27 juni – 3 juli 2016

Min första semestervecka började på bästa tänkbara vis, tokmycket fjordsurf hela veckan lång. Har aldrig varit med om något liknande. Någon gång tidigare har jag kört dubbelpass någon bra dag och någon annan bra period har det blåst fjordvindar två dagar i sträck. Men det här…

Måndag
Körde från Orrviken till Jonttis med Göran, Evy och Tryggve. Vinden låg mot sydväst och det blev sköna vågor mot oss när vi kom ut mot Malö. För Evy var det en stor dag idag då hon fick tillbaka självförtroendet i de stora vågorna och hon blev nykär i sin Fenn Spark. Själv paddlade jag CS Vault idag och testade att trycka på för fullt i de stora vågorna vid Hållsund (aka Emmas udde), något jag sällan kunnat göra tidigare. Skönt med mer kraft och sitta stabilt samtidigt som en bredare ski inte slinker iväg lika lätt utför vågen. Vågorna blev ganska små inne på fjorden eftersom vindriktningen var aningen för mycket åt sydväst och vindstyrkan inte mer än kanske 9 m/s. Men det var en härlig tur med mycket glädje. Och Ingrids banankaka satt fint efteråt.
Loggat: 21km

Tisdag
Behövde vila efter at ha paddlat flera dagar i sträck och dubbelpass på söndagen. Körde kite med Kris i Torkelstorp och spanade ut över fjorden för att se om jag kunde se mina vänner som körde en dw, säkert tjoandes i surfarna. Som tur var såg jag dem inte.
Loggat: 0km

Onsdag
Enda dagen utan fjordvind
Loggat: 0km

Torsdag
Fantastisk dag där jag klämde in tre turer. Första turen blev tillsammans med Karin Anderö och min fru Kris, som satt bakom mig i min Epic V10 dubbel. Prognosen hade lovat mer än vad vi fick men det blev trots allt väldigt surfvänliga vågor hela vägen in även om de var mindre än utlovat. Fick enormt fint flyt i dubbeln med Kris där bak. Det var Kris första downwind och riktiga tur i surfski och det blev många glädjetjut från passagerarsätet. Maciej och Markus Grip var också med och vi la i vid Draget/sandstranden.
Loggat: 9km

fjorden_regn

Isätt vid Draget. Det regnade riktigt mycket i början men det gav bara lite extra krydda. det hör till liksom 🙂

fjorden_kris

Kris hade det riktigt trevligt i baksätet och fick många fina och långa surfar.

fjorden_karin2

Karin Anderö på sin första downwind på Kungsbackafjorden. Hon såg glad ut…

Nästa tur var det Tryggve, Maciej och jag som körde hela vägen bort till Krokudden med bilen, a.k.a Helevetesgrinden (by Markus Grip). Det är verkligen lyxigt att få komma så långt ut i fjorden. Tryggve och jag invigde vår Fenn Elite S dubbel i vågor och vågor var det. Vinden låg nog på ca 11-12 m/s rak syd och det var rejäla vågor vi mötte. Vi hade bestämt oss för att vi skulle hela vägen ut till udden, för att verkligen testa dubbeln i stor sjö. Det var berg-och-dalbana på väg ut och emellanåt hängde jag i luften när vi mötte vågorna. Sekunden efter vid nedslaget fick jag en rejäl dusch – så fantastiskt roligt det kan vara med upwind! Vågorna var dock stökiga där ute och vår dubbel ålade sig och det var svårt att få flyt och hitta surf. Men kul var det!
Loggat: 18km

fjorden

Dags för tur två med Maciej och Tryggve

fjorden_krokudden

Isätt vid Krokudden. Maciej reder ut det bra.

fjorden_krokudden2

Tryggve och jag fick mer problem, fick gå tillbaka in, fixa prylarna och sen göra ett nytt försök. I vågbryt gäller det att allt sitter på plats !

fjorden_dubbel_tryggve

Äntligen surf i dubbeln med Tryggve. Kolla så fint vågen bygger upp framför oss. JAGA!

Sista turen gjorde jag ihop med Patrik Stenberg, ny i surfskifamiljen. Killen köpte en Fenn Blue-Fin för ett tag sedan och nu var det dags för hans första downwind. Vinden hade lagt sig rejält men det fanns fortsatt små och surfvänliga vågor på fjorden. Ilägg: Draget/sandstranden
Loggat: 9km

patrik_stenberg

Patrik – ny i gänget men har redan jättefin känsla för det där med surf.

patrik_stenberg2

Patrik tar sin nya ögonsten på premiärtur. Ur plasten i havet.

Fredag
Fortfarande fina vindar från syd. Och regn.
Sov i bilen tillsammans med Kris och körde ett kite-morgonpass vid Torkelstorp. Fantastiskt att vakna upp, äta frukost och kliva rakt i neoprenet…NOT! För jag hade glömt min neoprendräkt och fick kliva i mina paddelkläder istället. Blöta och kalla. Men det var det värt, det blev en fin kitesession i ca två timmar innan jag fick bryta för att jag frös.

Dagens downwind var bestämd till 16:30 och det blev något missförstånd mellan Tryggve och mig med tiden. Jag trodde inte han skulle komma då klockan passerat en bra bit efter 16.30. Halvvägs till Röda Holme ihop med Maciej och Siven ringde Tryggve och undrade vart vi var då han kommit till Jonttis. Jag dirigerade om Tryggve till Röda Holme. Efter att ha lastat av skis och gjort oss i ordning kom Tryggve insladdandes på parkeringen. Förardörren flyger upp och ur hoppar en Tryggve iklädd endast kalsonger och med stressad blick. Ett skratt förlänger livet säg det, jag förlängde mitt liv med många minuter där kan jag lova.
Fick en fin tur runt udden, vågorna var väl som störst 1,5m med mer åt enmetershållet. Inte speciellt dramatiskt. Fantastiskt fina vågor hela vägen in till Jonttis, körde ett fjordrace och loggade tredje bästa tid. Kul med tanke på att vinden inte var mer än 9m/s och jag satt i Vaulten. Dock saknade jag det där släppet jag får i en smalare ski, men skönt med något lite kortare och ett större roder som ger bra stabilitet i skråsurfen.
Loggat: 19km

non

En vanlig syn på Jonttis under veckan – ett modernt surfski-slagfält.

Lördag
Fortsatt fina sydliga vindar runt ca 10m/s. Och sol! Första turen blev med Eric Gilland och vi la i vid Draget/sandstranden – mest för att göra det enkelt att få tillbaka bilen efter runda nummer två. Men det visade sig gå smidigare än jag trott att paddla hela vägen ut till Fjordskär mot vinden. Väl där ute startade jag kameran och vi körde med vågorna inåt. Fick kämpa på bra för att hinna med Eric, som verkligen lärt sig surfa efter några/något besök hos Boyan i Tarifa. Sist jag paddlade med Eric satt han i en havskajak med släproder. Han paddlade förvisso bra redan då men inte alls som nu. Wow säger jag bara. Jättefina vågor och riktigt stora vid Kalvö. Fantastiskt kul!
Loggat: 19km

fjord2_eric2

Jag fick jaga Eric som ofta låg en våg före mig, precis som på bilden.

fjord2_waves

Älskade lekfulla fjordvågor. Här jagar jag på skrå.

På nästa tur blev vi 12 stycken så Tryggve och jag bestämde oss för att sätta i vid Röda Holme eftersom det mer eller mindre skulle bli fullt med bilar vid Draget/sandstranden. Och kanske lite för att vi båda två har en konstig kärlek för den där udden som ger vilda och mäktiga förhållanden. Väl där ute var vågorna stora men aldrig så att det var läskigt eller gav oss någora problem. Vi höll ihop bra som vi lovat varandra men precis innan det var dags att vända ner och börja surfa var Tryggve försvunnen. Så där vips bara. Ena sekunden låg han ca 50m innanför mig och andra sekunden var han borta. Letade runt ett tag och surfade sedan innåt fjorden. Vi återfann varandra senare och det visade sig att han fåt värsta vågen i baken och surfat iväg snabbare än någonsin, fått en till och en till. Det var hans livs surf liksom och jag önskar så att han haft en GoPro som fångat hans ansiktsuttryck. Förmodligen fick han munnen full med saltvatten 🙂
Loggat:19km

Söndag
Sista fjordpasset på ett tag. Inga jättevindar att tala om men det var sol och jag ville kräma ur det sista innan två dagars kitevistelse i Skåne. Körde ett fjordrace allena i min Spark och fick jobba som en lite blå hela vägen (vilket var meningen) då vågorna inte var speciellt surfvänliga, mest långa och snabba. Ingen tid att skryta om men det kändes fint i kroppen nu. Jag var nöjd. Inte surfhungrig längre.
Loggat: 10km

Jag undrar om jag kommer att få uppleva en liknande vecka på fjorden igen? Det blåste sydligt sex av sju dagar, hur fint är inte det liksom. Och jag är så enormt glad att jag hade semester och kunde utnyttja mesta möjliga av vindarna och vågorna. Det blev många ombyten, kexchoklad, bananer, smörgåsar och coca cola. Och vilken lycka att ha så många vänner med samma passion för fjorden och dess vågor. Tack alla, ni är underbara! Och det var himla fint att ha min fru kitandes nästgårds, och vi slog följe hem tillsammans flera kvällar. I bilen handlade det enkom om vad hon lärt sig för nya kitetrick och hur många surfar jag fått.  Livet är underbart!

 

PS Ni som är nyfikna på Kungsbackafjorden kan kolla in min Fjordguide

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier