Sträcka 14: Vendlincourt till Payerne, Schweiz
Distans: 118km

Tid i sadeln: 6h

Bäst idag: Klättringen uppför de två bergspassen i början av turen. Så jäkla vackert med bergen, dalarna, alla små gårdar, pyttebyar, den lilla och fina vägen med nästan ingen trafik, hagarna med getterna och Milka-kossorna med bjällror, bönderna som ropade Bonjour…

Sämst idag: Åskan vi hade över oss i över en timma

Roligast idag: Bilden (och synen) på Lisa och Annalena när de svalkar sig i fontänen. De liknande två mycket törstiga kor som kastade sig fram till vattnet. Bilden kommer här på direkten.


Totalt antal punkor hittills: 11st.

I morgon återstår endast 14 futtiga mil och förmodligen gudomlig vacker körning ner till Genevesjön och upp till Chamonix. Sen är vi framme. Klara. La grande finale! 

Så här ser dagens tur ut.

Men nu ska jag berätta om dagen!

Early bird IGEN! Vad är detta för semester? Det var så attans varmt igår kväll att jag inte kunde gå och lägga mig förrän sent efter att ha suttit utomhus och svalkat mig en lång stund. Fick ligga ovanpå täcket med ben och armar ut. Somnade tydligen till slut och när klockan ringde 06.45 var jag mycket trött. Men jag var inte ensam. Frukosten var skralare än någonsin, är det något Schweiziskt? Kaffe (jättegott förvisso), juice, baguette med smör och marmelad. C´est tout!

Trampade iväg kl 8.00 efter att ha löst ut oss och grävt fram cyklarna ur potatiskällaren. Bon voyage ropade den trevliga kocken och vi vinkade glatt tillbaka.

På väg upp

Lisa och Annalena stretar på


Morgonen började med två rejäla bergspass á 600-700m, längsta och brantaste hittills. Men tack vare en fantastisk utsikt blev det bara en fröjd att pyssla med den där klättringen i värmen. Bitvis fick vi svalka mellan bergväggarna och i skuggan av träden men på slutet blev det rejält varmt. En knix på en backe var så brant att jag fick förnedra mig och hoppa av cykeln och leda en bit, grrrr! Det verkar bedrivas småskaliga jordbruk här uppe och flera av gårdarna verkade hålla på med ekologiskt jordbruk då de skyltade med ´Bio´.  Vi såg riktigta fjällkor som direkt fick mig att tänka på Milka-kon. Och kossorna hade alla bjällror runt halsen och förde ett skönt oväsen. 

Gullig fjällko!

Ögonen fick aldrig nog av den underbara utsikten

 

Idag tog vi det lugnt utför

Efterlängtad fika på vägens högsta punkt.


Sen blev det åka av…åkte länge länge på cyklarna ner mot en ganska stor stad vid namn Biel. Vi åkte på en tvåfilig mindre motorväg och hade vår egen cykelfil men visst kändes det lite obehagligt ändå eftersom trafiken körde så fort, speciellt i tunnlarna. Då kändes det extra fint att ha min feta lampa på fetaste och störigaste blinkprogrammet påslagen.

När vi rullat igenom Biel (där folk hade noll trafikvett!) siktade vi mot en badblats för här skulle det badas! Dock svalkade det knappt då jag uppskattade vattentempen till 24-25C. Men skönt ändå. Dum som jag är badade jag i cykelbyxorna trots att jag vet vad som händer om jag har blöta byxor på mig en längre stund. Tillbaka till det senare.

Dopp i Bielsjön

Team Craft, eller Team likadana-cykelbyxor


Efter badet blev det lunch och nu gällde det att fylla på, vi hade nämligen ingen aning om när vi skulle åka förbi några mataffärer eller restauranger. Vi visste ju inte ens om vi skulle få tak över huvudet i natt. Åt en icke-god hamburgare med icke-goda pommes för nätta 170 kr. Schweiz är dyrt. Och lagom till vi skulle bege oss kom åskan och ösregnet, helt enligt väderprognosen. JÄKLAR vad det regnade. Trots alla parasoller och markiser skvätte det in vatten på oss och till slut gav vi upp, flyttade in i den sunkiga baren där vi spädde på med kaffe och bulle i väntan på att regnet och stormvindarna skulle passera. Den schweiziska dragspelsschlagermusiken skrällde ur högtalarna, inte vackert.


Kom till slut iväg och fick en fin körning genom några slags bostadsområden med fruktodlingar och mindre åkermark. Det var päron, körsbär, mangold, solrosor, vete (som höll på att skördas) och annat av gruppen icke artbestämt. Lisa pekade bort mot horisonten och det var då jag fick se Alperna för första gången, mörka spetsiga berg långt bort. Och så plötsligt kom regnet och åskan igen. Vi hann precis ta skydd under en bro men givetvis var bron av någon slags nätkonstrution och vi fick en hel del regn på oss ändå. Och så kom det stormvindar och vi fick ännu mer regn på oss och cyklarna välte. Åskan blixtrade och dundrade och det var verkligen galet väder.

Härligt väder! Kan det regna lite mer?

Under the bridge.


Efter någon halvtimma vågade vi tro på en ljusning och vi satte fart igen. Det regnade givetvis vidare men inga stormbyar och åskan, även om den mullrade och blixtrade, höll sig på behörigt avstånd. Vi körde genom hagar och odlingar och emellanåt var det grusvägar och vi blev givetvis mycket grusiga och blöta. Vid något tillfälle när regnet vräkte ner som mest tittade Lisa och jag på varandra och bara skrattade, regnet skvätte från bakdäcken och formligen sprutade i våra ansikten. Misär och kul!  Cyklade på och snart slapp vi regnet och det ljusnade. Vi hade kört ca 11 mil nu och jag började få så ont i rumpan att jag bara var tvungen att stanna. Varför lär jag mig inte att ALDRIG sporta i blöta byxor? Hade dragit på det länge eftersom jag visste att vaselinet låg allra längst ner i min påse på styret, den som är så jobbig att packa. Men till slut blev det alltså ohållbart och vi fick stanna, jag fick packa av, plocka ur, en rejäl klick vaselin, smörja smörja, packa i och packa på. Men sen blev det skönt…

Körde vidare och hade precis ställt in oss på att börja kika efter hotell när jag fick span på ett då vi rullade igenom Payerne. Grusig och dan klev jag in där och frågade om det fanns några rum lediga. Tyvärr funkade inte min franska, den urgulliga hotelltanten pratade bara tyska så Anders fick komma till min undsättning. Rummen var fina och kostade inte så mycket med Schweiziska mått mätt så vi slog till och cykelturen för idag var därmed avslutad. Det var så otroligt gott att få av sig  de blöta kläderna och duscha, tvätta, ta reda på allt det skitiga. 

Här bor vi! Hotellet har samma namn som det vi bodde på förra natten


Middagsmässigt så körde jag en snålvariant på rummet genom att äta en tonfisksallad på burk, dricka en schweizisk öl och gnaga lite på en baguette. Jag orkade inte gå ut på stan, besluta om vad man ska äta, vänta på mat etc. De andra gick ut och köpte med sig pizza hem, 200kr styck. Sa jag att Schweiz var dyrt? På så vis blir det skönt att lämna det här landet imorgon även om utsikten har varit gudomlig. 

Tack för en suverän dag som innehöll lite av varje.
 

Tags:

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier