Tisdag 2 juni 2015

Det är början på juni och det mysiga vårvädret har lyst med sin frånvaro. Just idag lös det lite extra mycket då det regnade och blåste rejält från syd. Lunchade på Ritz med kollegorna och fick klä på mig hela regnvädersutrustningen för min stundande cykeltur hemåt. Idag var det halvdag just på grund av det kvalificerade skitvädret – kuling från syd.

Hade bestämt träff med Joel, Trent och Markus G vid Daggis och skulle nu bara cykla hem och byta om. Tog första tramptaget och insåg att något var fel. Punka på framdäcket! Som vanligt har jag väldigt små marginaler och att fixa punkan satte mig i ett bråttom-läge såklart. Trampade på som tusan i motvinden, kom hem svettig, bytte om och så iväg igen. Ingen trafik söderut eftersom tiden var före rusningstrafik. När jag närmade mig Fjorden fick jag sänka farten till 40 då det blåste så hela bilen gungade och jag blev nervös för skin på taket. På Fjorden skummade det rejält och jag började känna förväntan bytas ut mot adrenalin.

15 minuter sen till Daggis och jag bytte om i vrålfart och vi lastade på fler skis. Markus Simonsson dök också upp – kul – och vi blev fem upp till Krokudden. Vid Krokudden beslutade vi oss för att fega och lägga i i den lilla viken i nordlig riktning. Med rådande vind på minst 15 m/s blir det ju en del vågor som trycker på och stranden i sydlig riktning fick mig att tänka tillbaka på den där onsdagen i Portugal då det låg skis på stranden likt plockepin. Alla kom ut fint och ganska snart hade vi tvåmetersvågor i sidan. Skön syn liksom – jag var där uppe på toppen, Trent var där nere i dalen.

150602_1

Älskade fjordvågor!

Tog det lugnt i början och njöt av de stora vågorna. Vid ett tillfälle kom jag upp Markus och Trent bakifrån och tänkte surfa ner emellan dem och tjoa lite. Men vågen liksom omslöt mig på något lustigt vis och tryckte mig ner i surfen och jag kunde inget göra med vatten upp till bröstet. Plötsligt befann jag mig mycket nära Markus och försökte paddla på och undan. Då får Markus fart från vågen men jag som tittar framåt ser inte riktigt vad som händer bakom mig. På min film från GoPron ser man tydligt hur Markus ski försöker äta upp min J. Hjälten Markus kastar sig i vattnet för att inte ramma min ski och det enda som händer är att Sparky får en lätt puff och min GoPro vrids 90 grader neråt till en vinkel och position som funkar bra den med. Tack Markus!

150602_highsurfing

Vågen fångar mig! Och kastar ut mig framför Markus!

150602_crash

Det händer saker! Markus ski håller på att äta upp min men Markus gör en heroisk insats och kastar sig i plurret för att få stopp på eländet. Tack Markus!

När vi glider förbi startpunkten på Fjordracet startar Trent, Joel och jag våra klockor och sätter av. Jag håller jämnt tempo med Joel ett bra tag. En bit efter starten tycker jag att vågorna försvinner men kommer sedan tillbaka mitt för Gottskär. De är uppenbart mindre nu än där ute men fullt tillräckliga för en hundraprocentig fjordupplevelse. Jag försöker snesurfa men emellanåt dyker skin så kraftigt ner i vågdalarna att det sprutar saltvatten i ansiktet likt en högtryckstvätt. Vid ett tillfälle sprutar det in i torrdräkten – genom ärmmuddarna och halstätningen. Kan inte annat än att skratta åt det – med munnen full av saltvatten.

Trycker på bra i vågorna och känslan är ungefär 100 gånger bättre än i Kalmar i lördags. Idag har vi vågorna rakt bakifrån och vågorna är dessutom lite brantare och kommer på löpande band. Det kan inte bli snällare liksom. Är ofta uppe i 16-19km/h och jag länkar järnet. Är inte ett dugg instabil i min Spark idag och det är verkligen 100% surfglädje. Och inga prispengar och placeringar att tänka på. Det är rock’n roll hela vägen in till Daggudden och när jag glider förbi bryggnocken stannar uret på 38.02. Joel var givetvis snabbare och persade med 36.20. Han måste ha haft det riktigt kul där ute för han snittade 15,1 och maxade på 24,9 km/h – wild!

Alla är toklyckliga när de kommer in – leendena går upp till örsnibbarna. Joel byter om i smått panik – han har en tid att passa. Marcus får ringa dagis och säga att han blir sen. Att ha en tid att passa efter en downwind blir sällan bra. Men som Marcus sa – om alternativet är att skippa downwinden så är det inget alternativ. Jag hoppas folk förstår.

Comments are closed

Blogarkiv
Blogkategorier