1-2 augusti 2020

Dags för tävling i Skåne. Leif har kört sin Aterra Wave Challange fler år än vad jag hållt på, börjar bli anrik med andra ord. I år skulle även tävlingen stå som värd för Riksmästerskapen i SS2 (dubbel). Tyvärr såg vindprognosen för helgen rätt tråkig ut med lite vind. MEN av erfarenhet vet jag att det sällan blir platt i sundet.

Lördag morgon

Örjan har köpt en surfskibil! Han hämtade mig och mina skis vid fjorden. Teresia och Tommy åkte också ner men i egen bil och de stod för transport av min SS2a, i vilken jag och Teresia skulle tävla i samma dag.

Två timmar i Örjans bil gick så fort så fort. Har alltid massor att prata om och jag tror innehållet blev 100% surfski. Förvånande? I Helsiungborg strålade solen och i hamnen utanför Leifs butik var det platt, blankt hav. Glädjande att se var att ett gäng Stockholmare tagit sig ner för helgen. Marran, Fredrik W, Marianne, Pontus, Denys, Mano, Martin H. Kul! Dessutom fanns några nya namn på startlistan såsom Christer från Göteborg – mycket glädjande!

Vindprognosen sa ca 4 m/s från sydväst och banan var dragen från Helsingborg till Viken med rundning av fyren Svinabådan. Eller som Liffe säger: [sviiinabeådan]. En bana man helt enkelt inte kan köra fel på, fyren syns redan från start, ca 14 kilometer bort. Jag hade kikat på strömkartan inför racet och sett att strömmen skulle tillta ju längre ut i sundet man kom. Ligga långt ut alltså, få kanske 2 km/h gratis? Undrar om alla andra visste?

Teresia Uggla var min dubbelpartner och hon är såklart suverän. Lugn, stark, duktig paddlare, följsam och otroligt peppande. Frågan är hur snabba vi skulle vara idag I min nya NK Double 670? Det är ingen elitdubbel med sin bredd på 50cm, men heller ingen pråm. Tyckte det kunde vara kul att testa den idag istället för min Fenn Elit dubbel som vi vanligtvis tävlar i.

Vid 14 gick starten och vi var tre damekipage som satte av ut från hamnen (Marianne + Charlotta F samt Jenny och Camilla) tillsammans med säkert 25 surfskikillar i SS1. En motorbåt som var på väg in i hamnen styrde tvärt åt sidan när den mötte startfältet, som kom rusade utåt hamninloppet. Måste varit en häftig scen 😀

Vi kom att runda någon boj då den låg i vår riktning. Det blev trångt runt bojen och stackars Anton Wöhrer blev inträngd mot bojen varvid hans surfskinos fastnade i en av maskorna. Där låg han fast medan resten av startfältet rusade förbi. Jag styrde snabbt utåt sundet och märkte att farten ökade undan för undan. Marschade på 14-14,5 km/h – det var häftigt! Fortfarande inga vågor att tala om förutom allmänt stök – platt var det inte. Snart hängde vi av Nisse Karls och såg hur Marran och Paul drog iväg på vår högra sida. Om vi ändå skulle kunna hålla Marrans rygg? Osäker om ytterligare paddlare låg nära bakom oss, kollade inte bakåt, bara framåt. Det är väl det som är bäst att göra 😀Tuffade på mellan 14.5 och 17 km/h, halvsurfandes emellanåt på några små men långa vågor. I den här farten var det riktigt kul att paddla! Kände att vinden tilltog mer och mer snett bakifrån vänster sida och vågorna började växa något. Vi skråade fortfarande snett utåt mot vågornas riktning men emellanåt föll jag av för att surfa hela vågen. Körde dock fast då det var så kort mellan vågorna. Att klättra över var för tungt. Det var alltså fortsatt traversering som gällde för att hålla farten uppe. Dock fick vi vika av ju mer vi närmade oss fyren och ta vågorna i dess riktning. Farten minskade mer och mer men avståndet till Marran och Paul ökade. Trist! Rundade fyren och försökte avsluta sista kilometern in mot stranden på ett snyggt sätt. Jag var trött! Hade velat korta min paddel minst 5 cm. Den kändes lång som en stavhopparstav plötsligt med någon halvmeters vågor I sidan.

Nya dubbeln riktigt snabb!

Gick I mål på ca 1.09 tror jag. Inga resultat har presenterats ännu så jag vet inte exakta tider. Min GPS visade 16,7km. Paul kom etta i herrklassen, Martin Nordstrand tvåa och Peter Rhode från Danmark trea. Camilla och Jenny var andra SS2 ekipage in och Marianne och Charlotta tog tredjeplatsen. Kul att de ställde upp, de har aldrig paddlat ss2 med varandra tidigare och ingen har speciellt mycket ss2 erfarenhet. Framförallt inte i framsätet. Önskar att fler tjejer vågade ta denna plats. Aterra har flera fina SS2or att hyra ut, allt från stabila till elit. Borde ha som mål att vara åtminstone fem damekipage på RM 2021, okej?! Jag vet att ni kan!

Gött häng i solen, äta kexchoklad bananer och lyxmackor, prisutdelning med skumpa och priser. En skön dag i Skåne – som det brukara vara på Liffes tävlingar.

Sen följde några timmar med logistik och dusch innan vi kunde samlas för att få något i magen. Det var knökafullt med folk längs Gröningen och strandpromenaden i Helsingborg. Att hitta plats på någon restaurang där var omöjligt. Vi landade på en indisk restaurang, dessa funkar alltid. Man får en massa ris, perfekt inför morgondagen.

Körde ut till Talldungen tillsammans med Camilla, Jenny, Marianne, Johan S och Örjan för att tälta. Camilla hade fixat campingutrusning åt mig och hade till och med satt upp ett eget tält åt mig, handlat frukost mm. Sicka vänner man har 🙂 Det var bara att gå och lägga sig och försöka sova. Men känslig sovare som jag är fick jag knappt en blund. Första tältnatten blir sällan bra för mig, det skulle kissas, tältduken slog mot ansiktet, det regnade, jag hörde en massa ljud, måste jag verkligen gå upp på toa, kan jag verkligen inte hålla mig, vända på mig, svettigt på ryggen från luftmadrassen, kallt, varmt…och så höll det på. Blev glad när klockan ringde, äntligen var natten över.

Söndag
Rafsade ihop tältet, det kurrade i magen nu. Tillslut var övriga på fötter och snart var Camilla och Örjan igång med gröt- och kaffekok. Sicken frukost alla utom jag hade bidragit till. Gröt, frukt, hemlagad sylt, nötter, bröd, brieost, kaffe – mums! Packa ihop och åka mot Mölle hamn. Prognosen för dagen var mulet, 18C och ca 6 m/s västligt. Det innebär vågor från Mölle ut till rundningen men relativt platt från rundningen ner till målet vid Skäret (innanför Arild). Idag var det killarnas tur att köra ss2 och damerna ss1.

Det var rätt fina vågor som rullade in ner mot Mölle, fattar att folk diggar att vågsurfa här. Starten gick och vi satte av utåt. Det blev en rätt stampig resa utåt där jag fick kryssa lite för att slippa för mycket stampande och stopp mot de branta vågorna. Höll jämna steg med Örjan/Johan och Marran/Mano men efter rundningen då vi fått vågorna i ryggen försvann de långsamt ifrån mig. Till en början var dyningarna bra. De gick att fånga och senare även att klättra över. De var långa men gav bra fart när man kom med dem. Tyvärr blev de senare kortare och brantare och var enbart ett hinder då de gick i ungefär 10km/h och det var svår tatt få plats men lite för jobbigt för att klättra över dem. Segt! Undrade om de andra upplevde samma sak? Kände mig otroligt långsam och lite kass att jag inte visste hur jag skulle få fart på min ski. Provade att traversera men det gick inte fortare. Tog en gel vid Arild, sa till mig själv att skärpa till mig och faktiskt köttapaddla till mål. Plötslligt såg jag en större dyning som jag kunde fånga och den korta resan till Skäret blev lite roligare. Gick i mål på 1.18. distans…15km? Minns inte riktigt. När det gällde de otroligt sega kilometrarna in mot Arild så hade alla samma upplevelser som jag 🙂

Nisse bad om en segergest. En trött sådan levereras. Foto: Nils Wikander Karls
Grabbarna som vann RM i SS2, Paul R och Johan Skärskog, han från Skäret där vi gick i mål 🙂 Foto: Nils Wikander Karls
Åh vad det är kul när Ida Grimlund är med och tävlar! Foto: Nils Wikander Karls

Nya kexchoklad och bananer, heja på resterande tjejer som kom i mål en efter en. Det var kul att se alla surfskibarnen leka tillsammans. Idas fina tjejer var också på plats och de diggade den rosa färgen på min surfski lika mycket som jag. Blir jobbigt för Ida att i framtiden försöka sätta dem i någon ski med annan färg…

Härlig prispall! Foto: Nils Wikander Karls

Johan och Paul var glada SS2 vinnare. Fredrik Wangler och Denys tvåa, Ola och Oskar trea. Jag fick spruta just cider på Jenny och Camilla eftersom Liffe hade glömt skumpan i kylskåpet på Aterra. Anton hade som tur var två cider i bilen som även de kunde sprutas fint med.

Hi hi!!!

Kul helg även om där inte var några större vågor. Hade laddat mina batterier ordentligt, fått skratta mycket ihop med kompisarna och prata surfski så det räcker och blir över. Semestern är nu slut, dags att börja jobba igen. Men surfskisäsongen är i full gång och vi har flera kul saker att se fram emot.

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier