Barsebäck – Malmö/Lomma 18/14km

Så länge kärnkraftverket finns kvar är det lätt att ta ut kursen mot Barsebäck. 1 km norr om kärnkraftverket ligger Barsebäck hamn. Tänk på att hålla ut ordentligt söder om hamnen då det är grunt och finns många stenar som kan slå sönder både roder och ski. Vid kraftiga vågor kan det vara riskabelt att gå in eller ut ur hamnen. Följ då istället södra hamnpiren på utsidan. Det finns någon enstaka sten här, men är mycket mer skyddat. 

I Barsebäck finns det både en restaurang och en glassbar som har öppet på sommaren. 

Paddlar du söderut är Turning Torso ett bra riktmärke. I Malmö kan du välja att gå in antingen i industrihamnen eller i Västra hamnen. 

Farleder att vara uppmärksam på är halvvägs vid Lomma. Detta är en småbåtshamn. Norr om Malmö finns infarten till Oljehamnen. Här går bara stora lastfartyg. Mest trafikerat är Industrihamnen. Här går både spannmålsbåtar, bilfärjor, kontainerfartyg och fritidsbåtar. Lotsbåten kör snabbast. Var mycket uppmärksam när denna farled ska korsas. Ska du paddla in i Industrihamnen, gör det söder om farleden. 

Alternativa rutter

Barsebäck till Lomma hamn är en 10 km DW som funkar bra på nordvästlig vind. Tänk på att gå in i hamnen. Det är extremt långgrund utanför Lomma. Upptag på Lomma beach funkar också fint men tänk som sagt på att det är långgrunt.

Malmö till Bjärred är en bra sträcka på sydvästlig vind. Sikta mot masterna. När det är några km kvar syns kallbadhuset i Bjerred. Där är det bra att gå i land. Var uppmärksam på strandbrytet. Här bryter vågorna mot sanddynor som flyttar sig. Restaurangen i Kallbadhuset har öppet på helgerna året om. 

Råttfällan är fyren utanför Malmö industrihamn. Här är det ofta fantastisk surf. Malmös surfskisurfspot. Ett bra ställe att köra in and outs på. 

Sibbarp – Malmö 9-12 km

Sibbarp till Malmö är Malmö kanotklubbs hemmabana. Sätt i surfskina i Barnviken precis norr om brofästet. Här finns en stor parkering som är tom största delen av året. Paddla ut mot Danmark i ca 1 km och vänd sen upp mot Malmö. Vid ön är det alltid stökigt. Här kan det vara strömt. Kolla därför gärna strömriktningen för att inte få en obehaglig överraskning i form av en tidsmässigt mycket långt DW. Går strömmen mot vågorna fås dock fantastisk surf.

Välj att gå in till Malmö genom Västra hamnen som är närmast eller industrihamnen. Tas skina upp vid Malmö kanotklubb rekommenderas Blå Hoddan för energiintag. Malmös hyrcyklar kan användas för att hämta bilen igen. Det finns cykelställ vid Malmöhus och vid Sibbarps kallbadhus. Vid fin stranddag rekommenderas cykelvägen som går längst med Limhamnsvägen.  

Klagshamn – Malmö 18 km

En bra bana att paddla vid sydlig vind. Sätt i på sandstranden. Paddla ut långt då det är grunt och fullt med sten nära land fram till brofästet. Trixigaste delen kan vara under bron. Där blir en del spegelsjö. Välj att gå under bron ett par bropelare ut. För att få djupt vatten krävs att du är minst fem bropelare ut. 

Skanör – Klagshamn/Malmö 13/26 km

Här krävs extra säkerhetsmarginaler då det inte går att gå iland förrän vid Klagshamn. Fås problem kan det gå att vända in och gå iland vid Falsterbo som då är något mer vindskyddat än att vända tillbaka helt till Skanör. Sätt i vid stranden öster om hamnen. Norr om Skanör finns sandrevlar som flyttar sig. Håll långt ut här. Strandrevlarna ger strandbryt då vattnet bara kan vara några dm djupt. 

Ska du paddla hela vägen till Malmö sikta på bron och fyren utanför Klagshamn (Höllvikens fyr). Här rekommenderas kompass. En regnskur gör att sikten försvinner helt och det kan vara svårt att bedöma riktning.  Läs vidare under Klagshamn- Malmö.