Downwind i Skälderviken är ‘på riktigt’. Det är vackert, det är häftigt, det kan vara långt, det är svårnavigerat och oftast avslutar man med en rätt häftig landning genom brytvågor någonstans på den långa sandstranden. Jag älskar detta ställe! Det var här jag satte hastighetsrekord i en riktigt stor tripp-trapp-trull våg 1km utanför Klitterhus. 29,8km/h och det var att jag nästan inte vågade åka ner i den långa utförsbacken. Wohooo!

OBS, landa ALLTID till vänster(norr om) piren vid Klitterhus. Annars kan det bli karbonmos bland stenarna!

Att runda Kullen är spektakulärt, riktigt! Se till att du ger dig ut i de förhållanden du klarar av. I Skälderviken finns dw för både nybörjaren och elitpaddlaren – jag lovar!
Den vanligaste sträckan jag kör är Arild till någon av de tre landningsplatserna, t ex Klitterhus. Något att komma ihåg är att dyningen kommer mer i vänster sida än vad man räknat med. Ta därför alltid höjd i början och var noga med att hålla höjden. Vill man ha rak medvind hela vägen paddlar man förslagsvis till Farhult istället. Det blir mindre utmanande om man inte är ett fan av snedsurf.

Banorna på sydost (SO) är snälla och kul med korta branta vågor. På sydväst (SV) och mycket vind är sträckan Arild till Torekov riktigt riktigt kul om man är duktig på trippelpuckelpist. Vågor i flera olika system som korsar varandra. Otroligt kul för den väldigt erfarna. Och jättelångt att köra runt med bilen. Men är man desperat så är det SÅ värt det!

Och svaret är nej på frågan om man inte kommer längre ut på Kullen än Arild. Start i Mölle på andra sidan och du kommer långt ut. Men då får det inte blåsa allt för mycket om du ska runt. Och det går såklart fint att ta upp i Arild om du inte orkar paddla ända in till Ängelholm.

Det finns mycket fint i området såsom mysiga restauranger, hotell, fik, vandringsleder etc. Enjoy!