På min önskelista inför EM satsningen 2016 står det bland annat: Downwind träning med Boyan (kanske en av få realistiska punkter?!). Jag var nere hos honom i Tarifa september 2015 och fick lära mig ett och annat och får säga att jag sedan dess blivit mer effektiv i vågorna och jag vet mer vad jag håller på med och framförallt varför. Att samla ihop oss prioriterade paddlare och åka ner till Tarifa är inte helt enkelt med tanke på ekonomi, tid, schema o s v. Så varför inte ta hit coachen istället? Sagt och gjort, Richard Holm i surfskikommittén fick ok från förbundet och planlade det hela. Boyan kom upp lagom till SM i Norrköping och tanken var att vi under två dagar på östkusten skulle paddla tillsammans. Dock var vindprognosen urusel men på västkusten såg det mycket bättre ut. För att kompromissa med Stockholmspaddlarna så blev det en dag i Norrköping där Boyan körde några timmar teori med oss samt ett plattvattenspass. Andra dagen förlades till Marstrand.

13631517_10153751026602896_4261037015304092760_n

Fyra lyckliga paddlare på Marstrand: Richard Holm, Emma Andersson, Ema Levemyr, Boyan Zlatarev. Foto: Magnus Siverbrant. OBS! Kolla in fem skis på taket!

Det var första gången Boyan paddlade på svenska västkusten och jag tror att han blev lite frälst faktiskt. Det kom att bli en perfekt dag med det bästa västkusten hade att erbjuda: Sol, bra drag i Marstrand med folk och snabba segelbåtar, ganska varmt i vattnet och så helt fantastiska vågor. Det var Magnus Siverbrant, Richard Holm, maratonpaddlaren Emma Andersson och jag som tillsammans med Boyan la i våra skis vid Reidars Kajakuthyrning och paddlade ut genom hamnen. Synd för de andra som inte kunde hänga på! Som sista dagen på Match Cup var där mycket folk och mycket aktivitet på vattnet. Vi fick trängas med båtar, segelbåtar, kajakpaddlare, SUP paddlare och färjan innan  vi kom ut på öppet hav. Riktigt härligt var det att möta vågorna och vinden hade ännu inte hunnit friska i så mycket, vad kan det ha varit? 8-9 m/s?

Tre downwinds
Det blev en lång och skön downwind in till Lökeberg som började med stora vågor runt 1,5m. Att surfa stora vågor är svårt tycker jag och det var därför intressant att se hur Boyan gjorde och även efteråt diskutera teorin kring hur det ska gå till. Det var först när vi kom in på Älgöfjorden som det blev enklare och mer lekfullt. Och perfekt för att lära sig hitta sweet spoten, hitta långa surfar med riktningsändring mm. Jag blev tillsagd att jag stöttade felaktigt på min vänstra sida. Vadå tänkte jag, det spelar väl ingen roll om min armbåge pekar nedåt eller uppåt? Boyan förklarade att det finns risk för axeln att gå ur led med den vinkeln jag höll. Jag förstod senare vad han menade eftersom jag stöttade och bromsade farten duktigt mycket för att bibehålla rätt position på vågen. Rejält tryck på paddeln med andra ord. Idag var det fokus på att surfa, inte paddla, och jag försökte verkligen hålla mig till det, vilket emellanåt är svårt. Speciellt när man ser Siven flyga förbi och jag ville ta upp kampen. Den killen har också svårt att låta bli att trycka på. Förmodligen ännu svårare än jag. Genom att ’bara’ surfa höll jag kring 14-15km/h och det finns väl inte så mycket anledning att paddla på då? Ärligt talat så handlar ju inte Boyans clinics om att paddla snabbt, det handlar om att lära sig surfa. Och när man surfar ska man inte paddla ifrån vågorna/paddla snabbt, det kan man göra hemma/någon annan gång, det handlar om att utnyttja vågorna så mycket som möjligt. Och det här är en av anledningarna till varför Boyan sätter alla deltagare i Epic V8or när de kommer till Tarifa. Om detta pratar Boyan en del om i sin podcast, mycket värd att lyssna på – lyssna här.

Boyan är knäckande bra i vågor och det är alltid kul och inspirerande att se proffs jobba. Vi gjorde en övning som går ut på att komma så långt som möjligt på 100 paddeldrag eller max 5 min. Jag avslutade mitt hundrade paddeldrag något efter Siven och efter mig var Richard och Emma. Boyan var långt framför oss och hade bara avverkat 80 drag när 5 minuter hade gått. Sa jag ’knäckande’?

boyan_4

Sköna, lättfångade vågor. Men inte alltid så enkla att stanna kvar på. Bromsar å bromsar!

När vi kom i land var det ombyte och matintag som gällde innan tur nummer två. Magnus föräldrar ställde idag upp som chaufförer och vi slapp därmed hämta några bilar, riktigt lyxigt! Vid tur nummer två satte vi i vid campingen och paddlade upwind ca 1500m. Vinden hade ökat till runt 12 m/s liksom våghöjden och det här passet kom att bli mitt bästa för dagen och bästa/effektivaste surfpasset hittills för mig. Tror aldrig jag har surfat så mycket och paddlat så lite. Det gick inte att ta miste på lyckan ute på havet, vi var flera som skrek av glädje i surfarna. Jag kände snart att det här måste jag bara ha mer av, det måste bli en tredje tur. Richard var trött, Emma behövde åka hem liksom Boyan behövde vända upp mot Stockholm. Skönt att Siven hade lite ork kvar och efter ännu ett ombyte och matintag blev vi skjutsade upp till campingen. Mina torra ombyten hade vid det här laget tagit slut och det var inte speciellt skönt att krypa i de blöta kläderna igen.

Den här gången vände vi rakt ner med vinden för 10km dw. Jag var trött nu och hade lite ont här och där och försökte mer än någonsin surfa och snåla med paddeldragen. Men även hjärnan var trött och jag får väl erkänna att det faktiskt var skönt när turen var över och skönt att inte längre ha suget för mer surf. Kort och gott – jag var äntligen nöjd, hungern stillad!

boyan_3

Sista rundan och vågorna var fortfarande fina. 

Boyan var också nöjd och undrade varför vi inte öppnat surfskicenter vid Älgöfjorden. Det var ju ett perfekt ställe för downwind menade han på.Vågorna lagom stora, skönt med land hyfsat nära och en biltur på ca 15min till ilägg är ju ingenting menade han på. Och just idag hade det varit world class conditions tyckte han. Ja, jag har då aldrig påstått att vi i Sverige inte har bra möjligheter för att bli duktiga surfskipaddlare. Vi har massor med kust och absolut bra möjligheter för downwindturer. Bra vägnät finns det också och vägarna är inte allt för trafikerade. Jag har varit i andra länder och paddlat ski och där har det verkligen inte gått lika smidigt att köra till iläggsplatsen. Men det verkar som om resten av världen tänker annorlunda om oss.

Det var två mycket givande dagar med Boyan. Hans teori blandade för mig nytt och gammalt och sällan lyssnar jag så noggrann på någons föreläsningar som Boyans. Passen på vattnet  var också väldigt bra ur flera aspekter liksom våra diskussioner efteråt. Boyan sa väl inte jättemycket till mig den här gången men det han sa var jäkligt bra. Och det han säger till andra ska man också lyssna noga på.
Älgöfjorden och Kungsbackafjorden
Ni som inte testat att paddla på Älgöfjorden ännu tycker jag skall testa detta. Vi i Göteborgstrakten är lyckosamma att ha två fina fjordar så nära, finfina för downwindpaddling. Kungsbackafjorden, mina hemmavatten, funkar bra på vindar kring syd och här blir vågorna extremt tillrättalagda. Stället är perfekt för nybörjare som skall lära sig surfa och man kan gå ut i väldigt hårda vindar och ändå känna sig säker. Och det går fint att hitta surf redan vid 5-6 m/s på rätt vindriktning. Vill man utmana sig går man runt Hållsunds udde där det blir stort och stökigt. Läs mer om Kungsbackafjorden här.

Älgöfjorden är något bredare och erbjuder samma typ av downwindförhållanden fast med fler vågsystem. För min del hittar jag just nu lite mer utmaning här eftersom vågorna inte är lika tillrättalagda. Men de är absolut lika lättfångade. Även här kan man söka större utmaningar genom att första paddla på öppet hav för att sedan gå in på fjorden. Vart gränsen går för dessa äventyr bestämmer bara du själv. Jag borde fixa en guide till paddling kring Marstrand. Om inte Siven hinner före vill säga 🙂

marstrand

Tur nummer två för dagen 15km. Ilägg vid badplatsen nedanför campingen, paddling upwind ca 1500m och sen dw till Lökeberg

Tack Boyan för ännu ett givande möte. Och tack Richard Holm för att du fick till det här! Och tack Siven för uppehälle i sommarstuga, sjyssta föräldrar samt att du avslöjade dina trick för hur man kan lasta fem skis på en bil.

För er som har möjlighet att vara med på någon downwind clinic med Boyan så tag chansen! Boyan är pedagogisk och kan verkligen förklara och förmedla ’downwind basics’. Har ni inte möjlighet att åka till hans center i Tarifa så försök vara med på någon av hans clinics i Skandinavien. Hittills i sommar har han varit på flera platser i Sverige och kommer fortsätta i Oslo i augusti. Osäker på resten av hans schema innan säsongen drar i gång i Tarifa i höst.

Boyan klippte ihop en film från dagen. Se den på Facebook:
https://www.facebook.com/surfskieducation/videos/1350694681626910/

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier