Berg-och-dalbana på landsbygden i Alsace

Första morgonen i Frankrike och då gäller le baguette till frukost. De tyska brödbullarna med frön är nu ett minne blott, här har vi äkta fransk le baguette! Och på den kan vad som helst slaskas på enligt min erfarenhet; fin brie, sylt, marmelad, skinkor, korvar, hårdost, ägg… olika lunchröror funkar också. Vi får se om jag utökar min personliga baguetterepertoar på den här resan.

Idag skulle det bli ännu varmare och vi började med att cykla till den stora sportaffären Decathlon och inhandla luftigt linne. Jag fyndade något tunt och knallrosa, tänkte att det är bra att synas ordentligt på vägarna. Och så går det ju så snyggt ihop med min röda cykelhjälm och min turkosa sko på höger fot 🙂

Satte av söderut (som vi gjort varje morgon) och rullade först längs kanalen Saar. Svängde snart av och började klättra uppåt. Kom snart in i Region d´Alsace och landsbygden var riktigt fin. Det gick upp och ner hela tiden, kul körning! Men oj oj så varmt det började bli. Så fort vi skulle stanna så gällde det att stanna i skuggan. Gravida Lisa hade det ganska tufft i värmen tätt efterföljd av Axelsson. 30C och vindstilla, då är det skönt att susa fram i 25-30km/h på cykeln och svalka sig i fartvinden!

Lättrullad början ut från Serraguemines

Gött!

Cykling längs kanalen Saar

Dagens körning var tack och lov bara 7 mil och efter 5 mil började vi leta efter lunchställe. Tjejerna drömde om kallt isande vatten och glass, jag var mest sugen på något fräscht i magen och en liten paus från cykelsadeln. Det var inte enkelt att hitta något, det mesta är stängt under dagarna och byarna vi rullade igenom såg oftast öde ut. Men så pang bom låg där ett lunchställe vid sidan av vägen och där sladdade vi in. Lisa och jag lyckades med vår heltaskiga franska beställa något vegetariskt (det fanns ingen meny) och in kom något ihopaplock av grönsaker, potatis och melon. Men det var gott, precis lagom, fräscht och lätt.

På väg mot de blå bergen där borta. Där ska vi bo.

 

Lisa kämpar på i värmen. Hon höll i alla fall huvudet så pass kallt att navigeringen funkade fint, som alltid.


Efter 65 kilometer nådde vi Col de Saverne (Bergspasset/högsta toppen innan Saverne) på 410m. Och sen började den roligaste utförskörningen jag har gjort på landsvägscykel, ca 5 km lång. Det var en ganska stor väg vi åkte på och där fanns två filer uppför och en fil utför. Kurvorna var doserade och vägen slät och fin. Jag tog upp jakten på Anders (som gillar att köra på utför) men var förnuftig nog att inte börja tävla med honom i kurvorna. Det gick att luta cykeln i de doserade kurvorna och det var riktigt skönt och skoj att köra på nerför. Toppade på 57km/h, ingen jättehastighet om man jämför med de som kör på riktigt men för mig var det kul nog. 


Och så pang bom (igen) var vi nere och framme i Saverne och rullade igenom den mysiga staden med dess kanaler och slussar fram till Hotelle Europe – flådigt värre. Här fick vi AC på rummet och riktigt sjyssta sängar mm. Flådigast och dyrast hittills.

Framme i Saverne

Fint med kanal och slussar


Avsvalkande dusch, tvätt, njuta lite av ACn mm och sen glass på stan. När det var dags att äta middag lyckades vi inte riktigt få till det. Värmen hade gjort oss loja, jag hade precis vaknat upp från att ha sovit lite middag, några av oss var inte så hungriga, några av oss ville sitta på uteservering, några av oss ville inte ha det för varmt, jag ville ha franskt kök, alla ville ha sallad osv. Det slutade med att vi gick till mataffären Carrefour och köpte med oss sallader, öl och chips och åt på det svalkande hotellrummet. Så kan man alltså också göra!

Loja och varma tjejer och Anders intar middag på rummet och njuter av ACns kyla.


Sträcka 11: Sarreguemines till Saverne

Distans: 71km, 

Tid i sadeln: 3.20h

Bäst idag: Nerförskörningen från Col du Saverne. När jag kom ner höll leendet på att dela mitt ansikte i två delar.
Sämst idag: kan inte komma på något

Roligast idag: När Annalena och Lisa försökte kyla ner sig i kyldisken på mataffären Carrefour.

Totalt antal punkor hittills: 11st

Tags:

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier