Detta är downwindarnas kust! Vackra sandstränder, fantastiskt vägnät och en regelbunden busstrafik som med fördel kan nyttjas. Dessutom är den skånska sydkusten med åkrar, alléer, kullar och vita sandstränder en fröjd för ögat när du färdas till och från downwindturen, bara den är ett äventyr i sig.

Stavstensudde – Smygehuk/Smygehus 20/23 km 

Stavstensudde har en fin sandstrand, men kan vara svår att orientera sig till. Har du kommit till Gislövs läge har du paddlat för långt. Enklast är att orientera sig på sträckan är med GPS-klocka. Smygehamn kan vara svår att ta sig in och ut ur. Rampen ligger till öster men det går också att ta sig upp via stegarna längst med kajkanterna. Ett alternativ är Smyghus som ligger någon km öster om Smygehamn. Tänkt på det är tuff paddling från Smygehamn till Smygehuk om vinden ligger på från väster. Smygehus är en stenstrand. Kännetecken är det vita Smygehushotellet och badbryggan. Smygehus och Smygehamn har egna busshållplatser. Det finns flera matställe i Smygehamn, men de stänger senast kl 18. Det finns dock en lokal pizzeria med okay pizzor 1 km längre österut som har öppet i mer rimliga surfskitider till minst kl 21. 

Farleden till Trelleborg är kraftigt trafikerad. Passera en bra bit ut för att få god sikt. 

Smygehus havsbad

Smygehus – Abbekås/Mossbystrand 17/20 km

Lättnavigerat då det bara är att följa kustlinjen. Gå inte för nära då det finns sten. Halvvägs ligger Hörtebrygga. Eftersom Hörteån går ut i Hörtehamn kan det bli märkliga strömmar in i denna hamn. Var lite försiktigt och ligg rätt i kurs. Hörte har egen busshålllats som ligger 100 m från hamnen. 

Abbekås har hamninloppet till öster och är lätt att ta sig in i på vid västlig vind. Här finns en bra ramp att gå upp på. Prata gärna med fiskegubbarna och klappa deras klotrunda katter. På sommaren är Abbekås hamnkrog öppen vilken har god mat. 500 m längre norrut ligger busshållplatsen och det lokala hamburgarhaket. 

Mossbystrand är sandstrand med snällt stranbryt. Detta är en bra strand att öva just strandbryt. Det kan ligga ett fiskenät i nord-sydlig riktning. Paddla inte just där. Här är det enkelt att ta sig i land och ingen sten, bara sand. Parkeringen och busshållplatsen ligger nära stranden. I glasskiosken går det att beställa både Svensk angusburgare och glassefterätten valpen. För den som föredrar rökt makgrill gå iland lite längre österut vid fiskerian. 

Abbekås/Mossbystrand –Ystad 13/16 km

Vis östlig vind är det stökigt i hamnen i Abbekås. Här kan Mossbystrand vara ett bättre alterantiv. Håll ut ca en km för att få bra vågor i rätt riktning. Hamnen i Ystad kan vara stökig id ostlig vind. Gå i land vid sandstranden precis innan hamnen. Där kan det också bli visst strandbryt och massvis med tång. Reka gärna i förväg. Busshållplatsen är en km bort vid stationen eller mitt i stan. 

Mossbystrand – Kabusa 20 km 

Fin sträcka på mitten av sydkusten. Kabusa har sydkustens, möjligtvis Skånes största strandbryt vid sydvästlig vind. Sikta på ett litet rött torn. Detta torn är övervakning för Kabusa skjutfält. Det går att paddla denna sträckan även vid aktivitet på skjutfältet. Målgången ligger precis i kanten till skjutfältet. Kolla gärna försvarsmaktens schema för militärövning. 

Logistiken från Kabusa är lite knepigare. Buss till ystad- fika och sen buss till Mossby är ett bra alternativ. Alternativ ta med en cykel som får åka buss till ystad, ta tåg till Svarte och cykla sista 5 km till Mossby. Möjligheterna är oändliga. Det går även en fin cykelväg hela sträckan längst med kusten. 

Här gick South Skåne Ocean Race i maj 2020. De som var med kommer aldrig glömma, vilka fantastiska förhållanden!

Stranden vid Kabusa kan erbjuda utlandsliknande förhållanden 🙂

Kabusa – Kåseberga 10 km

För den som vill ha en längre sträcka går det även att starta vid Ystad saltsjöbad som har sandstrand eller vid Ystad hamn.  Detta är en mäktig sträcka om det är rätt förhållanden att även spana in kusten. Hammars backar är gamla sandbankar som sträcker sig 20-30 meter rakt upp i rasvinkel. För den som paddlar långt ut syns Ale stenar som är en skeppsättning, fornnordisk kalender eller något helt annat. I Kåseberga finns god mat för den som hinner hit innan kl 17, troligtvis senare på sommaren.  I Kåseberga är det lämpligt att gå in öster om hamnen. Vid rätt vindar ligger här ofta brädsurfare i vattnet. 

Kåseberga – Sandhammaren

Detta är sträckan som rundar Österlen. På kartan ser det lättnavigerat ut men i verkligheten är det sand på sand på sand. Ett riktmärke är dock fyren vid sandhammaren. Här är det bra att hålla kolla på avstånd med GPS-klockan. Längst sandhammaren finns det många parkeringsplatser. De helt fulla varma sommardagar. Men blåser det på bra eller är regn i prognosen är det lätt att hitta plats till sitt surfskiekipage. Utanför Sanhammaren ligger den Danska ön Bornholm. Ibland syns den ibland inte. Under sommaren går det att gå upp i fyren. Då syns Bornholm mycket tydligare. Det är ca 40 km till Bornholm från Sandhammaren.