11/8 2014 Portugal – dag 1

04:00 – Jag vaknar innan klockan ringer och är klarvaken. Kan inte somna om. 30 minuter senare kommer Göran Larsson och hans fru Lilian och hämtar mig och vi åker genom ett tomt Göteborg mot Landvetter. På Landvetter är det full rulle, det är många morgonpigga människor som skall ut i vida världen. Min destination är Porto i Portugal där europamästerskapen i surfski arrangeras.

em_1_selfie_landvetter

Selfie på Landvetter

05:00 En mycket trött Evy Lanz stapplar in i avgångshallen och vi checkar in. Kaffe och smörgås på Esspressohouse. Några andra resenärer kör öl och macka – inte direkt min stil så här i ottan. Flygresan går via Brussel och utan några förseningar kliver vi av planet i Porto. Nelo-organisationen hämtar oss och kör oss direkt till Vila do Conde där vi skall bo och paddla, exakt samma ställe som förra året då de stod som arrangörer för surfski VM.

14:00 Trerätters lunch i solen utanför vårt pensionat. På floden bakom oss paddlas det flitigt. Det är drygt 20C och det fläktar skönt i vinden –Evy Lantz gillar verkligen läget. Martin ’Marre’  Nordstrand och Sven Jansson är redan på plats, gassar i solen och uppdaterar oss med det senaste. Det senaste är att deras surfskis från Epic kommer bli en dag försenade och att det går fiiiina vågor på havet. Pedro och Christina Holm kommer plötsligt förbi i en bil direkt från Porto. Evy och jag ser till att göra pensionatet till ett svenskpensionat med banderollen Evy tagit med sig. Najs!

em_1_evy_lunch

Evy Lantz gillar läget

em_1_hejasverige

‘Heja Sverige’ på plats på vår balkong. Pedro och Christina har rummet intill.

16:00 Göran, Lilian, Evy och jag doppar fötterna i Atlanten.*iiiiiih* det är kallt tycker jag och kommer aldrig längre än till knäna. Det rullar in ganska rejäla vågor som bryter på stranden men både Evy och Göran vågar sig i och simmar en liten bit. Blir nervös när jag tänker på att just här skall vi alla gå in och ut med våra surfskis under veckan. Är nästan lite glad att jag inte fått med mig Sparky ner – kanske bättre att nosedajva en hyrd MAZU ner i sanden tre gånger om dagen istället för min ögonsten.

EM arenan är under uppbyggnad och verkar bli en kopia på förra årets arena. Nästan inga skis finns på plats ännu och det är ganska tomt. Vi växlar några ord med någon ur arrangörsgruppen och jag undrar om hur de ser på förhållandena på havet. Excellent säger han – hela veckan ser fin ut förutom onsdag då det skall blåsa kring 13 sekundmeter. –The conditions will be too big for European standards, säger han. Förra året hade vi ingen vind under hela VM veckan. Årets EM vecka verkar bli av helt annan kaliber. Jag knyter näven inom mig och ber en bön att arrangören kommer ha rätt angående vindrana och vågorna till helgen. Om det ser ut som det gör på havet idag med 1,5-meters vågor, då blir jag nöjd. Då blir det ett riktigt surfskirace där bäste surfskiman/kvinna kommer vinna.

em_1_atlanten

Lillian, Göran och Evy på stranden där vi skall gå i mål om knappt en vecka.

19:00 Evy och jag ansluter till svensksgruppen efter ett lyckat besök på Big Wave store där vi shoppat flip flops. Ola Ström, Hanna, deras lilla Selma och Hannas föräldrar har också kommit ner och vi alla tolv svenskar äter middagen ihop på en restaurang med vita dukar och köttbitar som får både Marre och Ola att frusta.

22:00 Evy och jag tar tag i röran på vårt rum. Martin och Sven bor i rummet intill och har redan döpt sitt rum till ’dockrummet’. Paul Rosenqvist kommer ansluta imorgon och det ska bli kul att se de tre välväxta grabbarna bädda ner sig under de rosa täckena.

em_1_dockrummet

Martin verkar stolt över dockrummet

Evy och jag går igenom innehållet i vår påse från registreringen. Årets bästa gåva och överraskning är den enormt snygga skärmmössan.

em_1_snygg_hatt

Evy visar stolt upp den snygga skärmmössan. Årets snyggaste helt klart!

em_1_rummet

24:00 Dags att sova under mitt rosa-mönstrade lapptäcke. I morgon blir det paddling äntligen – och äntligen i stora havsvågor. Kan knappt vänta, jag är så enormt förväntansfull.
Till sist: Pappa och mamma, vi saknar er här. Alla hälsar och ta hand om er och krya på dig pappa.

Categories:

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier