, tryck in den in i buskarna eller bind fast den i ett träd!

    broken-surfski-101

    Foto: globalsurfski.com

  3. Se över ditt försäkringsskydd för din surfski. Det kostar sällan mycket att försäkra din skida men det kostar desto mer att få skidan lagad och återställd till ursprungsskicket om olyckan skulle vara framme. Ibland mer än vad skidan är värd. Försäkring för surfski är i mitt fall en tilläggsförsäkring på hemförsäkringen. I andra fall kan den ingå och jag har också läst att man i vissa bolag får teckna en separat försäkring. Via Länsförsäkringar betalar jag ett par hundralappar om året för att försäkra mina två ögonstenar.

Categories:

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier