Race report från Vagnryttaren, 2106
Lördag 29 oktober 2016

För flera år sedan uppfann Västkust Surfskis Trent Victor downwindturen ’Spårvagnsturen’. Efter avslutad dw åkte han spårvagn tillbaka från Röda Sten till starten/GKF. Turen kom att paddlas av de i Göteborg då västanvinden blåste. Sen kom Trents film ’Spårvagsturen’ till filmfestivalen 2014, där man får se Trent surfa in i älven, morsa på alkisarna och åka spårvagn till GKF. Och så nu i år kom ’Vagnryttaren’, Trents tävling med samma koncept som dw turen. Fast med några tillägg. Reglerna var något komplicerade, det gällde att ha fokus på ombyte, klocka, paddel, spårvagnskort och cache.

Under veckan innan tävlingen vände vindarna från nordost till efterlängtade varma västanvindar. Vi var några styckens om var lite oroliga för att vi skulle få kuling som några prognoser utlovades. Det slutade dock väl med att vi fick runt 9-10 m/s från nordväst. Helst av allt hade vi velat ha en västlig vind för då hade vi sluppit logistikproblem med transport av skis till starten samt köra kärra tillbaka till Röda Sten. Nu fick vi transportera oss ut till Hjuvik men tack vare snälla Peter Svensson, Lillian Larsson och Tryggve Nilsson kom bilarna tillbaka direkt.

Anders Karlsson tog det fina initiativet till en eventgrupp vilket innebar att han tillsammans med andra icke-så-sugna-på-tävling paddlare paddlade en tur tillsammans från Hinsholmen in till Röda Sten. Det initiativet gjorde att vi blev nästan dubbelt så många som vi annars skulle ha varit. Helt klart ett koncept att ta med sig in till framtida tävlingar om man önskar samla så många härliga surfskisjälar på ett och samma ställe.

Vi var 15 stycken tävlingssugna själar som transporterades ut till Hjuvik. Där la vi i vid Hjuviks brygga och startade utanför de minsta holmarna. Det var en fantastisk oktoberdag med sol, klarblå himmel, ca 11C och frisk vind. Med på startlinjen med annan nationalitet än svensk fanns faktiskt Stephen Burkhardt från Tyskland samt Einar Kjerschow och Tora Juul från Norge. Starten gick och det var bara att vispa på. Jag hade egentligen tänkt att bara ta det lugnt men så var Thorild där. Och Eric G. Ja ni fattar.

Till en början var vågorna långsamma och man fick pressa sig igenom dem om man ville få upp en fin fart. När vi kom ut mot farleden blev vågorna hyfsade och det gick att hitta en del surf. Vinden var sned i förhållande till dit vi skulle men det var inga problem att skråsurfa. Jens och jag turades om att ligga i täten och det var riktigt kul att kämpa mot honom. När vi passerat första klippön blev vågorna genast mindre och Jens drog iväg. Efter ett tag ser jag Stephen komma farandes en bit söderut. Och efter ännu en stund ser jag Eric Gilland i periferin. Höll undan ett bra tag men när det blev mer eller mindre platt drog han ifrån och jag orkade inte hänga på. Klockan visade usla 9km/h, strömmen var hyfsat motig idag och det kändes kan jag lova. Segade mig i mål ca 10m bakom Eric och när jag skulle kliva ur min ski ramlade jag pladask ner i vattnet :-D. Svaga ben, jag var tydligen trött?

Det här bloginlägget har inga bilder, bara en film.

Stoppade klockorna, lastade på våra skis på trailern, jag bytte tröja under torrdräkten och fick på mig ny mössa och vantar. Så var det dags för ’Korvtiden’. Stephen, Arne, Jens, Filip och jag satte av mot Mariaplan. Både Jens och Eric hade brutit mot reglerna genom att inte ha på sig flytväst samt ha skor på fötterna som inte följt med i skin under dwn. Jag tog på mig uppdraget att filma och gav mig själv dispens att hoppa över att ta med paddeln. När vi kom upp till Mariaplan och till Korv Kiosken stod där hela eventgruppen och kalasade på halva och hela special. Kön till luckan ringlade och gick långsamt. Eventgruppen kom med 11ans spårvagn mot Långedrag medan vi andra köade i oändligheten kändes det som. Einar, Tora och Agneta från Stockholm anslöt nu till kön. Alla vi framför dem fick våra halv special men sen fick damen bakom luckan nog och fick något slags tokbryt och skällde på Agneta. –Kolla här så det ser ut här inne, det är ert fel. Ni får faktiskt vänta!

Nästa 11a kom och vi alla inklusive de tre korvlösa hoppade på och åkte ut till GKF. Kanske var det för att det var Halloween idag och en massa utklädda människor på stan för ingen kollade konstig på oss där vi kom i våra konstiga paddelkläder med färggranna mössor, västar och paddlarna i händerna? Eller så är folk vana? Det krävs kanske mer nu för tiden för att folk skall höja på ögonbrynen? Trent kanske har gjort ett bra förarbete?

Egentligen skulle klockan stoppas då man fick korven i handen och sen startas igen för att stängas av då man stod avklädd i bastun på GKF. Men jag tror ganska många glömde bort detta och det tog en stund innan bilen med ombyteskläder kom till GKF samt att det gick att gå in i bastun p.g.a trängsel. Men gött var det 😀 Och ännu finare blev det när Trent delade ut Pripps Blå som pris till alla. I dagsläget finns ingen resultatlista över totalen men den kommer säkert någon gång.

Efter en lång bastusejour var vi ca 15 stycken som åkte in till Majorna och satte oss på Ölstugan Tullen för mat, dryck och summering av en fantastisk dag. För det hade verkligen varit en underbar dag med många leenden, sol, skratt och surf. En dag i västkust surfski-anda. Jag tycker det är toppenbra med paddelevent på senhösten. Tävlingssäsongen är i princip över då liksom mycket annat roligt. Just därför är det skönt att vi åtminstone fortsätter att träffas, paddla, tävla om man vill, och njuta av vågorna. Jag är säker på att Vagnryttaren har kommit för att stanna och jag ser redan fram emot nästa höst.

Göteborgskt omnämnt i texten:

 • Röda Sten
 • Älvsborgsbron
 • Pripps Blå
 • Halv special
 • Hel special
 • Spårvagn
 • Hisingen
 • GKF (Göteborgs Kanotförening)
 • Paddla tillsammans – alla ska med
 • Älven
 • Korv Kiosk
 • Majorna
 • Mariaplan
 • Ölstugan Tullen (de finns över hela stan)

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier