Lördag 30 augusti 2014

I min Fjordguide 2.0 skall jag stoppa in turen från Ringhals till Gottskär – en bra tur på sydostliga vindar. Turen paddlade jag första gången i april och idag blev gång nummer två, och nu vet jag vad jag skall döpa turen till. Jag döper den här med till ”bad-turen”, ett namn som beskriver väldigt väl vad vi pysslade med idag.

Våren och sommaren var full av egoistiska downwindpass där jag sällan tog hänsyn till andra och gärna paddlade själv. Tävlingssäsongen i surfski är nu över för min del och nu tar en höst vid som förhoppningsvis blir full av härliga och sociala downwindturer, en och annan multisporttävling och så rullskidor. Det finns verkligen en tjusning med säsonger…

Första sociala turen blev idag och jag ansträngde mig extra mycket: Extra säte i bussen (tack Kris!), monterade på tackräckesförlängaren, städade bilen, bad Evy koka kaffe och fixade så att mamma skulle köra (tack bästa mamma!). Och turen blev speciell då pappa som fått permis från sjukhuset kunde åka med i surfbussen och tjôta surfski med Evy, Markus,  Jakub och mig. Japp, 100% surfski var det och det blev varmt och skönt på många sätt under bilturen från Gottskär till Ringhals. Markus Grip satt i full neoprendräkt och jag hade glömt sätta på fläkten J

Det var mulet, regn i luften, ganska ljummet och en sydostlig vind fläktade på i ca 7 meter per sekund. Vi satte i och gav oss iväg ut på ett småguppigt hav. Som vanligt var det dubbla vågsystem i början och ganska små vågor. Vågorna växte sedan undan för undan men till min förvåning avtog inte ’stöket’, det snarare tilltog. Jag kände faktiskt inte igen mig i detta och märkte att vi alla hade svårt att få bra flyt. Jag kände mig riktigt rank och stoppade ner min GoPro ganska snart för att tjäna lite stabilitet. Det gjorde ingen skillnad…

badturen_dw2

Det blev blöta surfar idag – skyller på stöket!

Turen blev en lång tur idag. Förutom oflyt i surfet (och kanske på grund av oflytet i surfet?) pysslades det en hel  del, och eftersom vi bestämt att hålla ihop alla fyra blev det mycket väntande för alla. Kläder av, kläder på, kamera på, kamera av, äta Twix och så bada här och där. Markus var i sju gånger, Evy två gånger och Jakub och jag varsin gång. Evy genomlevde en känslostorm där hon i ena sekunden vill sälja sin Sparky för att i andra sekunden höja den till skyarna. Jag insåg ganska snart att detta var en stökig dag på havet och lät bli att nedvärdera mig själv och Sparky. Enda sättet att få hyfsad flyt var att paddla à la Sean Rice, köra elvispen liksom, paddla ifrån stöket, flyta över och igenom skiten. Fick några sjyssta filmsekvenser på mig själv bakifrån där jag faktiskt upplever mig se likheten mellan Sean och mig. En kraftfull elvisp med perfekt teknik! Bra för självförtroendet att intala mig det i alla fall. Synd bara att jag inte orkar lika länge som Sean….

badturen_dw1

Markus Grip höll stilen mellan baden

badturen_dw3

Jakub var snabb som vanligt och låg ofta framför!

Stöket avtog först när vi kom in i fjorden och under någon kilometer fick vi fina, härliga och långa fjordvågor innan det blev platt. Jag gissar att Markus var gladast av oss alla när vi nådde rampen i Gottskär? Kanske för att han var trött? Kanske för att han var less på att bada? Kanske för att han skulle vidare till någon flådig fest där en kall öl och varm dusch väntade?

Precis som förra gången efter samma tur så fikade vi inne i en immig safaribuss med regnet smattrandes på rutorna. Skillnaden från förra gången var att oljan inte hade läkt ut, Safaribussen kunde lugnt rulla hem utan bärgning.

DCIM100GOPRO

De fyra nådde Gottskär!

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier