Jag vet inte riktigt vad som har hänt men någorlunda plötsligt så finns där ett gäng härliga, nyfikna, positiva och vetgiriga nybörjare som verkar kunna offra timmatal på att åka kors och tvärs för att få paddla surfski, prova downwind och fika med oss hjälplöst besatta vind- och vågnördar. De senaste veckorna har jag träffat en handfull av dessa på våra uppsatta träningstider, fått med mig kollegan ut i dubbelns baksäte och kört vågor i fjorden och försökt kränga en och annan surfski till några nyisar. Skitkul! I går tog Siven initiativet att köra en nybörjar-downwin på vackra Älgöfjorden och vi kom att bli tre nya och två gamla rävar plus en anslutande gammal kajakräv som börjat med ski sista året. Att som nybörjare ta steget från att vispa runt utanför stranden/bryggan till att gå ut på stora starka vilda öppna havet och surfa vågor kan vara stort och det är där och då vi inbitna rävar gärna hjälper till med pepp, erfarenhet och psykiskt stöd. Siven och jag har väl hyfsad erfarenhet av paddling i vågor och tillsammans kändes det överkomligt med tre stycken att se efter. Förhållandena var just perfekta: sol, 8-9m/s och sommarvarmt i havet. Marita, Elin och jag körde långa vägen från Göteborg, brottades med den sedvanliga trängseltrafiken genom Tingstad med diverse olyckor och var framme vid Lökeberg drygt en timma senare. Byta om, packa lite och hälsa på Mattias – ett helt nytt ansikte för mig. Killen hade köpt ski av Siven för bara några få veckor sedan och kittat upp sig med kläder från Aterra. Han såg ut att vara mycket redo (med skinande ny utrustning och kläder utan rispor och fläckar) och jag var glad att han hade klätt på sig rejält med long john. Även damerna hade på sig en hel del neopren och det är ju helt rätt när man inte har koll på hur mycket man kommer att bada. Föredömliga nybörjare!
Vi körde ut mot Marstrand och mötte upp Mange Siven Siverbrant vid Campingen. Siven körde lite snack om vad man ska tänka på när man paddlar vågor och jag fyllde i. Jag undrar om någon av de tre nyisarna kom ihåg vad vi sa? 😀 De verkade ha fullt upp med att bara paddla och njuta.
Vi la i och satte av i gemensam tropp ut mot fjorden. Det var snälla 0,5 meter höga vågor vi fick i sidan och ingen verkade ha problem med det. Efter en stund vände vi ner med vågorna och började surfa. Mattias var väl den som verkade vilja svalka sig mest och hann med säkert en handfull dopp första halvan av downwinden. Elin körde också ett dopp ganska snart och formligen flög upp i sin ski. Skönt och kul att se hur bra de kunde sina reentries – och även i vågor.
Under tiden vi paddlade där fick jag flash backs från för knappt ett år sedan då Siven, jag Einar, Tryggve, Göran med flera fick tre fantastiska dagar på Älgöfjorden. Det blåste mellan 14-20ms/ västligt i tre soliga dagar och vi paddlade å paddlade å paddlade. Trots jobbvardagar fick vi till dubbla turer några av kvällarna. Då var det logistik på hög nivå med planering kring mat,torra kläder, spännremmar, bilar, stöd till takräcken, vätska mm i flera led. Och det var alltid mörkt när man åkte hem. Och jag fick ihop en downwindrulle med några av gobitarna. Fångade också den lilla fisken på min GoPro, den som hoppade ner i min sittbrun. Se filmen här.
Både Siven och jag försökte komma med tips och glada tillrop under tiden vi paddlade med vågorna och det såg ut som om nyisarna fick en hel del surf. Mungiporna uppe vid örsnibbarna blandat med flämtande och flåsande. Att paddla downwind är mycket kul men kan också vara ganska jobbigt i jakten på vågorna. Det blir som intervallträning under hela downwindpasset. Och ett klassiskt fel de flesta gör i början av sin surfskikarriär är att försöka fånga alla vågor. Det blir tufft…
Efter ca 10km surf gled vi in vid den lilla båthamnen vid Lökeberg och fas två i paddlingen inleddes: fikafasen. Mattias hade snappat upp min skämtsamma begärna i vår Facebooktråd om att eleverna skulle förse coacherna med fika och slängde fram hembryggt kaffe och bullar. Elin spädde på med både det ena och det andra – hurra!
Jag tyckte nybörjardownwinden var hellyckad och jag tror att alla tre som var med nu vet vad det innebär, hur det funkar med logistiken, hur man ska tänka när man väljer kläder, hur stora vågor man klarar, hur trött man blir och framför allt hur kul det är. Jag fick en hel del frågor om träning och hur man ska göra för att orka mer, få bättre balans etc. Gå till gymmet? Mitt allra bästa tips till er nybörjare att bli starkare, få bättre balans och klara av en downwind bättre är att paddla i vågor. Steg 1 är att lära sig reentryn. Den ska sitta i ryggmärgen. Kan ni reentryn blir ni inte rädda för att välta varvid ni vågar er ut i större och större vågor. Att paddla i brytande vågor på en sandstrand till exempel i Varberg/Halmstad är ett relativt enkelt och säkert sätt att utmana sig själv och bli bättre. Det är inte långt till land och fast mark under fötterna. Och öva även reentryn i vågorna! Paddla mot vågorna, få vågorna i sidan och surfa dem. Steg 2 är att få längre sträckor med vågor, så kallad downwind alt längre turer på havet där man under kanske 1-2h paddlar i vågor och försöker surfa så fort man har dem med sig. Det är ganska stor skillnad på att paddla 2h på ett platt hav och 2h på ett vågigt hav. Våga utmana er själva, tänj på gränserna hela tiden men var smarta genom att klä er rätt, ha leash till både paddel och surfski och kan er reentry.
Jag hoppas vi kan få till fler nybörjardownwinds snart. Vinden verkar ju vara givmild mot oss och så fort det blåser sydligt (lagom mycket) ska jag initiera något i Kungsbackafjorden. Så ni där ute som är nyfikna, vill ha lite stöttning i vågorna och komma igång med er surfskikarriär – håll utkik på Facebook i Västkust Surfski gruppen, träna reentry, köp en surfski om ni ännu inte fått tummen ur och häng på. Hösten är snart här med friska vindar och det är ju då vår högsäsong börjar. Oktober, till december inkluderat julafton och nyårsafton – var redo!
Vi är några som skrivit en hel del om surfskipaddling för nybörjare liksom säkerhet under downwindturen på westcoastsurfski.se. Där finns också en bra film som visar hur man gör reentry på bästa sätt.
Vi ses!
Comments are closed