13 juni 2014

Det har varit alldeles för lugn väldigt länge nu. Jag kan nog säga att det inte blåst en bra downwind på hela maj och juni. Nu äntligen lovade DMI en hyfsad downwind med vindar från nord-nord väst och bästa norrmannen Jens Webster och jag bestämde att vi, på tu man hand, skulle ut och testa våra fina Sparks i vågorna. DMI hade lovat ca 12m/s och på den nordliga riktningen valde jag en otestad sträcka – Gottskär till Ringhals à knappa 20km.  Fick ihop det bra med skjuts av bil då mor och far skulle på middag hos goda vänner i Åsa och de lovade att ställa en bil vid Ringhals.

Första biten ut från Gottskär var givetvis platt men vi hade en fin vind i ryggen. Jens som alltid är lite otålig på surf började knorra över att vågorna var för små och att de förmodligen inte skulle bli större. Jag visste att de skulle bli större ju längre bort från fjorden vi kom och så blev det naturligtvis. Men tyvärr uteblev den där toksurfen som jag drömt om. Som vanligt viker alltid vågorna av mot kusten och eftersom vi paddlade närmare Ringhals hela tiden så kom vågorna mer och mer från sidan. Jag försökte hålla ut en bit men kände att det aldrig blev riktigt bra, jag fick aldrig de där långa härliga surfarna. När jag passerat Ringhals kunde jag äntligen följa med vågorna in mot Bua/Videkärrs hamn och fick åtminstone två sköna surfar innan det blev platt. Plötsligt kände jag hur min ski blev helt tung och trög. Var det grunt? Var jag trött? Nä, det var sjögräs som satt sig i rodret visade det sig senare. Sjögräsfena måste införskaffas omedelbart!

DCIM100GOPRO

Jens och jag hade båda våra GPS klockor med oss som vi startade samtidigt. Vi hade bestämt att jag skulle tokpaddla exakt en timma för att få till ett bra träningspass. Kollade klockan och ser att jag snittat 12,4km/h under denna timma. Detta är ungefär lika snabbt som då jag paddlat på fjorden i små små dyningar. Inser att jag har en lång väg kvar till att bli snabb i vågor, speciellt de från sidan!

Jens och jag hann med lite after-ski på den vackra stranden vid Videkärrs hamn. Jag summerade för mig själv den nya turen och tänker att nästa gång jag paddlar den så skall jag se till att snika Hållsunds udde innan jag viker av mot Ringhals. Såsom vi gjorde idag blev inte helt bra med vågorna lite för mycket i sidan för att det skulle bli mer njutbart än smått irriterande. Dessutom kändes turen lite kort och håller man ut mot udden blir turen någon kilometer längre.

gottskär till ringhals

Dw turen Gottskär till Bua. Röd sträcka visar hur den borde ha paddlats istället.

DCIM100GOPRO

Stranden i Videkärrs hamn

DCIM100GOPRO

Norrmannen är lycklig över sin nya Fenn Elite Spark

Turen skall in i nästa upplaga av fjordguiden för det är helt klart ett bra alternativ för downwind runt Kungsbackafjorden på nordliga vindar. Hade vi haft mer tid skulle vi kört Bua till Varberg denna dag. Den sträckan är längre och ger vågor direkt från början, men som sagt det blir ett större projekt om man inte bor i Varberg.

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

After-ski med Jens

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier