15 april 2020

Paddelteknik, paddelteknik och åter paddelteknik. I can’t live with it, I can’t live without it. Jag har ingen paddelbakgrund utan började från ingenstans runt 2011. Jag har bra mycket mer muskel-och pannbenstalang i min kropp än talang för teknik. Den där jäkla paddelrörelsen är så otroligt komplex, jag blir tokig! Och inte blir det lättare när folk säger olika. -Du har för lång paddel. -Du har för kort paddel. Jag kollar på bilder och film av mig själv när jag paddlar. Det ser inte så bra ut. Ser vad jag gör för fel men vet inte hur jag ska rätta till det. Blir tokig!

Ping, jag fick ett meddelande på min messenger av en viss Joakim Lindberg. Han den där maraton- och sprintkanotisten som senaste åren kört riktigt bra och varit nära pallen i internationella mästerskap. Jag känner honom något sedan tidigare då vi bott i team NK lägenheten i Vila Jojosa under Surfski EM 2018 ( ja, killen har gjort några få gästspel i surfski). I alla fall, Jocke hörde av sig och frågade lite om jag kunde tipsa om hur han kan marknadsföra sin nya coachingverksamhet som han vill satsa på i kombination med sin elitsatsning. Jag blev direkt nyfiken och frågade om priset och upplägget. Jag var ju i sådant behov av att få ett rejält uppsving med min teknik. Läget kunde inte bli bättre.

Vi sågs på NPK vid Delsjön för en drygt två timmar lång tekniklektion. Jocke började med att gå igenom basic setup med sits, paddelisätt, paddellängd, min paddelmodell, storlek etc. Sen paddlade vi tillsammans på sjön och Jocke kunde snart rätta till mig genom att få mig göra ett brantare isätt plus att korta min paddel två centimeter. Han fick på ett bra sätt igång min rotation bättre och genom att få en bättre rotation till isätt fick jag paddeldraget att hamna längre framför mig och mindre bakom mig. Vips var mitt lite för långa paddeldrag borta. Vi gjorde bara några få olika övningar men repeterade dem, växlade mellan dem, gjorde dem med olika fokuspunkter och jag hade kontinuerlig progress. Otroligt kul! Och jag förstod bättre vad jag höll på med. Det var otroligt lyxigt att ha någon som såg varenda rörelse jag gjorde under två timmar, som rättade med anpassade tips och övningar. Jag fick sällan höra vad jag gjorde för fel utan snarare vad jag skulle jobba på och förbättra.
Avslutade med filmning och analys där vi mest kunde bekräfta det mesta Jocke sett och som jag ska jobba vidare med. Otroligt nyttigt att se sig själv och lära sig se vad som är bra och vad som kan bli bättre.

Filmning och analys på slutet. Hoppas kunna ta med mig detta ner i min surfski.

Det mesta av det Jocke sa var känt för mig. Jag har ju jobbat med min rotation under alla aktiva år. Men flera av sakerna fick jag till mig på ett annat vis än tidigare och jag förstod mer varför saker ska göras på ett visst sätt. Jag har har tidigare varit med på flera teknikclinics och fått många tips och råd men aldrig en sådan privat och intensiv mangling av min teknik som den här gången. För mig var det toppen! Och så skönt att äntligen få koll på paddellängden (vilken kan vara en kombination av längd samt storlek på blad). Nu gäller det att fortsätta jobba på det och hoppas att ta en till lektion för Jocke senare och då i min surfski. Att jobba med sin teknik är ett kontinuerligt arbete som aldrig tar slut. När jag pratade med Jocke förstod jag hur mycket han faktiskt jobbar med sin teknik. Inget nytt under solen egentligen men ibland behöver man höra det direkt från en sådan person (läs proffs!).

Ni som är sugna på att boosta er teknik inför 2020, passa på! Jocke kan säkert komma ut till fjorden och hålla lektioner för er som bor där / inte har tillgång till kanot på NPK.
Här finns info om Jockes coachingverksamhet

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier