Lördag 6 augusti 2016

dubbel3

Sköna uppförsbackar!

Jag och Siven stack ut en sväng på havet i lördags. Tog min fina Fenn Elite S dubbel och satte i vid Reidars Kajaker på Koön/Marstrand. Ute på havet blåste det ca 12 m/s rak väst och det var skönt att sitta två i båten då vi paddlade mot vinden. Magnus, som inte paddlade dubbelski innan men är en stormästare som frampaddlare i K2, fick (observera ’fick’) sitta i fram och jag tänkte för mig själv att det skulle bli intressant att se hur han hanterade det. Hantera det skulle han kunna men frågan var hur stort steget skulle vara från att paddla S1 till S2/dubbel.

Növlade på i drygt 8km/h ut mot Pater Noster och vände när det var någon kilometer kvar. Jag var totalt dyblöt efter turen ut så när jag hoppade i och simmade till aktern på skin för att starta kameran blev det liksom ingen skillnad i hur blöt jag var. Att paddla mot vinden kan faktiskt vara riktigt kul, speciellt i dubbel. För mig var det bättre än Liseberg helt klart. Ibland hängde vi i luften, ibland kom en våg och bröt över oss och ofta paddlade vi upp för härliga uppförsbackar (som kändes som mindre slalombackar) och damp ner i branta nerförsbackar på baksidan av vågen. Underbart!

Vågorna var stora och snabba och kom från minst två olika håll. Det var lite stökigt (minst sagt) och det var svårt att kunna nyttja all kraft till att accelerera. Då och då fick vi stötta och skin krängde hit och dit. Dessutom spolade det in vatten i min sittbrunn från sidovågor som sköljde över mig och det var sällan torrt där. Flera gånger lättade jag i cockpit när jag fick vågorna på mig i surfarna, borde installera säkerhetsbälte där bak! Magnus vågbrytare han monterat i fram kändes patetisk med tanke på hur mycket vatten som kom in hos mig. Fick på några rejäla surfar där dubbeln kunde sträcka ut fullängd i vågen utför. Toppfart noterad i klockorna var 24.9km/h har jag för mig.

dubbel9

Sköna långa utförsbackar som gick i 20.

Plötsligt bara låg vi där i vattnet. Vi hade vält i början på en surf och det gick fort. Och det gick fort upp i båten också. Utan att ha snackat ihop oss eller övat innan så satt vi i sadeln igen och fångade snart nästa surf. När vi kom innanför Åstol och de andra kobbarna blev våghöjden mindre och det blev lite enklare och mindre stökigt. Vi fick ett jämnare tempo och bättre flyt. Jag hade mycket nöje av att sitta bakom Magnus och jag tyckte att han skötte sin jungfrupaddling i dubbeln med bravur. Vi var inte helt jämspelta då Magnus har en högre frekvens än mig och jag hade svårt att hänga med, framförallt i början då vågorna var snabba och krävde hög fart från oss. Jag gillar att luta mycket för att få skin att svänga, Magnus använder rodret mer. Magnus har en favoritsida att stötta på, jag fixar numera båda sidor bra. Det blir lite lustigt att stötta ner i vågen istället för in i vågen (på rätt sida). Magnus huppade emellanåt när han ville ha extra kraft från mig och det funkade jättebra för mig – den ska jag ta med mig. Det var enkelt att följa honom när han slog av på kraften (men ändå paddlade) och även när han drog på. Det märks att han paddlat mycket K2 – kul!

dubbel5

Just där i den sekunden går det åt h…e, vi tippar åt höger.

dubbel6

Men ett litet bad gör bara gott. Tycker det är kul att ramla i och blöta var vi redan.

Att paddla dubbelski är en konstart, det är mycket som skall stämma och man behöver öva en del för att blir samspelta. Det är absolut svårare att få en dubbel att gå bra i hög sjö men upplevelsen är roligare tycker jag. Love it!

dubbel1

Min fina dubbel kittas för dagens äventyr

dubbel2

En vågbrytare tejpades på

dubbel8

Paddling genom hamnen vid Marstrand för att nå ut till berg-och-dalbanan

 

dubbel12

Det var emellanåt rejält blött

dubbel11

Inte bara för mig där bak 🙂

dubbel10

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier