15-28 juli 2019

Under två veckors tid cyklade jag, Kris och Emma ca 90 mil från Dunkerque ner till Bretagne, genom Haute France och Normandie. Med oss hade vi ca 6 kilo packning och att välja kläder till middagen var alltid lätt 🙂 Dock gäller det att tvätta sina cykelkläder varje dag och att cykelsemestra är något jag varmt kan rekommendera. Man hinner se väldigt mycket och alla sinnena är påkopplade där man susar fram på sin cykel. Man känner doften av nygräddat bröd när man cyklar genom byarna, för det ligger ju ett bageri i varenda större by, och ibland mindre. Man hör ljud från getter, kossor, strandliv, traktorer, kyrkklockor, fågelkvitter. Och så känner man…varm vind mot huden, ett lätt sommarregn, spöregn som blöter ner skorna. Kanske skav på sittknölarna efter en lång dag, hunger och så känner man längtan efter en kall öl efter en hel dag i cykelsadeln. Vad av detta upplever man på en bilsemester?

Det finns många trevliga länder att cykla i och just nu har jag en hangup på Frankrike. Jag älskar fransk matkultur, jag gillar språket även om jag knappt kan prata det, prisnivån är sjysst, det finns otroligt många fina ställen att cykla till, det finns många väldigt fina cykelvägar och bilisterna i Frankrike är helt klart sjysstare mot cyklister än här hemma i Sverige.

För att navigera använde vi oss av appen ‘Komoot cykling and hiking maps’, fungerade hur bra som helst. tack Lisa H för tipset!

Hur långt man vill cykla varje dag är upp till var och en. Ska man hinna turista lite här och där bör man inte lägga in för långa sträckor. Vi snittde runt 20 km/h och 40km cykling blir då knappt en halvdag om man ska räkna med diverse stopp.

Lunch i Frankrike är oftast en trevlig historia. Antingen en enkel trerätters på någon restaurang för ca 13 Eur el så köper man färska baguetter, brie mm i en mataffär och gör sin egen lunch. Väl värt att tänka på är att alla affärer är stängda på söndagar förutom restauranger. Middag äter man också gott ute på stan eller på Auberget där man bor, där en trerätters går på allt från 20-30 Eur. Tyvärr har Frankrike inte kommit lika långt som Sverige med att erbjuda vegetariska alternativ men cyklar man i Normandie finns där alltid musslor/fisk/skaldjur på varenda restaurang.

Vi bokade faktiskt alla våra boenden ganska långt innan och planerade hela vår rutt. Det går säkert att bestämma sig on the fly men räkna med att det kan bli svårt att hitta lediga rum där det är turistigt. Vi bodde på flera olika boendetyper vilket jag tycket var jättekul. Gillar man dock struktur och tycker det skönt att kunna förvänta sig en viss standard skulle jag hålla mig till hotell och Auberge. Jag förklarar nedan de olika boenden vi bodde på:

Auberge: Inn/Värdshus. Enkelt hotell med restaurang där frukost och middag alltid finns att tillgå. Min favorit, speciellt de som låg på landsbygden och var mer personliga.

Chambre d’hôtes: Bed and breakfast. Kul, trevligt, personligt!

Air BNB. Kul trevligt, kan bli ganska intimt, högt och lågt.

Hotell: jag hotell vet ju alla vad det är. Tvåstjärnigt bodde vi på och mestadels var det good enough för oss. Rent, ok sängar men ganska trångt.

Jag gillar att dela med mig av det jag upplever samt att föra dagbok för att senare kunna minnas tillbaka. Jag klippte ihop en vlogg från varje dag från vår resan.

 

Categories:

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier